logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAXDATA 1000T - Laptop nie ładuje baterii mimo sprawnego zasilacza

maciekchn 20 Kwi 2009 16:44 2029 8
  • #1 6436829
    maciekchn
    Poziom 21  
    Ocena: 127
    Witam.

Mam laptopa firmy MAXDATA

Problem powstał pewnego dnia przestał lądować normalnie się włancza ale piszczy ze bat słaba a jak podłącze zasilacz 0 reakcji ! ,a zasilacz patrzyłem miernikiem napięcie daje co może być powodem tego ze nie ląduje.
  • #2 6436856
    bassior
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jako pierwsze rozebrać laptopa i sprawdzić bezpiecznik oraz diodę która zabezpiecza przed odwrotnym podłączeniem biegunów zasilacza.
  • #3 6436866
    maciekchn
    Poziom 21  
    Aha. A jak to mniej-wiecej wygląda?
  • #4 6436886
    bassior
    Poziom 13  
    Szukaj tego w okolicach złącza zasilacza w laptopie.

MAXDATA 1000T - Laptop nie ładuje baterii mimo sprawnego zasilacza
  • #5 6436944
    maciekchn
    Poziom 21  
    Aha .

Jak to sprawdzić...
  • #6 6437013
    bassior
    Poziom 13  
    Musisz posiadać miernik z funkcją sprawdzania przejścia (tzw. buzzer), dotykasz obu końców bezpiecznika i jeśli piszczy to oznacza że bezp. jest sprawny.
  • #7 6437079
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    maciekchn napisał:
    Aha .

Jak to sprawdzić...

To może lepiej oddaj laptopa do serwisu ? Nie wiesz co jest co i jeszcze więcej nabroisz. Przy samym rozbieraniu dużo możesz uszkodzić.
  • #8 6437598
    maciekchn
    Poziom 21  
    Aha no dzięki za rady chyba będę musiał tak zrobić.Ciekawe jakie koszta beda naprawy.
  • #9 6523447
    jacks_pl
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam

Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj.

Mam ten sam model notebooka i u mnie jest tak, że bateria ładuje się tylko przy wyłączonym laptopie. Jeśli laptop jest włączony i podłączony jest zasilacz, wówczas Windows pokazuje, że bateria się ładuje, ale faktycznie się nie ładuje i stan procentowy naładowania baterii spada stopniowo do 0 i następuje wyłączenie komputera.

Sprawdzałem na dwóch sprawnych zasilaczach i jest to samo. Po wyjęciu baterii komputer od razu się wyłącza, mimo iż jest podłączony zasilacz

Nie zależy mi aby laptop pracował na baterii, tylko na tym żeby pracował normalnie z podłączonym zasilaczem. Proszę o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z zasilaniem i ładowaniem baterii w laptopie MAXDATA 1000T. Początkowy problem polega na braku reakcji na podłączenie zasilacza w celu ładowania baterii, pomimo że zasilacz dostarcza prawidłowe napięcie. Laptop uruchamia się, ale sygnalizuje niski poziom baterii. Sugerowane kroki diagnostyczne to sprawdzenie bezpiecznika i diody zabezpieczającej w okolicach gniazda zasilania na płycie głównej przy użyciu miernika z funkcją buzzera do testu ciągłości. Wskazano również, że w przypadku braku doświadczenia w naprawach sprzętowych, zalecane jest oddanie laptopa do serwisu. Kolejny użytkownik zgłosił podobny model z innym problemem: bateria ładuje się tylko przy wyłączonym laptopie. Gdy laptop jest włączony i podłączony do zasilacza, system operacyjny Windows wskazuje ładowanie, ale stan naładowania faktycznie spada, prowadząc do wyłączenia komputera. Laptop nie jest w stanie pracować jedynie na zasilaczu bez włożonej baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA