logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć oprogramowanie do programowania panelu XBT R411?

andrzej_n 06 Kwi 2009 20:33 4930 11
  • #1 6382094
    andrzej_n
    Poziom 11  
    Witam serdecznie
    Poszukuję softu do programowania XBT R411
  • #3 6385635
    andrzej_n
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki. Pomogło
    Co prawda to jest XBT L1000, ale ze wsparciem dla paneli XBT R
    Ale w międzyczasie udało mi się dotrzeć do XBT L1003. Jeżeli ktoś jest zainteresowany do proszę o kontakt
  • #4 6385669
    MidVis
    Poziom 12  
    Mam pytanie w tej sprawie tak na szybko:

Jaka jest licencja do oprogramowania do którego link podałem? Czy to jest 100% darmowe, czy mi się tylko tak wydaje?

pozdro
    Ad
  • #5 6385894
    andrzej_n
    Poziom 11  
    Soft zainstalowałem na kompie - wygląda na pełną wersję.
    Jutro spróbuję zrobić upload i download aplikacji z panela i dam odpowiedź
  • #6 6386029
    MidVis
    Poziom 12  
    Dzięki!

Czekam, bo akurat u mnie temat jest na topie:-)
  • #7 6393937
    andrzej_n
    Poziom 11  
    Soft w czasie instalacji nie pokazywał licencji, pliku takiego też nie znalazłem, więc to chyba free :D
    Ale jest inny problem:
    -podłączam PC - XBT
    - import from terminal
    i komp się zawiesza (total)
    Kabelek taki jaki znalazłem w necie (pdf)
    Gdzie tkwi "diabeł"-to mój pierwszy taki panel
  • #8 6621339
    Edgark
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Przeglądając forum doszedłem do wniosku, że jest to najświeższy temat dotyczący Megalisów.
    Ostatnio zostałem zmuszony zapoznać się tymi wyświetlaczami.
    Mój kierownik wrócił któregoś dnia z prezentacji Schneidera tak bardzo zachwycony możliwościami tych paneli, że postanowił koniecznie wyposażyć parę pół w jednej z rozdzielni. Na próbę zakupiliśmy jedną sztukę XBT N410. A mnie przypadło w zadaniu uruchomić to ustrojstwo, no i zaczęły się schody.
    Tydzień czasu już siedzę nad tym problemem. Aplikacja niby prosta, ale jakoś nie bardzo rozumiem zasadę programowania tych paneli.
    Do rzeczy.
    Pole silnikowe, silnik pompy zabezpieczony przekaźnikiem TeSys T, na wyświetlaczu potrzebuję informację o pobieranym prądzie, w alarmach informację, które zabezpieczenie zadziałało i możliwość jego skasowania. Jak widzicie prosta sprawa, kwestię alarmów wydaję mi się, że już rozpracowałem, jednak nie mogę się doszukać jak wyprowadzić pobierany prąd.
    Jeśli ktoś byłby w stanie udzielić mi powyższych informacji, ewentualnie udostępnić pliki z gotową podobną aplikacją, byłbym bardzo wdzięczny.
  • #9 6699031
    Tomczens
    Poziom 10  
    Odpowiadam hurtowo :)

