Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MAXDATA 1000T - brak ładowania baterii

maciekchn 20 Kwi 2009 16:44 1762 8
  • #1 20 Kwi 2009 16:44
    maciekchn
    Poziom 21  

    Witam.


    Mam laptopa firmy MAXDATA

    Problem powstał pewnego dnia przestał lądować normalnie się włancza ale piszczy ze bat słaba a jak podłącze zasilacz 0 reakcji ! ,a zasilacz patrzyłem miernikiem napięcie daje co może być powodem tego ze nie ląduje.

    0 8
  • #2 20 Kwi 2009 16:50
    bassior
    Poziom 13  

    Jako pierwsze rozebrać laptopa i sprawdzić bezpiecznik oraz diodę która zabezpiecza przed odwrotnym podłączeniem biegunów zasilacza.

    0
  • #3 20 Kwi 2009 16:52
    maciekchn
    Poziom 21  

    Aha. A jak to mniej-wiecej wygląda?

    0
  • #4 20 Kwi 2009 16:57
    bassior
    Poziom 13  

    Szukaj tego w okolicach złącza zasilacza w laptopie.

    MAXDATA 1000T - brak ładowania baterii

    0
  • #5 20 Kwi 2009 17:14
    maciekchn
    Poziom 21  

    Aha .


    Jak to sprawdzić...

    0
  • #6 20 Kwi 2009 17:34
    bassior
    Poziom 13  

    Musisz posiadać miernik z funkcją sprawdzania przejścia (tzw. buzzer), dotykasz obu końców bezpiecznika i jeśli piszczy to oznacza że bezp. jest sprawny.

    0
  • #7 20 Kwi 2009 17:50
    skaktus
    Poziom 37  

    maciekchn napisał:
    Aha .


    Jak to sprawdzić...


    To może lepiej oddaj laptopa do serwisu ? Nie wiesz co jest co i jeszcze więcej nabroisz. Przy samym rozbieraniu dużo możesz uszkodzić.

    0
  • #8 20 Kwi 2009 19:47
    maciekchn
    Poziom 21  

    Aha no dzięki za rady chyba będę musiał tak zrobić.Ciekawe jakie koszta beda naprawy.

    0
  • #9 12 Maj 2009 23:46
    jacks_pl
    Poziom 12  

    Witam

    Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj.

    Mam ten sam model notebooka i u mnie jest tak, że bateria ładuje się tylko przy wyłączonym laptopie. Jeśli laptop jest włączony i podłączony jest zasilacz, wówczas Windows pokazuje, że bateria się ładuje, ale faktycznie się nie ładuje i stan procentowy naładowania baterii spada stopniowo do 0 i następuje wyłączenie komputera.

    Sprawdzałem na dwóch sprawnych zasilaczach i jest to samo. Po wyjęciu baterii komputer od razu się wyłącza, mimo iż jest podłączony zasilacz

    Nie zależy mi aby laptop pracował na baterii, tylko na tym żeby pracował normalnie z podłączonym zasilaczem. Proszę o pomoc

    0