logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować licznik kilometrów i prędkościomierz na AVR z LCD 2x16?

fiskusmati 20 Kwi 2009 17:29 7194 13
REKLAMA
  • #1 6436996
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    Witam potrzebuje pomysł na licznik coś w stylu rowerowego. Aby mierzył dystans jaki przebyłem łącznie od pierwszego włączenia oraz abym mogł zmierzyc dystans w km dla danego odcinka. Chce rownież aby był tam prędkosciomierz.

Nie wiem ani jak to zrobic ze strony programowej (z AVR bedzie działać lcd 2*16), ani ze strony tehnicznej (chodzi mi tu o pomiar, bo płytke z avr i oscylatorem oraz zasilaniem to juz mam)

Ktos ma pomysły, ew, ktos ma taką wene że chce mi prywatnie pomóc przez gg lub maila

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6437125
    carek49
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Co do samego prędkościomierza to sprawa nie jest skomplikowana. Podstawowe założenie zapewne będzie takie: jeden obrót koła = 1impuls. Procek natomiast niech zajmie się pomiarem czasu pomiędzy tymi impulsami (uruchamiasz sobie TIMER na czas pomiędzy kolejnymi imulsami). Mając te dane jesteś w stanie obliczyć prędkość oraz przejechane kilometry. Potrzebujesz znać jeszcze ile cm przypada na jeden pełny obrót koła :) Odpowiednio skalibrowany licznik będzie bardzo dokładny.

Oczywiście możesz łatwo uruchomić pozostałe 'bajery' jak prezentację wyników za pomocą progress bara na LCD, zegar RTC, oraz zapis ustawień do pamięci FLASH procka i inne udogodnienia występujące w produkowanych seryjnie licznikach. Ze wszystkim powinien sobie poradzić nawet attiny2313 - no ewentualnie atmega8

Oczywiście należy jeszcze przemyśleć kwestie zasilania i prądożerności układu.

Mam nadzieję że o to chodziło..

PS. polecam język C oraz bibliotekę rklibavr tutaj link: Link
  • REKLAMA
  • #3 6437136
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Oczywiście, dziękuje. Oto chodziło jak najbardziej, lecz wolał bym w 100% BASCOM.

A co do prądożernosci to mam nadzieje że więcej niz 100mA to nie pobierze (bez podświetlenia).
  • Pomocny post
    #4 6437875
    carek49
    Poziom 13  
    Mam u siebie standardowy LCD2*16 z białym podświetlaniem + atmega128 na kwarcu 11,0592 MHz i pobór prądu 50mA przy 5V. Nie uzywam żadnych instrukcji oszczędzania energii. Coś mi się wydaje że trzeba zrezygnować z podświetlania (ewentualnie pozostawić jako opcje) i pobór prądu może wynieść wówczas jakieś 30-10mA - może nawet mniej. Wówczas sensowne jest użycie dwóch "małych" akumulatorków AAA.
  • #5 6437882
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    A no to spoko, a na tej atmedze moze masz jakis licznik, czy piszesz tylko odnosnie poboru prądu?
  • Pomocny post
    #6 6438008
    carek49
    Poziom 13  
    Na procu jest uruchomiony miernik częstotliwości (stacjonarny). Wykorzystane są dwa 16bitowe timery, uruchomiona jest komunikacja po rs232, zegar czasu na PCF8583 z podtrzymywaniem bateryjnym. Nie bardzo wiem jak to wszystko przełożyć na BASCOM AVR.

Na początek spróbuj uruchomić przerwania oraz timer0 w trybie normalnego licznika - tak aby liczył z ustawionym preskalerem=1024. Pod wejście proca INT0 podepnij sobie jakiś przycisk. Procedura przerwania INT0 odczytuje wartość Timer0 i resetuje go. Potestuj i daj znać :)
  • REKLAMA
  • #7 6438024
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    W bascom nie jestem dobry, mniej wiecej wiem o czym mowa ale moj najlepszy program (działajacy) jaki udało mi sie napisac to kalkulator :-) Moze napiszesz ten programik :-)
  • Pomocny post
    #8 6438569
    carek49
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o programowanie w basic to nic z tego nie będzie :) Jeśli w C to chętnie pomogę, ale warto zastanowić się czy jest sens wyważać otwarte drzwi.. na elektrodzie można znaleźć całe dyskusje o budowie licznika kilometrów do roweru/komputera samochodowego. Zasada działania jest bardzo podobna.

Zapoznaj się jeszcze z tym: Link

oraz z tym: Link
  • #9 6438820
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    A da sie zaprogramowac mikrokontroler w jezyku C, ale przez program BASCOM AVR?

A jezeli nie, to jakim programem programuje sie mikrokontrolery w jezyku C?

Dodano po 3 [minuty]:

No chyba ze mozna jakos zrobic tak ze będe sobie przełączał ze na moim 2*16 albo bedzie sie wyswietlac temp data i zegar (program napisałem) a po przełączeniu wyswietlą sie dane z licznika za 10zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 6439342
    carek49
    Poziom 13  
    Jak nie wiesz od czego zacząć, to polecam na początek ten kursik: KURS_AVR
    Najnowsze WINAVR znajdziesz na tej stronie: WINAVR
    Na dzisiaj najnowsza wersja AVR: WinAVR-20090313-install.exe ]
    Potrzebne będą jeszcze te biblioteki: RKLIBAVR

Odnośnie twojego pytania to nie bardzo rozumiem.. ale jeśli chodzi ci o to, czy tym samym programatorem który juz masz będziesz mógł programować procki gdzie kod napiszesz w C, to odpowiedź brzmi TAK. Możesz w WINAVR skompilować kod, a pliku wynikowego użyć w bascom_AVR do samego zaprogramowania procka.
    Jeśli będziesz miał jakieś pytania to zapodawaj, może coś poradzimy :D Połączenie twojego projektu z gotowym modułem licznika to tak delikatnie mówiąc profanacja :D
  • #11 6440378
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Dlaczego profanacja i względem kogo?
  • Pomocny post
    #12 6440403
    carek49
    Poziom 13  
    Raczej względem czego.. Względem sprawnego licznika który będzie rozbebeszany i przerabiany na potrzeby projektu :)
  • #13 6440457
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    e tam licznik dyche kosztuje
  • Pomocny post
    #14 6448532
    carek49
    Poziom 13  
    Jak już wypracujesz jakąś koncepcję budowy tego licznika, to daj znać :) Jeśli będziesz oprogramowywał go w C to w miarę możliwości mogę coś pomóc w realizacji tego projektu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do budowy programowalnego licznika impulsów z przekaźnikiem w celu sterowania spryskiwaczami lamp w samochodzie. Celem jest aktywacja spryskiwaczy lamp po określonej liczbie (np. co trzecie) uruchomień spryskiwaczy szyby, na wzór fabrycznego działania, które jest nieobecne w wersji USA jego pojazdu. Użytkownik dysponuje sygnałem ze spryskiwacza szyby (pojedynczy sygnał o zmiennej długości, nie seria impulsów) i planuje użyć przekaźnika czasowego do spryskiwaczy lamp, potrzebując jedynie impulsu na jego cewkę. Głównym wyzwaniem jest zliczanie aktywacji spryskiwacza szyby i wygenerowanie sygnału wyzwalającego przekaźnik czasowy po osiągnięciu ustalonej liczby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA