logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty dźwiękowej i głośników do laptopa z PCMCIA/Express Card

krzychoo89 23 Kwi 2009 20:28 2384 9
REKLAMA
  • #1 6449141
    krzychoo89
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Zastanawialem sie gdzie to umiescic ale stwierdzilem ze temat ma wiecej wspolnego z audio niz komputerami. Planuje kupic dobre glosniki do notebooka. Wydaje mi sie ze aby wykorzystac ich mozliwosci bede musial dokupic jeszcze karte dzwiekowa, poniewaz mam jakas zintegrowana na plycie glownej. Mam w notebooku gniazda PCMCIA i Express card. W temacie audio jestem raczej slabo zorientowany, dlatego tez chcialbym zapytac czy cos takiego ma sens. Nie orientuje sie ile cos takiego moze kosztowac czy 500 czy 1000zl, ale powiedzmy ze moglbym wydac do 1200-1300zl

Co wy na to? Glosniki przeznaczone przede wszystkim do sluchania muzyki wszelakiej no i od czasu doczasu lubie obejrzec film.
  • REKLAMA
  • #2 6449226
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    Z bardziej popularnych kart i o całkiem przyzwoitym dźwięku to może ta:
    http://www.allegro.pl/item607802301_creative_sb_xpress_card_x_fi_notebook_od_ss_vip.html

Dodano po 42 [sekundy]:

Lub coś na USB z dźwiękiem przestrzennym, jeśli komuś się marzy kino domowe ;p
    http://www.allegro.pl/item610816846_creative_usb_sound_blaster_x_fi_surround_5_1_pilot.html
  • #3 6449279
    krzychoo89
    Poziom 13  
    Karty wygladaja niezle, maja troche gniazd wiec zakladam ze sprzet mozna pod to podpiac. Ta druga ma wejscie na swiatlowod wiec wydaje mi sie ze to daje dodatkowe mozliwosci. Co z glosnikami ew. wzmacniaczem? Nie wiem co tam jest jeszcze potrzebne.
  • REKLAMA
  • #4 6449362
    volt1
    Poziom 30  
    Pierwsza karta jest prosta,jeśli nie wyposażymy jej w Creative Wireless Receiver,w przeciwnym razie można podpiąć głośniki stereo lub słuchawki ciesząc się całkiem niezłym dźwiękiem. Druga ma wyjścia do wzmacniacza kina domowego, tak więc po uzupełnieniu jej dobrym amplitunerem 5.1 i zestawem głośników mamy w domu swoje prywatne kino. Światłowód upraszcza nam sprawę bo wzmacniacz można podpiąć jednym kabelkiem a nie całą wiązką, ale wykorzystywany jest wtedy przetwornik A/D we wzmacniaczu a nie w karcie, a ten jest całkiem niezły.
  • #5 6449502
    krzychoo89
    Poziom 13  
    Szedlbym raczej w strone kina domowego. To jest narazie plan dlugofalowy wiec dostepne srodki napewno sie zwieksza. Mogbys podac mi jakis przykladowy amplituder i zestaw glosnikow ktore dorze ze soba wspolpracuja? Musze sie doksztalcic w tym temacie, ale chcialbym wiedziec czego szukac.

Dzieki za dotychczasowa pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6455113
    krzychoo89
    Poziom 13  
    Karta na USB by byla, amplituder -wiem czego szukac. Jesli mozesz to podrzuc jakis przyklad glosnikow np.5.1 ktore dobrze by z tym wszystkim graly i juz byloby pieknie :)
  • REKLAMA
  • #8 6455877
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Karty są ok ale ze wzgledu nafundusze i to że sprzet ma służyć głownie do słuchania muzyki stanowczo odradzam zakup zestawu 5.1. Radził bym kupić stereo i to z drugiej ręki a przynajmniej wzmacniacz.
    przeczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043839.html

Dodano po 3 [minuty]:

Napisz jeszcze w jakim pomieszczeniu miałyby grać i czego oczekujesz.
  • #9 6459492
    volt1
    Poziom 30  
    Może i tak, tylko już na wstępie zapytałem się do czego ma to służyć. Czy do słuchania muzyki czy do oglądania filmów.
  • #10 6460536
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    krzychoo89 napisał:
    Glosniki przeznaczone przede wszystkim do sluchania muzyki wszelakiej no i od czasu doczasu lubie obejrzec film.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty dźwiękowej na złącze PCMCIA lub ExpressCard oraz odpowiednich głośników do laptopa w celu poprawy jakości dźwięku, głównie do słuchania muzyki, a także do oglądania filmów. Budżet na ten cel wynosi około 1200-1300 zł. Zintegrowana karta dźwiękowa jest uznana za niewystarczającą. Zasugerowano karty Creative SB X-Fi Notebook (ExpressCard) oraz Creative USB Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 (USB). Dyskusja rozwija się w kierunku konfiguracji kina domowego 5.1, do której karta USB jest lepiej przystosowana (posiada m.in. wyjście optyczne). Zaproponowano amplituner Yamaha RX-V640RDS jako element systemu 5.1. Pojawiła się również sugestia, że dla priorytetu muzyki lepszym rozwiązaniem może być system stereo z osobnym wzmacniaczem, być może z rynku wtórnego, zamiast zestawu 5.1. Podkreślono, że wybór zależy od pomieszczenia i oczekiwań użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA