logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55MC16A chassisTX91 - niestabilna praca przetwornicy, co sprawdzić?

Esiaczek 30 Kwi 2004 19:41 1163 4
REKLAMA
  • #1 620472
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam.Mam następujący problem:Przetwornica raz działa raz nie.Potrafi działać cały dzień,godzine,5 minut.Zawsze jak sie załącza,to próbkuje kilka razy,poczym załączy sie i działa dalej,lub znowu zgaśnie i znowu może sie załączyć.Napięcia gdy działa wszystkie są prawidłowe,gdy niedziała totalne 0 i głucho.Elektrolity nowe.Obciążenie wykluczam,na samej żarówce to samo.Podłączałem cały TV dopinając żarówke i wydaje sie że przetwornica działa dłuzej.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 620570
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Zimnych lutów nie ma przypadkiem?
  • REKLAMA
  • #3 622554
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Bardzo dokładnie obejrzyj pierwotną stronę przetwornicy pod kątem zimnych lutowań najlepiej przez lupę prawdopodobnie one są przyczyną usterki
  • REKLAMA
  • #4 629431
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam.Przelutowałem na wszelki wypadek całą przetwornice bez efektów.Ale wcześniej nie reagował na żadne stukanie w przetwornice.Zapomniałem dodać że scalak podmieniłem i wszystkie elektrolity nowe.Ide męczyć go dalej.Pozdrawiam.
  • #5 629462
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Jezeli nie na zimnych lutów to wygląda na niepewny start przetwornicy,sprawdz po kolei elementy w przetwornicy piszesz ,że na żarówce to samo czyli na 100% trzeba bardzo dokładnie pomierzyć przetwornicę.Może któryś z rezystorów zmienił wartosć.
REKLAMA