logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plazma LG 42PC3RA - nie włącza się po krótkim działaniu, co sprawdzić?

Andrzej Ł 24 Kwi 2009 11:43 8526 3
  • #1 6451135
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    może miał ktoś już taką usterkę:
    Jak TV jest zimny (był całą noc odłączony od sieci ) załacza sie . Pochodzi parę minut ,wyłacze na stby ,potem niechce się załączyć -przekażniki załąącza na chwile i rozłączą i tak w kółko. wyłączenie z siecii ponowne załaączenie nic nie daje. Jak odłącze np. zasilanie z sus albo ysus to czasami wystartuje zasilacz. Jak tv chodzi to napięcia w normie . Jetsem na etapie wymiany elektrolitów w zasilaczu ,chociaż wygladaja na ok.
    Mam też wrażenie ze to nie one ,bo tv jest rozebrany i pochodzi minutkę i są te problemy ,a w tak krótkim czasie elki niezdążą się tak szybko nagrzać.
    Mam wrażenie jakby jakiś półprzewodnik się szybciej nagrzewał i tak cyrkował. Faza ostygniecia tez trwa długo ,w zasadzie dopiero na drugi dzień odpala-proszę o pomoc. Porady z eurasa też niebardzoo pasują do usterki

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

dalej jestem w kropce,niewiem naco postawić ,zasilacz,Z-SUS , Y-SUS ?
  • #2 6452937
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witam

Zasilacz do wymiany -przerabiałem temat przy naprawie gwarancyjnej.

Pozdrawiam
  • #3 6453440
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Ta Twoja plasma ma panel PDP42X3
    Poczytaj manual od innej plasmy na tym samym panelu> jest przewodnik (algorytm naprawy) co sprawdzać gdy masz następujące objawy uszkodzenia
    http://www.rolsen.ru/content/tech/42H30_50H30_service%20manual.pdf

poczytaj na
    http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?s=a9e118d34a1c65013d841390c1b9a8d5&p=7669889

p.s
    potwierdzam to co napisał powyżej kol. Digital-Pro
  • #4 6455150
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    dzieki koledzy za podpowiedzi. Dziś rano udało mi sie usunąc usterkę.
    Uszkodzony okazał się zasilacz,tak jak sugerowaliście.
    Poprawiłem zimne luty na kondkach i rezystorach SMD w okolicy układu smd sterującego pierwotnym uzwojeniem. Wcześniej przelutowałem tylko te dwa scalaki od strony druku i to nic nie dało. Dzisiaj pobawiłem się jeszcze gazem od zapalniczki( bo freezer mi sie skończył) i udało mi się zlokalizować obszar.
    Rano TV odpalił ,pochodził 20 sek ,wyłączyłem i już znowu niechciał odpalic .
    Wczoraj cały dzien niechciał odpalić,tylko rano.
    A więc postanowiłem go pomęczyć freezerem (tudzież gazem) i po schłodzeniu tego obszaru odpalił znowu dwa razy. Więc przelutowałem i testuję. Teraz chodzi dobrze,można wyłączyć i bez problemu uruchomić.
    Dziękuję i pozdrawiam
REKLAMA