Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner ZRK "Kasprzak" AT 9100 - Trzaski.

paulmartin 20 Kwi 2009 14:04 3090 12
  • #1 20 Kwi 2009 14:04
    paulmartin
    Poziom 9  

    Posiadam starą wieżę Zakładów Radiowych Kasprzaka z Warszawy. Ma już ponad 20 lat, ale zawsze dobrze mi służyła. Ostatnio w jednym kanale w głośniku pojawiają się trzaski, zaniki dźwięku, głośne "strzelania". Na odsłuchu słuchawkowym jest to samo, więc nie jest to kwestią uszkodzenia w kolumnach. Dzieje się tak zarówno przy słuchaniu programu radiowego jak i magnetofonu, czu muzyki przesyłanej z komputera, więc to raczej kwestia wzmacniacza w amplitunerze.

    Myślę, że to kwestia zużycia podzespolu, ale nie wiem jakiego. Są okresy kiedy wszystko wraca do normy i wieża chodzi ok, bez żadnego reperowania. Generalnie zużycie sprzętu jest duże, pomimo że sama wieża jest bardzo zadbana. Np. przy bardzo szybkim poruszaniu pokrętła głośności słychać trzaski w kolumnach, ale inne niż te opisane wyżej.

    Może ktoś ma pomysł co należy wyczyścić lub wymienić.

    0 12
  • #2 20 Kwi 2009 15:02
    laufer888
    Poziom 19  

    Witam temat był wałkowany na forum Myślę że trzeba wymienić tranzystorki na wejściu wzmacniacza mocy tzw. para różnicowa (dwa takie same typu BC 237 na nowe np.BC547 itp symbole podaję z pamięci bo nie mam schematu mogą być inne bc178 itp.) Na mierniku mogą zachowywać się jak sprawne

    0
  • #3 20 Kwi 2009 18:14
    psiata
    Użytkownik obserwowany

    Witam.Powodem tej usterki jest jak sam z resztą zauważyłeś wzmacniacz m.cz..Jeśli to jest wzmacniacz tranzystorowy(a tak jest najprawdopodobniej),to proponuję najsamprzód sprawdzić tę parę różnicową tranzystorów na wejściu wzmacniacza jak radzi kolega laufer888 i zobaczyć wówczas czy ten efekt będzie nadal występował.Jesli ustąpi,to możemy uznać,że usunęliśmy usterkę.Co do trzasków spowodowanych pokręcaniem gałką potencjometru siły głosu,to są one spowodowane zużyciem scieżki oporowej potencjometru.Jedynymi sposobami usunięcia tej usterki jakie znam są potraktowanie potencjometru specjalnym płynem o nazwie "SUPERSTART" a następnie szybkie pokręcania gałką tegoż potka.wtedy powinien być na jakiś czas jak nowy.Drugim opcjonalnym i radykalnym zarazem rozwiązaniem jest zwyczajna wymiana potencjometru na identyczny o identycznych parametrach.Po tych zabiegach powyższe usterki powinny natychmiast ustąpić. Pozdrawiam.

    0
  • #4 20 Kwi 2009 19:54
    dybas
    Poziom 37  

    laufer888 napisał:
    Witam temat był wałkowany na forum Myślę że trzeba wymienić tranzystorki na wejściu wzmacniacza mocy tzw. para różnicowa (dwa takie same typu BC 237 na nowe np.BC547 itp symbole podaję z pamięci bo nie mam schematu mogą być inne bc178 itp.) Na mierniku mogą zachowywać się jak sprawne

    Nie najlepiej z tą pamięcią. Oryginalne BC307 są PNP, zatem zamieniamy je na takie same. BC547 nimi nie są, historyczne BC178 zostawmy w spokoju. Rekomendowane to BC560, dobierane.

    0
  • #5 22 Kwi 2009 12:22
    TomaszC.
    Poziom 29  

    Witam. Jeżeli pojawiają się trzaski, a dźwięk zanika i powraca, to moim skromnym zdaniem trzeba by zacząć od kondensatorów elektrolitycznych w szwankującym kanale. Według mnie powracanie dźwięku nie świadczy o uszkodzeniu półprzewodników. I sprawdzić czy nie wystąpił tzw. "zimny lut". Czasem się trafia. Powodzenia.

    0
  • #6 22 Kwi 2009 14:29
    paulmartin
    Poziom 9  

    Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia i propozycje rozwiązania problemu.

    0
  • #7 22 Kwi 2009 14:55
    bekier
    Poziom 19  

    Tego tu nie robią żadne elektrolity !!
    Jak nie pomoże para różnicowa to trzeba wymienić parę sterującą lub przed nią pojedyńczy - wolnostojący BD139.

    Grzes

    0
  • #8 24 Kwi 2009 11:42
    maryann
    Poziom 37  

    Aż się dziwię - tyle porad a jakby nikt sprzętu nie znał. W tych modelach taki obajw dawały kondensatory ceramiczne 150pF. Sa takie dwa- po jednym dla kanału na dolnej płycie, mniej więcej na środku, duże, beżowe o ostrych krawędziach. Nie mając oscyloskopu tam bym zaczął.

    0
  • #9 24 Kwi 2009 12:03
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    maryann napisał:
    Aż się dziwię - tyle porad a jakby nikt sprzętu nie znał. W tych modelach taki obajw dawały kondensatory ceramiczne 150pF

    Jak nie elektrolity to ceramiczne i tak wkoło.

    Popieram rady wyżej. Tranzystory! Zaczynamy od pary różnicowej!

    0
  • #10 24 Kwi 2009 12:20
    maryann
    Poziom 37  

    Para różnicowa- jak najbardziej(nie będę się powtarzał), ale elktrolity?? Ktoś słyszał trzeszczące elktrolity?

    0
  • #11 25 Kwi 2009 09:51
    bekier
    Poziom 19  

    bekier napisał:
    Tego tu nie robią żadne elektrolity !!
    Jak nie pomoże para różnicowa to trzeba wymienić parę sterującą lub przed nią pojedyńczy - wolnostojący BD139.

    Grzes


    Nie gadać bzdur tylko robić jak napisano

    Ceramiczna 150pF też potwierdzam - zdażało się

    Grzes

    0
  • #12 25 Kwi 2009 19:18
    psiata
    Użytkownik obserwowany

    Zgadza się.Jedynymi winowajcami mogą tu być tylko kondy ceramiczne 150pF.Trzeba by było je zmienić na takie same tylko o innej wartości.

    0
  • #13 25 Kwi 2009 20:25
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego

    Z opisu kolegi wynika, że usterka jest już na etapie przedwzmacniacza. W tym przypadku tak jak już wyżej pisali inni koledzy sprawdź kondensatory ceramiczne i jeszcze w tych modelach były problemy z rezystorami metalicznymi w przedwzmacniaczu (pierwsze partie z zastosowaniem polskiej produkcji rezystorów metalicznych TELPODU były fatalne) również powodowały trzaski i zaniki. Kiedyś nam do punktu wróciła cała partia na podobną usterkę. A z końcówką daj sobie spokój

    0