logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić pojemność i typ trzech kości RAM ze zdjęć?

drowning_man 28 Mar 2009 21:56 2816 6
REKLAMA
  • #1 6346318
    drowning_man
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam,
    mam trzy kości ram-u, niestety nie wiem ile każda z nich ma MB, jeśli ktoś wie to będę wdzięczny za informacje. Na pierwszym zdjęciu są dwie jednostronne kości, a na drugim jedna dwustronna kość.

Z góry dzięki. Pozdrawiam,
    drowning_man
  • REKLAMA
  • #2 6346343
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Google u Ciebie nie działa ?
    Wpisz sobie oznaczenia chipów i będziesz wiedział.
    Przykład -> 48lc8m8a2, pierwszy wynik z google i już wszystko jasne.
    Wymieniona przeze mnie ma 64MB.
  • REKLAMA
  • #3 6346464
    drowning_man
    Poziom 15  
    Gdybym wiedział, że tak to sie sprawdza to bym nie pytał...logiczne. Wpisałem sm08s8028a, przejżałem wszystkie strony jakie mi wyświetlił i nic nie znalazłem...
  • REKLAMA
  • #4 6346613
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    drowning_man napisał:
    Gdybym wiedział, że tak to sie sprawdza to bym nie pytał...logiczne..
    Zupełnie nielogiczne - a niby dlaczego miałeś nie wiedzieć, że tak się "sprawdza" ? A do czego Twoim zdaniem służy Google, na przykład ? Jeśli nawet tego nie wiesz, to nie zajmuj się tymi sprawami - zajmij się czymś innym, a komputer przekaż fachowcom !
  • REKLAMA
  • #5 6379064
    drowning_man
    Poziom 15  
    Bo nie interesuję się tym, wpadły mi trzy takie kości i chciałem je rozpoznać aby później je sprzedać. Nie wiedziałem tego więc zapytałem się na forum, bo myślałem że tu czasem zaglądają "fachowcy". A jak na razie to chyba zaglądaja tu tylko tacy którzy zamiast pomóc to krytykują chociaż posiadają wiedzę aby pomóc...
  • #6 6379094
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Dziwne. Ja wklepuje w google to oznaczenie i pierwszy wynik mówi sam za siebie:
    Cytat:
    MICRON 48LC8M8A2-8E 64MB PC100 SDRAM Memory

Druga kość:
    SPECTEK P8M644YLDF9, po wpisaniu w google:
    Cytat:
    SPECTEK P8M644YLDF9-100CL3A 64MB PC100 CL3 SDRAM

Czy to takie trudne?
  • #7 6379098
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Pyskówki na Forum nie tolerujemy. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada trzy kości pamięci RAM i chce poznać ich pojemność oraz typ na podstawie zdjęć. Wskazano, że najprostszym sposobem jest wpisanie oznaczeń chipów widocznych na kościach w wyszukiwarkę internetową, co pozwala znaleźć specyfikacje i pojemność modułów. Przykładowo, oznaczenie 48lc8m8a2 odpowiada kości o pojemności 64 MB. Jednak autor miał trudności ze znalezieniem informacji dla oznaczenia sm08s8028a. W dyskusji pojawiła się również sugestia, by wpisać oznaczenie SPECTEK P8M644YLDF9, co daje szybkie wyniki w Google. Forum podkreśliło, że podstawową metodą identyfikacji jest analiza oznaczeń na chipach i ich wyszukiwanie w sieci. Dyskusja zakończyła się zamknięciem tematu z powodu niekonstruktywnej wymiany zdań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA