logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola VIP 1960 – brak możliwości nagrywania mimo obecności dysku 160 GB Inotel

MegaMat 12 Kwi 2009 19:44 5672 7
REKLAMA
  • #1 6406724
    MegaMat
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Od kilkunastu dni korzystam z usług firmy Inotel na telewizje. Przy zakupie usług wybrałem dekoder bez nagrywarki model Motorola Vip 1910, wczoraj odkryłem ze posiadam lepszy dekoder Vip 1960 który posiada dysk 160 gb(dokładnie w opcjach pisze ze jest 148 gb). Lecz kiedy chce coś nagrać i naciskam czerwony przycisk na pilocie nic się nie dzieje. Czy jest to możliwe aby w dekoderze nagrywarka była zablokowana?
  • REKLAMA
  • #2 6407967
    dareczekss
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zazwyczaj operator nie blokuje takich funkcji. Na stronie www.inotel.pl masz dokładną instrukcję obsługi tego modelu i opis krok po kroku jak korzystać z nagrywarki.
  • REKLAMA
  • #3 6408414
    MegaMat
    Poziom 10  
    zapoznawalem sie z instrukcja obu modeli i zdjęć funkcji w moim wcale nie występuje nagrywanie w opcjach dekodera a powinno być
  • #4 6412564
    Andyh1976
    Poziom 1  
    Witam
    W jaki sposób odkryłeś że masz ten lepszy dekoder?
    Ja mam obydwa i nie sposób ich pomylić - 1960 jest większy i pracuje w nim dysk twardy (charakterystyczny szum)
    # Wymiary modelu VIP1910 (szer/gł/wys): 250 x 195 x 60 mm
    # Wymiary modelu VIP1960 (szer/gł/wys): 340 x 220 x 60 mm
    Nagrywanie w 1960 jest banalnie proste - wystarczy wdusić przycisk nagrywania na aktualnym programie i już się nagrywa.
    PS
    Czy próbował ktoś już wymienić dysk twardy w tym urządzeniu?
    Jak duży dysk to urządzenie obsłuży ???
  • REKLAMA
  • #5 7604888
    jacol11
    Poziom 12  
    Odświeżę temat. Również ciekawi mnie czy w tym dekoderze można wymienić dysk na większy. Zastanawia mnie również czy nagrane programy można w jakiś magiczny sposób przenieść sobie do kompa. Jeśli ktoś wie lub próbował będę wdzięczny za odpowiedz.

EDIT

Przed chwilą rozebrałem dekoder. Jest w nim najzwyklejszy dysk twardy podłączany przez SATA a więc myślę że bez problemu można będzie zmienić go na większy. Pozostaje tylko kwestia tego czy soft w dekoderze obsłuży większy dysk. Sprawdził bym to od razu jak miałem rozebrany dekoder lecz niestety nie mam drugiego dysku na podmianę. Później jak będę miał dłuższy przewód do SATA podłączę dysk pod PC i zobaczę jaka jest na nim partycja i jak zapisywane są nagrania.

Motorola VIP 1960 – brak możliwości nagrywania mimo obecności dysku 160 GB Inotel Motorola VIP 1960 – brak możliwości nagrywania mimo obecności dysku 160 GB Inotel
  • #6 7712820
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    I jak z tym dyskiem ?
    Interesuje mnie to, bo zastanawiam się nad zmianą 1910 -> 1960 ale jest sporo dopłata a zwiększenie ilości nagrań złagodziłoby mój ból.....

Dodano po 2 [minuty]:

MegaMat napisał:
    Od kilkunastu dni korzystam z usług firmy Inotel na telewizje. Przy zakupie usług wybrałem dekoder bez nagrywarki model Motorola Vip 1910, wczoraj odkryłem ze posiadam lepszy dekoder Vip 1960 który posiada dysk 160 gb(dokładnie w opcjach pisze ze jest 148 gb). Lecz kiedy chce coś nagrać i naciskam czerwony przycisk na pilocie nic się nie dzieje. Czy jest to możliwe aby w dekoderze nagrywarka była zablokowana?

Może, skoro nie zapłaciłeś za 1960 tylko za 1910, dostałeś droższy model bez tej funkcjonalności ?
    Mogli zablokować software'owo lub po prostu wyjąć dysk.....
  • REKLAMA
  • #7 8014683
    jacol11
    Poziom 12  
    Cytat:
    Może, skoro nie zapłaciłeś za 1960 tylko za 1910, dostałeś droższy model bez tej funkcjonalności ?
    Mogli zablokować software'owo lub po prostu wyjąć dysk.....

Mój dekoder po odłączeniu dysku nie chciał się w ogóle zalogować do ich sieci.

Co za problem zdjąć obudowę i zobaczyć co tam siedzi? Da się ją zdjąć bez najmniejszego problemu nie pozostawiając na Niej śladów ingerencji :) Ja też mam dekoder na wynajmie i płacę za Niego dzierżawę a pomimo to dobrałem się do Niego już dwa razy :) Muszę tylko pożyczyć gdzieś kabel SATA i zgrać wszystko na twardego na kompie do bardzo ciekawi mnie w jakim formacie dekoder zapisuje pliki a niestety google jeszcze nic o tym nie wie... A szkoda bo oszczędziło by mi to roboty :) Poza tym z tego co kojarzę wersja z dyskiem ma wentylator na tylnym panelu a wersja bez dysku już go nie posiadada ale 100% nie mam pewności.
  • #8 8015488
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    jacol11 napisał:

Co za problem zdjąć obudowę i zobaczyć co tam siedzi? Da się ją zdjąć bez najmniejszego problemu nie pozostawiając na Niej śladów ingerencji :) Ja też mam dekoder na wynajmie i płacę za Niego dzierżawę a pomimo to dobrałem się do Niego już dwa razy :)

Ja niestety nie mogę tak zrobić bo mój operator kablowy przykleił zabezpieczającego stickera :(

jacol11 napisał:
    Muszę tylko pożyczyć gdzieś kabel SATA i zgrać wszystko na twardego na kompie do bardzo ciekawi mnie w jakim formacie dekoder zapisuje pliki a niestety google jeszcze nic o tym nie wie... A szkoda bo oszczędziło by mi to roboty :)

Mnie bardziej interesuje czy system "zobaczy" większą pojemność dysku jak się podłączy np. 500GB oraz czy w ogóle wówczas zauważy jakikolwiek dysk twardy....
    Ale format zapisanych plików oczywiście też jest interesujący....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder Inotel Motorola VIP 1960 wyposażony w dysk twardy 160 GB, jednak funkcja nagrywania nie działa i jest niedostępna w menu urządzenia. Sugeruje się, że operator (Inotel) mógł programowo zablokować możliwość nagrywania, być może ze względu na wykupioną usługę odpowiadającą modelowi bez nagrywarki (VIP 1910). W dyskusji poruszono również temat wymiany dysku na większy (np. 500 GB), co jest technicznie możliwe dzięki interfejsowi SATA, choć nie ma pewności co do obsługi większej pojemności przez oprogramowanie dekodera oraz formatu zapisu nagrań. Wspomniano także o fizycznych różnicach między modelami VIP 1910 i VIP 1960, takich jak rozmiar i obecność wentylatora w wersji z dyskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA