Witam, odświeżam temat, gdyż mam podobne pytanie i pewne wątpliwości, co do zamieszczonych tutaj odpowiedzi.
Otóż, posiadam dokładnie taki sam laptop z identyczną usterką. Spalony element opisywany przez kolegę.
U mnie oznaczenie było 8C622 albo 8C662 (trudne do odczytania).
Element miał zawarcie między padem dolnym, a środkowym (wg. zdjęcia).
Na polu dolnym jest napięcie podawane z zasilacza (19,5 V)
na środkowym masa,
a na górnym brak napięcia.
Wnioskując z rysunku ścieżek doszedłem do wniosku, że pomiędzy masą a dolnym i górnym padem zamontowane są kondensatory ceramiczne, a napięcie z górnego padu jest podawane dalej na płytę. Zastosowane rozwiązanie przypomina rozwiązanie w którym możnaby zastosować stabilizator 7805 lub jakiś o innym napięciu z tej luib podobnej rodziny, raczej nie będzie to żaden tranzystor jak zasugerowano w powyższych postach. Jaka jest opinia kolegów na ten temat. Czy może to być wspomniany przezemnie stabilizator, czy może jakiś inny element?
Serdecznie pozdrawiam, prosząc o pomoc
Darek Ciupiński
Otóż, posiadam dokładnie taki sam laptop z identyczną usterką. Spalony element opisywany przez kolegę.
U mnie oznaczenie było 8C622 albo 8C662 (trudne do odczytania).
Element miał zawarcie między padem dolnym, a środkowym (wg. zdjęcia).
Na polu dolnym jest napięcie podawane z zasilacza (19,5 V)
na środkowym masa,
a na górnym brak napięcia.
Wnioskując z rysunku ścieżek doszedłem do wniosku, że pomiędzy masą a dolnym i górnym padem zamontowane są kondensatory ceramiczne, a napięcie z górnego padu jest podawane dalej na płytę. Zastosowane rozwiązanie przypomina rozwiązanie w którym możnaby zastosować stabilizator 7805 lub jakiś o innym napięciu z tej luib podobnej rodziny, raczej nie będzie to żaden tranzystor jak zasugerowano w powyższych postach. Jaka jest opinia kolegów na ten temat. Czy może to być wspomniany przezemnie stabilizator, czy może jakiś inny element?
Serdecznie pozdrawiam, prosząc o pomoc
Darek Ciupiński