logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykorzystać IR z wieży Thomson AM 1180 do pilota PC? Schemat i porady

Verona 23 Kwi 2009 23:39 1206 3
REKLAMA
  • #1 6450152
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam. Ten temat był wałkowany wielokrotnie, i na prawdę dużo o tym czytałem.

Chcę zrobić taki właśnie odbiornik na pilota do PC. Wiem że koszty są nie wielkie, lecz ja musiałbym to zamawiać przez neta i koszta by wzrosły, a potrzebuje pieniędzy na inny cel.

Mam starą wierzę Thomson AM 1180. Znalazłem w niej IR. Jest bardzo duża (spodziewałem się jakieś mikro jak w komórce). Ma 5 nóżek, dwie z jednej strony i trzy z drugiej. Pisze na niej 2242. Czy to mogę wykorzystać? Jeżeli tak to w jaki sposób? Jakiś schemat?

Przepraszam za jakość ale robione na szybko kamerą internetową...
  • REKLAMA
  • #2 6450218
    Dawid_20
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Wiesz, ten model odbiornika to nie wiem co to tak na prawdę jest, ale jeżeli ma to być pilot do PC to proponuje TSOP1736(nie jest drogi, ok 4zł) i jakiś sprawdzony układ na procka i PC, żeby to ze sobą współpracowało. Kiedyś się napaliłem na coś takiego i zrobiłem coś w ten deseń, kumple się śmieli bo nawet lampkę wyłączałem z pilota leżąc w łóżku. W każdym bądź razie współpracowało to z kompem do sterowania aplikacjami (głównie winamp i odtwarzacze wideo) po przez aplikacje napisaną w C#(płotek). Więc jak jest ktoś zainteresowany to mogę coś pomóc, doradzić. Naprawdę pomaga to w staniu się jeszcze większym leniuchem:)
  • REKLAMA
  • #3 6450233
    Verona
    Poziom 23  
    4zł + 10zł przesyłka + inne elementy i tak się zbiera. Mam tą starą rozwaloną wierzę i chciałem ją do czegoś wykorzystać. Być może kupię to kiedyś, lecz nie jest mi to super bardzo potrzebne bo mam mały pokój i łóżko piętrowe, więc z niego nie oglądam filmów... Po prostu fajnie mieć taki bajerek dla czystej zabawy.

Ten odbiornik na prawdę się nie na da? Ja to mem pecha :(

Edit: I też mógłbym sobie napisać jakieś prościutkie aplikacje, które uruchamiał by ten program który wszystkim steruje.
  • #4 6451771
    Verona
    Poziom 23  
    To mogę wykorzystać ten odbiornik? Proszę, pomóżcie :( Już zdemolowałem wirze i teraz stoi sama lekka obudowa do ozdoby...
REKLAMA