logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć piny MISO, MOSI, SCK na AT89c2051 do programowania ISP?

kotek205 15 Kwi 2009 15:57 2188 10
REKLAMA
  • #1 6417389
    kotek205
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam posiadam AT89c2051 chciał bym go zaprogramować posiadam programator isp. Mogli byście mi powiedzieć gdzie ten mikrokontroler ma wejścia miso mosi sck. Z góry dzięki Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 6417465
    kukiz100
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Muszę Cie zmartwić, ten procesor nie posiada ISP, jedynym sposobem zaprogramowania go to programator równoległy. Jeśli koniecznie chcesz programować przez isp to proponuję zrobić jakąś przejściówkę do procków z rodziny AVR jak chociażby ATTiny2313(nowsza wersja AT90s2313). Wiąże się to niestety z lekką zmianą kodu, bo procesory 89cx051 to starsza i prostsza architektura '51 (od AVR-ów oczywiście).
  • REKLAMA
  • #3 6417602
    kotek205
    Poziom 13  
    ja dopiero uczę się programować, mógł by mi ktoś prostymi słowami wyjaśnić czym różni się programator równoległy od szeregowego i o co chodzi z tą przejściówka. W isp mam mosi miso sck reset a w równoległym co jest??
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 6419140
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Zmień procesor a nie programator(jaki masz?)
    To jest dużo taniej.
  • #5 6419235
    kukiz100
    Poziom 14  
    Co do przejściówki: myślałem, że masz gotowy projekt i chciałbyś tylko wrzucić program do proca. Jeśli tak to przejściówka musiałaby tylko odciąć system resetowania at89c2051(ponieważ reset w tych procach wyzwalany jest poziomem wysokim na nóżce RST a w attiny2313 reset to poziom niski). Co do pozostałych nóżek to zasilanie i oscylator kwarcowy są podpinane pod te same wyjścia up. Zasadnicza zmiana musiałaby nastąpić w programie (tak na marginesie to w czym jest napisany kod źródłowy?)
    Co do programatora: Programowanie szeregowe to przesyłanie strobowane (czyli w rytm sygnału taktującego CLK) informacji jedną żyłą kabla. W programatorze równoległym ta informacja przesyłana jest w kilku żyłach na raz(oczywiście na każdej żyle jest przesyłany inny bit;). Jeśli nadal będziesz chciał skorzystać z at89 to niestety musisz mieć programator równoległy...
  • #6 6419520
    kotek205
    Poziom 13  
    Wybrałem at89 bo akurat takiego miałem. Program piszę w Bascom. I jeszcze jedno jaki procesor byście mi poradzili zamiast tego, chodzi mi tylko o sterowanie diodami itp. no i najważniejsze żeby był w miarę tani i łatwo dostępny;]
    Pytanie numer 2
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Do czego są aż 4 masy i jak podłączyć zasilanie?
    Chodzi mi o to, że podłączam procesor na płytce stykowej, wtykam rezystor kwarcowy kondensatory i czy mam dawać oddzielne napięcie czy wystarczy że podłącze do wejścia Vcc od programatora?
  • Pomocny post
    #7 6419728
    kukiz100
    Poziom 14  
    Zamiast tej '51 polecałbym chociażby ATTiny2313 - prosty, tani i ogólnodostępny, dodatkowo w takiej samej obudowie co at89. Różnica w programie to przesiadka na bascom AVR oraz dodanie w konfiguracji portów np:(wartość jest tylko przykładowa)
    Portd = &B1111111
    ponieważ procesory AVR mają możliwość podciągania wejść do logicznej jedynki. Co do użytych przez Ciebie bascomowych funkcji to być może(pisze tak bo nie jestem pewien czy Bascom'51 i BascomAVR mają funkcje o tej samej nazwie) będziesz musiał poszukać odpowiedników funkcji.
    Co do styków masy - jest ich tyle... bo tak:) Po prostu zostało parę wolnych pinów i konstruktor podłączył je do masy. Napięcie Vcc na wtyczce jest przewidziane zwykle do programowania ALE jeśli pobór prądu całego układu nie będzie duży(to zależy skąd zasilasz programator, jeśli z USB to I<500mA) to możesz śmiało jechać na zasilaniu z programatora. Musisz tylko uważać, żeby wówczas nie podłączyć zewnętrznego zasilania do Twojego projektu - mogłyby popłynąć duże prądy wyrównawcze i nietrudno o uszkodzenie np portów USB.
  • REKLAMA
  • #8 6427320
    kotek205
    Poziom 13  
    mam teraz jeszcze jeden problem trochę z innej boczki. Gdy wkładam programator do portu lpt to nic nie wykrywa, wydaje mi się że to wina zablokowanych portów. Znalazłem program UserPort tylko nie wiem jak za bardzo się nim posłużyć, mianowicie po włączaniu pojawia mi się takie okno
    po naciśnięciu START
    mógł by mi ktoś krok po kroku napisać co mam zrobić. Z góry dzięki;)
  • #9 6427402
    kukiz100
    Poziom 14  
    Komputer nie wykryje Ci automatycznie programatora na LPT, dopiero program do obsługi programatora może komunikować się z nim. Nie wiem jakiego programatora używasz, ja do swojego(usbasp) używam programu AVRDUDE, łatwy, open-source'owy i powszechnie dostępny. Tak więc porty na 99,99999(9)% nie są zablokowane.
  • #10 6427597
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 6427824
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Kosz. Proszę korzystać z wyszukiwarki i przed napisaniem postu przejrzeć przyklejone tematy.
    Ps AT89C2051 nijak ma się do działu AVR.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pytał o lokalizację pinów MISO, MOSI, SCK na mikrokontrolerze AT89c2051 w celu zaprogramowania go przez ISP. W odpowiedziach wyjaśniono, że AT89c2051 nie obsługuje programowania szeregowego (ISP), a jedynie równoległe. Zasugerowano zmianę mikrokontrolera na kompatybilny z ISP, np. ATTiny2313 z rodziny AVR, który jest tani i dostępny, a także nadaje się do prostych zastosowań (sterowanie diodami). Wskazano, że wymagałoby to przejścia na Bascom AVR i adaptacji kodu. Wyjaśniono różnicę między programowaniem szeregowym i równoległym. Poruszono również problem detekcji programatora podłączonego do portu LPT w systemie Windows XP, wyjaśniając, że programatory LPT nie są wykrywane automatycznie przez system operacyjny, a komunikacja odbywa się bezpośrednio przez oprogramowanie do programowania, które często samo obsługuje dostęp do portu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA