logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć oprogramowanie do Micrologix 1000?

a_mator 28 Kwi 2004 16:04 2940 5
  • #1 616904
    a_mator
    Poziom 2  
    Daj znać jak masz program micrologix 1000 ,było do ściągnięcia na Introlu ale przegapiłem
  • #2 617788
    G.Matras
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Cze..
    Potrzebujesz ten sofcik do micrologix 1000 (PLC)?
    mozesz użyc rslogix500
  • #3 622894
    a_mator
    Poziom 2  
    Pobrałem ten program z forum,odpaliłem tylko niewiem czy to niejest trial.Czy można testować program bez podłączonego sterownika.Mam rslogix 500 pałną wersję,ale bez klucza.
  • #4 623251
    G.Matras
    Poziom 12  
    Czy można przetestować program bez podłączonego sterownika tego niesprawdzałem, a kluczyk jest tu www.elektronika.er.pl resztę sam się domyśl...
    GM
  • #5 623252
    G.Matras
    Poziom 12  
    Czy można przetestować program bez podłączonego sterownika tego niesprawdzałem, a kluczyk jest tu www.elektronika.er.pl resztę sam się domyśl...
    GM
  • #6 648476
    dm1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi oczywiście: TAK.

Oto skrócony opis, jak to zrobić.

1. Uruchamiamy RSLinx'a.
    2. W zakładce Communications wybieramy opcję Configure Drivers.
    3. W oknie Available Driver Types decydujemy się na SLC500 (DH485) Emulator driver.
    4. Nastepnie naciskamy Add New. Pojawi się okno dialogowe Add New RSLinx Driver - można tam wpisać swoją nazwę driver'a. Klikamy OK.
    5. Pojawi się nastepne okno Configure SLC500 (DH485) Emulator Driver. W polu edycji Station Number (0-31) wpisujemy numer stacji najlepiej jak najwyższy czyli 31. W drugim polu Station Name możemy podać nazwę stacji, czyli nazwę naszego komputera. Potwierdzamy wszystko OK.
    6. Zamykamy okno Configure Drivers przyciskiem Close.
    7. W zakładce Communications wybieramy opcję RSWho. Ściągamy do paska program RSLinx.
    8. Uruchamiamy RSLogix500. W zakładce File wybieramy opcję New. Pojawi się okno dialogowe: Select Processor Type. W polu edycji Processor Name wpisujemy nazwę dla naszego procesora. Zaznaczamy typ : Bul.1761 MicroLogix 1000.
    9. W rozszerzeniu Communications Settings w polu Driver wskazujemy na nazwę drivera, którego udało nam się stworzyć w punkcie 4. Na koniec w polu edycji Processor Node wpisujemy numer jaki chcemy nadać procesorowi (0-77) np. 1. Wszystko zatwierdzamy klawiszem OK.
    10. Teraz piszemy program, który chcemy sprawdzić.
    11. Jak skończymy wybieramy zakładkę File i opcję Save As. Pojawi się okno dialogowe Save Program As. W polu edycji File Name wpisujemy nazwę pod którą chcemy zapisać nasz program. Klikamy Save.
    12. Jeszcze raz wybieramy zakładkę File i opcję Save As. Pojawi się okno dialogowe Save Program As. W polu Save File As wybieramy opcję Archive Files *.ACH. Ponownie naciskamy Save. Pojawi się okno Export Results, które kwitujemy OK.
    13. Ściągamy do paska RSLogix500 i otwieramy trzeci program tzn. RSLogix Emulate500. W zakładce File wybieramy opcję Open, pojawi się okno dialogowe Open. Wskazujemy plik zapisany w punkcie 12 i klikamy Open.
    14. Pojawi się okno RSLogix500 Emulate naszego programu. Jedyną czynnością jest powtórzenie numeru Node Station w polu #Station, czyli np.1. Zatwierdzamy OK.
    15. W zakładce Ladder wybieramy opcję Run Mode. Minimalizujemy program i otwieramy z paska RSLinx'a. Powinniśmy tam po rozwinięciu drzewa sieci zobaczyć nasz emulowany sterownik enigmatycznie nazwany jako Untitled 1.
    16. Przywracamy teraz do pracy RSLogix500. W zakładce Comms wybieramy opcję Who Active Go Online. Pojawi się okno Communications w którym po rozwinięciu drzewa sieci wskazujem na nasz wirtualny sterownik. Nastąpi załadowanie programu i już po chwili cieszymy się widokiem pracującego procesora w trybie RemoteProg.
    17. W zakładce Comms wybieramy Mode i ustawiamy procesor w tryb Run, co zaskutkuje rozpoczęciem wykonywania wymyślonego przez nas programu w wirtualnym procesorze.

Na koniec dodam, że procesory MicroLogix 1200, 1500 nie są support'owane przez RSEmulate500 ver.4.00.

Doskonałym uzupełnieniem do emulacji jest program RSView32, który pozwala na uzyskanie pełnego obrazu symulacji i kontroli nad projektem. W/w program oczywiście zdecydowanie polecam.

Pozdrawiam.

dm1
REKLAMA