1. XBTL1000 nie jest darmowym software.
    2. za darmo można ściągnąć wersje najnowszą do XBTN, R, RT nazywającą się Vijeo Designer Lite. Wymaga to rejestracji na stronie www.schneider-electric.com
    3. Nie zawsze kable wykonywane samodzielnie działają :( Znam sporo przypadków, że przedzwoniony (identyczny z oryginałem) a nie działa. Może zawieszać Komputer. Spróbuj także zainstalować nowe drivery: driverpack 2.6
    4. Rozumiem, że panel jest podłączony do Tesys T po modbusie RTU, używasz zmiennych tzw holding registers modbusowych ? Problem tkwi w tym że należy odpowiednie rejestry znaleźć w dokumentacji komunikacyjnej do tesysa T i te same wpisać do XBTN. Panel jest bardzo prosty w programowaniu. pamiętaj o tablicy dialogowej.
  • #10 6725680
    Edgark
    Poziom 2  
    Witam
    Dziękuje za zainteresowanie.
    Połączenie między Tesys T a panelem jest po modbusie firmowym kablem XBT Z938.
    Z tymi rejestrami zdążyłem się zorientować w między czasie, już wyciągnąłem sobie informacje o prądzie i napięciu. Okazało się, że Tesysa też trzeba odpowiednio przygotować.
    Pozostaje jeszcze kwestia wyświetlania informacji o rodzaju zakłócenia i możliwość jego skasowania. Z tego co zrozumiałem z jakiegoś manuala kasowanie Tesysa odbywa się po prostu przez potwierdzenie zakłócenia na Megalisie, ale nie jestem tego pewien.
    Z tablicą dialogową mam właśnie problem. Jeżeli są wybrane funkcje, które wymagają komunikacji z sterownika do panelu to jest wszystko w porządku (np. Alarm table). Gdy wybiorę funkcję, która potrzebuje łączności dwukierunkowej (np. Communication control XBT <-> PLC) pojawia się błąd [#201 DIALOG TABLE AUTHORIZATION IMPOSIBLE]. Natomiast gdy wybrana jest funkcja wymagająca komunikacji z panelu do sterownika (np. set PLC clock, Number of last filed entered) to pojawia się błąd [#202 DIALOG TABLE WRITE IMPOSIBLE]. W opisach błędów piszą, że są problemy z komunikacją (też mi odkrycie), ale nie podają sposobu rozwiązania problemu.

Konfiguracja ModBusa w Megalisie:
    Speed: 19200
    Parity: Even
    Stop Bits: 1
    Timeout (*100 ms): 30
    Timeout between frames: 4

Konfiguracja ModBusa w Tesys T:
    Adrress: 1
    Baudrate: 19200
    Endianess: x
    Configuration Control
    HMI Keypad: x
    HMI Eng tool: x

Może tu tkwi problem, ja go niestety nie potrafię zlokalizować.
  • #11 7049862
    Edgark
    Poziom 2  
    Spróbuję odświeżyć temat.
    Poprzednie trzy miesiące były gorącym okresem w firmie, więc udało mi się trochę odsunąć sprawę na bok. Niestety nic nie trwa wiecznie i mój przełożony zaczyna się dopytywać co udało mi się zrobić do tej pory. A mnie nie pozostaje nic innego jak świecić oczami. Więc zawracam się ponownie z prośbą o pomoc w sprawie rozwiązania problemu lub ewentualne podzieleniem się jakimś plikiem konfiguracyjnym w celu podpatrzenia jak by to ugryźć.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano oprogramowania do programowania panelu XBT R411. Wskazano link do strony Modicon z oprogramowaniem, które choć dedykowane XBT L1000, obsługuje również panele serii XBT R. Użytkownik potwierdził działanie pełnej wersji softu, jednak pojawiły się problemy z komunikacją między komputerem a panelem, prawdopodobnie związane z kablem i sterownikami. Wyjaśniono, że oprogramowanie XBT L1000 nie jest darmowe, natomiast dostępna jest bezpłatna wersja Vijeo Designer Lite dla serii XBTN, R, RT po rejestracji na stronie Schneider Electric. Podkreślono konieczność stosowania oryginalnych kabli i aktualizacji sterowników. Dyskutowano także integrację panelu z przekaźnikiem TeSys T poprzez Modbus RTU, gdzie ważne jest prawidłowe mapowanie rejestrów modbusowych oraz konfiguracja tablic dialogowych. Wspomniano o problemach z autoryzacją funkcji dwukierunkowej komunikacji w oprogramowaniu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami dotyczącymi programowania paneli Megalis (XBT N410) i integracji z zabezpieczeniami silników, wskazując na potrzebę odpowiedniego przygotowania urządzeń i dokumentacji. Na koniec udostępniono instrukcje paneli XBT-N, -R, -RT oraz przykładowe aplikacje dla Tesys-T w Vijeo Designer Lite.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA