logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biblioteka z komparatorem uA741 i stabilizatorem 7812 do EAGLE - skąd pobrać?

raul777 29 Kwi 2004 11:55 2591 16
REKLAMA
  • #1 618208
    raul777
    Poziom 11  
    pilnie potrzeba biblioteki z komparatorem do EAGLA.chodzi mi o uA741.nie wiem tez skad mozna pobrac stabilizator do EAGLa -7812 ???
    dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 618221
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    a może antyklikaczu zajrzysz do bibliotek??
    może tak zajrzeć do linear (oba) lub do vreg
    ewentualnie ściągnij opis programu z elki to będziesz wiedział jak szukać elementów
  • REKLAMA
  • #3 618757
    raul777
    Poziom 11  
    no wlasnie mistrzu tam nie ma tego ani w linear ani w vreg.wiec nie wymadrzaj sie ...
  • #4 618780
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Mistrzu, słabo szukałeś:
    Załączniki:
    • Biblioteka z komparatorem uA741 i stabilizatorem 7812 do EAGLE - skąd pobrać? 78xx.gif (4.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Biblioteka z komparatorem uA741 i stabilizatorem 7812 do EAGLE - skąd pobrać? 741.gif (5.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 618898
    ACULA
    Poziom 34  
    a ja dorzucę od siebie,to + ponawiam o przeczytanie opisu na elce

PS ja ktoś nie może znaleźć wśród 5 modeli (vreg) to już nikt i nic nie pomoże ;)
    Załączniki:
    • Biblioteka z komparatorem uA741 i stabilizatorem 7812 do EAGLE - skąd pobrać? 7812.jpg (10.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 618946
    raul777
    Poziom 11  
    buahahahaha.no ja tez nic nie pomoge na brak wiedzy.koleszko moj drogi same cyferki ze sa podobne do siebie to nic nie znaczy.wzmacniacz operacyjny a komparator o ktory mowilem to 2 rozne rzeczy.polecam dostudiowac a potem nauczac innych
  • #7 619124
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Cytat:
    ...wzmacniacz operacyjny a komparator o ktory mowilem to 2 rozne rzeczy...

Nie ma się z czego śmiać, Twój "komparator" uA741 jest zwykłym wzmacniaczem operacyjnym. Każdy wzmacniacz operacyjny, może lepiej lub gorzej pracować jako komparator i dlatego stworzono układy scalone pracujące najlepiej jako komparatory LM311,LM393,itd.
    A może pomyliło się z uA710, to jest Twój komparator
  • #8 619252
    ACULA
    Poziom 34  
    raul777 napisał:
    buahahahaha.no ja tez nic nie pomoge na brak wiedzy.koleszko moj drogi same cyferki ze sa podobne do siebie to nic nie znaczy.wzmacniacz operacyjny a komparator o ktory mowilem to 2 rozne rzeczy.polecam dostudiowac a potem nauczac innych

Poproszę o uzasadnienie poparte notami katalogowymi. Oba układy są identyczne , głównie różnią się producentem Philips i STMicroelectronics
    . Polecam dowiedzieć się co to jest komparator i dlaczego KOMPARATOR NALEŻY DO WZMACNIACZY
    napisałeś że chcesz uA741 i OJ podał Ci uA741 więc gdzie ta różnica literek??
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/search....zyscy--&ile=50&start=0&szukaj.x=39&szukaj.y=5
    Tu nie ma co stiudiować, to jest elemenetarna wiedza z przedszkola elektronicznego ;)

PS jeśli uA741 nie należy do wzmacniaczy operacyjnych to czym jest?? żarówką??

Post przenoszę do początkujących bo chyba ktoś za wysoko mierzy ;)
  • REKLAMA
  • #9 619916
    raul777
    Poziom 11  
    dobrze,mowie elementarnie-potrzeba mi komparatora do reflektometru mierzacego tłumienność odbiciową,reflaktancję,tłumienność zdarzeniową,tłumienność właściwą,tłumieność ujemną.komparator o jaki mi chodzi to dokladnie dzieci moje kochane uA741D-hitachi-to moze na rysunku dzieci wyglada podobnie do wzmacniacza ale ma totalnie inne wlasciwosci przenoszenia mocy na poszczegolnej dlugosci medium.to nie jest to samo co wzmacniacz operacyjny.mam nadzieje ze teraz dzieci moje slonca rozumieja :)o to mi chodzi.do widzenia przedszkolaki
  • #10 619944
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    raul777 napisał:
    dobrze,mowie elementarnie-potrzeba mi komparatora do reflektometru mierzacego tłumienność odbiciową,reflaktancję,tłumienność zdarzeniową,tłumienność właściwą,tłumieność ujemną.komparator o jaki mi chodzi to dokladnie dzieci moje kochane uA741D-hitachi-to moze na rysunku dzieci wyglada podobnie do wzmacniacza ale ma totalnie inne wlasciwosci przenoszenia mocy na poszczegolnej dlugosci medium.to nie jest to samo co wzmacniacz operacyjny.mam nadzieje ze teraz dzieci moje slonca rozumieja :)o to mi chodzi.do widzenia przedszkolaki

Weź wzdrygiwacz do wygibaresów i podłącz doń przyczłap do bulbulatora i będzie Ci wtedy właściwie przenosił moc na poszczególne długości medium.
    Jak dowodzą najnowe badania w National Insitute of Research, Great Welebubki, 741 to 741 czyli wzmacniacz operacyjny. Identyczne wyniki badań uzyskano w 1999 r. w Katedrze Kwestii Reflaktancyjnych Uniwersytety w Klewkach i proponuję koledze tam się udać na konsultacje z profesrem doktorem habilitowanym A. L.
  • #11 619949
    ACULA
    Poziom 34  
    uA nie może produkować hitachi, w dalszym ciągu kłania się elementarna wiedza o oznaczeniach producentów w związku z tym proponuję zapoznać się z katalogami, jaka firma używa oznaczen uA a jakich oznaczeń używa HITACHI.
    Pokaż mi katalog w którym jakikolwiek element z oznaczeniem uA jest produkcji hitachi

---------------
    TDV jak wykazały ostanie badania projektując w eaglu i nie wpisując wartości rezystora po wytrawieniu płytki rezystory 1kilowe zmienieją się w jednoomowe ;) I za chol... nie pasują w otworki
  • #12 620331
    raul777
    Poziom 11  
    TDV-dobre ,naprawde dobre..tylko ze badaniami nie z tego wieku sie nie interesuje.nie znacie sie to poprstu nie piszcie.chodzi mi o element z konca listopada tamtego roku tj 2003.narka
  • #13 620336
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    a myslalem ze niesmiertelny 741 to 741... i nadal tak mysle, jesli juz ma sie czyms NAPRAWDE roznic to raczej nie bedzie sie nazywal tak samo, tylko bedzie pewien ukladzik o nazwie xx87483xx a nie uA741 o ktorym czyta sie w ksiazkach w bibliotece... proponuje ci pozucic komputery, nie zostaly wymyslone w tym wieku. elektronika takze, uA741 TEZ
  • REKLAMA
  • #14 620340
    raul777
    Poziom 11  
    widze ze tu nikt nie zaczail ze ja wlasnie nie moge znalezc biblioteki do tego elementu bo to jest rzecz nowa.i dlatego szukam.jakbym chcial zwykle 741 to bym nie prosil o pomoc.ja sie nie loguje z komputera tylko z glowy zdalnie .to wy macie tam komputry jeszcze ??wow
  • #15 620342
    ACULA
    Poziom 34  
    to oświeć nas i przedstaw jego notę katalogową i pisz o konkretach, bo na razie nie wiadomo skąd wymyśliłeś sobie że uA741 nie produkują te dwie firmy tylko Hitachi robi podróbki

Juz trzeci raz pytam o jakiś konkret a Ty ciągle bez sensu walisz w te klawisze i opisujesz bajki niepoparte żadnymi dowodami a firmę Hitachi nazywasz złodziejami produkującymi podróbki

TDV nie piszmy więcej bo dzieciak sobie robi jaja i tylko punkty nabija co widać po zawartości wszystkich jego punktów.
    I już dawno podsumował siebie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=609615&highlight=#609615
    ----------------------------------------------------------
    Robimy zakład, jeśli przedstawisz dokumentację techniczną i rozkład nóżek oraz symbol będzie inny niż uA741 daję 500pkt, jesli nie przedstawisz za tydzień dostaniesz ostrzeżenie za nabijanie sobie punktów.
    Temat zamykam bo nic z niego nie wynika, po przedstawieniu jakiegokolwiek dowodu na różnicę temat odblokuję.
  • #16 620346
    raul777
    Poziom 11  
    sory gdzie napisalem ze hitachi podrobki robi???wlasnie chodzi mi o jego produkt.dobrze w koncu zajarzyles.nie piszcie z tdv
  • #17 620350
    ACULA
    Poziom 34  
    nazwa uA741 jest ZASTRZEŻONYM MODELEM WYTWARZANYM PRZEZ WYMIENIONE FIRMY na co wskazuje znak kodowy producenta

Niech podsumowaniem będą słowa autora wątku:

chodzi mi o taki element ktorego przeciez nie ma jeszcze w katalogach i nie znam jego parametrow technicznych w 100% dlatego chce jakies namiary do tej firmy o ktorej pisalem,moze do elementow eagla to wtedy zobacze czy mi to pasuje

czyli nie widział nie słyszał, ale napisze 20 postów że uA741 to nie uA741
    Ostrzeżenie odpuszczam bo dostał za powielanie tematów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania biblioteki elementów do programu EAGLE, konkretnie komparatora oznaczonego jako uA741 oraz stabilizatora 7812. Użytkownik twierdzi, że potrzebuje nowego, specyficznego wariantu uA741D produkcji Hitachi, który różni się właściwościami od standardowego wzmacniacza operacyjnego uA741. Pozostali uczestnicy wyjaśniają, że uA741 to klasyczny wzmacniacz operacyjny, który może być używany jako komparator, ale nie jest dedykowanym komparatorem, takimi są np. układy LM311 czy LM393. Podkreślają, że oznaczenie uA741 jest zastrzeżone i produkowane przez określonych producentów (np. Philips, STMicroelectronics), a Hitachi nie stosuje oznaczenia uA. Wskazują również na konieczność zapoznania się z katalogami i dokumentacją techniczną oraz na fakt, że w standardowych bibliotekach EAGLE elementy takie jak 7812 i uA741 są dostępne w grupach linear i vreg. Autor tematu twierdzi, że poszukuje nowego elementu, który nie jest jeszcze w katalogach, co budzi wątpliwości innych uczestników. Temat kończy się zamknięciem dyskusji z powodu braku konkretnych dowodów i dokumentacji technicznej potwierdzającej istnienie nowego wariantu uA741D Hitachi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA