logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem - zamykanie systemu - prośba o sprawdzenie logów

alsoft 20 Kwi 2009 13:54 1377 7
REKLAMA
  • #1 6436258
    alsoft
    Poziom 2  
    Problem z komputerem polega na tym iż co kilka, kilkanaście minut zamyka się system (Windows XP, SP3). Zainstalowany Norton Internet Security niczego nie wykrywa. Byłbym zobowiązany za przejrzenie logów i może jakieś wskazówki.

hijackthis:
    Link

Combofix:
    Link

Pozdrawiam serdecznie, Kuba.
  • REKLAMA
  • #2 6436500
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 6436536
    alsoft
    Poziom 2  
    Prawdę mówiąc to juz zrobiłem, ba... nawet formatowałem dysk, jakieś 2-3 tygodnie temu. Skanowałem Kaspersky'm. Nic nie wykrył.
  • #4 6437398
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Co sie DOKLADNIE dzieje? Wylacz sie komputer czy zamyka sie system? Wyswietla sie jakis blad? W dzienniku zdarzen systemowych sa jakies komunikaty?
  • REKLAMA
  • #5 6437927
    alsoft
    Poziom 2  
    Komputer jest wyłączany. Często przed wyłaczeniem pojawia się komunikat konczenie pracy programu ccSvcHst.exe, anulowanie okienka powoduje anulowanie procesu zamykania. Mam wrażenie że odzwierciedleniem tego zdarzenia w dzienniku zdarzeń jest:
    Link
  • REKLAMA
  • #6 6438318
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Odlacz przycisk wlacznika od plyty glownej i zobacz czy tez sie wylaczy. Daj tez w zalaczniku log z otviewit.
  • #7 6438423
    alsoft
    Poziom 2  
    Log z Otviewit wygląda tak:
    Link
  • #8 6438534
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nic to nie widac, zrob tak jak napisalem i odlacz wlacznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym działaniem komputera, który co kilka-kilkanaście minut zamyka system operacyjny Windows XP SP3. Problem występuje pomimo reinstalacji systemu i formatowania dysku oraz skanowania różnymi programami antywirusowymi (Norton, Kaspersky), które nie wykrywają infekcji. Przed wyłączeniem pojawia się komunikat o zakończeniu pracy programu ccSvcHst.exe. W celu diagnostyki udostępniono logi z narzędzi takich jak HijackThis, ComboFix i Otviewit. Zasugerowano sprawdzenie dokładnego charakteru problemu (wyłączenie vs zamknięcie systemu), analizę dziennika zdarzeń systemu oraz odłączenie przycisku zasilania od płyty głównej w celu wykluczenia usterki sprzętowej. Logi nie wskazały jednoznacznie przyczyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA