logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Travelmate 290E CL51 - wystarczy poruszyć i restart

jarek32 20 Kwi 2009 13:58 3453 4
REKLAMA
  • #1 6436272
    jarek32
    Poziom 11  
    Witam,

Jestem posiadaczem laptopa firmy Acer Model Travelmate 290E (CL51) i mam następujący problem. Przy włączeniu laptopa ekran się włącza, wczytuje się system windows (wersja windowsa dostarczona z laptopem, oryginalne sterowniki) i wszystko wygląda super nie ma żadnych problemów, aż do momentu w którym wystarczy lekko poruszyć lapa albo puknąć następuje natychmiastowy reset i procedura bootowania zaczyna się od nowa. Czasami bywa tak ze matryca w ogóle się nie włącza ale diody sygnalizują normalną procedurę startową.
    Chciałem się zapytać czy ktoś z użytkowników forum spotkał się z takim problemem oraz czy zna jakieś inne metody zdiagnozowania usterki.
    Laptop został sprawdzony przez mojego znajomego który zajmuje się takimi rzeczami i powiedział że wszystkie styki są w porządku nie ma luźnych elementów. Poradził mi również wymianę płyty głównej (CL51). Czy jest ktoś w stanie polecić mi serwis który posiadałby płytę główną pasującą do tego laptopa.
    Chciałem dodać że szukałem na allegro, ebay no i google przez ostatni tydzień, bez rezultatów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6439589
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Zanjomy może mieć rację jeśli płyta główna jest pęknięta, ale.

Rozbierz lapa, tak by mieć dostęp do chipsetów. Wciskaj każdy chipset i sprawdzaj czy nie jest odklejony.

W takich wypadkach pomaga wygrzanie płyty.
  • REKLAMA
  • #3 6462828
    jarek32
    Poziom 11  
    Witam i dziękuję za zainteresowanie tematem. Laptopa rozkręciłem ale nie widać żeby któryś z chipsetów był odklejony.
    Sama naprawa płyty może być dość kosztowna dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana na nową lub używaną sprawną. Chciałbym tylko poprosić o jakieś wskazówki gdzie taką płytę mógłbym znaleźć.
    Jak pisałem wcześniej googlowałem szukałem na ebay oraz allegro ale bez rezultatów.
  • REKLAMA
  • #4 6463383
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Odklejenia chipsetu nie zobaczysz - pęknięcie kulki pod chipsetem może być całkowicie niewidoczne.

Oprócz allegro, ebya itp nic innego z szukania ci nie zostaje.
  • #5 6475660
    jarek32
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o wygrzanie płyty, to kuchenka w domu nie wchodzi w grę :D
REKLAMA