logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki subwoofer do 500 zł do KEF C3 i Harman Kardon PM655, odcięcie 120 Hz?

Xyrovaqs 06 Kwi 2009 21:48 2644 6
REKLAMA
  • #1 6382583
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Pytanie tak jak w temacie. Nie potrzeba mi duzej mocy, chodzi raczej o uzupelnienie dolnego pasma bo niestety z uwagi na ustawienie glosnikow ktore posiadam, bas jest mocno wyciety.
    Mialo by to grac z KEF C3 + Harman Kardon PM655, mysle ze odciecie gornej czestotliwosci bedzie stosunkowo wysoko (w okolicach 120 Hz).

Jak na razie biore pod uwage:
    - Jamo Sub 200
    - Magnat Sub 200A choc on chyba nie ma plynnej regulacji fazy ktora jest w moim przypadku konieczna.
    - VoiceKraft VK7830 ? Choc tu nie mam przekonania...

Cena: max 500 zl (nie, nie doloze).
  • REKLAMA
  • #2 6383123
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    I chodź do tego ostatniego nie masz przekonania, będzie on najlepszym wyborem. Nowe serie VK to już nie ten sam chłam co kilka lat temu. Ten subwoofer "zjada" konstrukcje w cenie 1000zł. Proszę przeczytać temat " Voice Kraft - zabijam stereotyp"
  • REKLAMA
  • #3 6383434
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Temat czytalem i stad wymienilem ten wlasnie model. Mimo wszystko wydaje mi sie ze glosnik 25 cm to troche za duzo. Moze ktos mial porownanie tego VK z np. Jamo Sub 200 - ktory nieukrywam interesuje mnie najbardziej.
  • REKLAMA
  • #4 6384620
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Xyrovaqs napisał:
    wydaje mi sie ze glosnik 25 cm to troche za duzo.

Za dużo? jeżeli ten głośnik miałby służyć do odtwarzania średnich częstotliwości to można by tak o nim powiedzieć, ale jest to głośnik do odtwarzania basu, im większa powierzchnia membrany, tym lepiej głośnik będzie odtwarzał niskie częstotliwości, bez zastanowienia brałbym subwoofer z przetwornikiem o większej powierzchni membrany.
    Pozdrawiam

a ten jamo.. 8'', 8kg wagi.. nie wygląda na mocnego typa..
  • REKLAMA
  • #5 6384765
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ale to jest bardzo tanie 25 cm :D Nie liczy sie tylko ilosc basu, ale tez jego jakosc... Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego ze wyznaczony przeze mnie prog cenowy wymusza dosyc daleko idace kompromisy.
  • #6 6385112
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Wharfedale WH-208 miałem polecić zanim spojrzałem na temat o zabijaniu stereotypu. :) W tym temacie właśnie ktoś zasugerował, że głośnik w WH-208 i w VK mógł pochodzić z tej samej fabryki. Więc jako, że bardzo dobrym subem do 500zł jest WH-208, a VK jest (podobno) na tym samym głośniku to polecam VK, bo z własnego doświadczenia wiem, że WH jest jednym z lepszych subów na rynku w tej kwocie.
  • #7 6385624
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    No to jestem po zakupie...
    Kupilem ostatecznie KEFa C4 w bardzo atrakcyjnej cenie (600 zl). Co tu duzo mowic - dla mnie rewelacja - szybko, dynamicznie, wg producenta 29 Hz przy -3 dB, czego chciec wiecej?

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano subwoofera do 500 zł kompatybilnego z KEF C3 i wzmacniaczem Harman Kardon PM655, z odcięciem górnej częstotliwości około 120 Hz, celem uzupełnienia dolnego pasma przy ograniczonej mocy. Rozważano modele Jamo Sub 200, Magnat Sub 200A (z zastrzeżeniem braku płynnej regulacji fazy) oraz VoiceKraft VK7830. W dyskusji podkreślono, że VK7830, mimo początkowych wątpliwości, jest najlepszym wyborem w tej cenie, oferując jakość porównywalną do subwoofera Wharfedale WH-208, który podobno korzysta z tego samego głośnika. Zwrócono uwagę, że większa powierzchnia membrany (25 cm) jest korzystna dla reprodukcji niskich częstotliwości, a jakość basu jest równie ważna jak jego ilość. Ostatecznie autor zakupił subwoofer KEF C4 za 600 zł, chwaląc jego dynamikę i niskie odcięcie 29 Hz przy -3 dB, co uznał za bardzo satysfakcjonujące rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA