logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat portu IR do COM dla MOTOROLA TIMEPORT - jak podłączyć i zainstalować?

24 Lut 2002 22:39 2167 5
REKLAMA
  • #1 5355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 428526
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Wałjkuje ten temat już od dłuższego czasu.
    Czy twoja motorolka Mlagan to może model P7389.Co do Toim to układ jest dostępny lecz jest problem ze sterownikami.
    A tak poza tym to jest dostępny tylko układ Toim 4232 zasilany napięciem 3.3V i i wiąze się to z zastosowaniem MAx 3232 który jest dużo droższy od standardowej wersji 5V.
    Ja kupowałem Toim w Robotroniku we Wrocku i kosztował 29PLN a za max3232 czcieli 27PLN.
    Udało mi się zminimalizować koszty układu zastępując max3232 zwykłym, były kłopoty z konwersją napięć ale udało się .
    Wykonana w ten sposób irda działa rewelacyjnie pod XP bo ten system ma sterowniki Vishay Telefunken i jest ok Ale pod 98 nie chce działać bo nie ma steroiwników.

A tak przy okazji czy ktoś może próbował korzystać z tego rozwiązania nie wykorzystując do komunikacji komputera , chodzi mi o to aby wykorzystać irda na toim do komunikacji stacji pomiarowych (stacje chodzą na 19200 baud) a układzik Toim po resecie ustawia się na 9600, próbowałem zapodać mu bajt sterujący z AT90s2313 ale coś nie wychodzi i nie wiem w czm problem. Może ktoż pomoże.

Jak wyszperam listing programu załadowanego do 2313 to podeśle może ktoż życzliwy i znający się lepiej niż ja coś poradzi żeby to uruchomić.

To tyle nara.
    Załączniki:
    • Toim3232 i listing programu.doc (290.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA