Posiadam starą wieżę Zakładów Radiowych Kasprzaka z Warszawy. Ma już ponad 20 lat, ale zawsze dobrze mi służyła. Ostatnio w jednym kanale w głośniku pojawiają się trzaski, zaniki dźwięku, głośne "strzelania". Na odsłuchu słuchawkowym jest to samo, więc nie jest to kwestią uszkodzenia w kolumnach. Dzieje się tak zarówno przy słuchaniu programu radiowego jak i magnetofonu, czu muzyki przesyłanej z komputera, więc to raczej kwestia wzmacniacza w amplitunerze.
Myślę, że to kwestia zużycia podzespolu, ale nie wiem jakiego. Są okresy kiedy wszystko wraca do normy i wieża chodzi ok, bez żadnego reperowania. Generalnie zużycie sprzętu jest duże, pomimo że sama wieża jest bardzo zadbana. Np. przy bardzo szybkim poruszaniu pokrętła głośności słychać trzaski w kolumnach, ale inne niż te opisane wyżej.
Może ktoś ma pomysł co należy wyczyścić lub wymienić.
Myślę, że to kwestia zużycia podzespolu, ale nie wiem jakiego. Są okresy kiedy wszystko wraca do normy i wieża chodzi ok, bez żadnego reperowania. Generalnie zużycie sprzętu jest duże, pomimo że sama wieża jest bardzo zadbana. Np. przy bardzo szybkim poruszaniu pokrętła głośności słychać trzaski w kolumnach, ale inne niż te opisane wyżej.
Może ktoś ma pomysł co należy wyczyścić lub wymienić.