logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przedni panel audio do płyty Abit AN52 z Realtek HD Audio 7.1?

trajmund 25 Kwi 2009 21:15 4524 7
REKLAMA
  • #1 6456561
    trajmund
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam problem z podłączeniem przedniego panelu w obudowie do słuchawek i mikrofonu.Nie wiem jak to podłączyć.Jak podłączyć przedni panel audio do płyty Abit AN52 z Realtek HD Audio 7.1?Jak podłączyć przedni panel audio do płyty Abit AN52 z Realtek HD Audio 7.1?Płyta główna jaką posiadam to Abit AN52, system dźwiękowy to REALTEK HD AUDIO 7.1.Jeśli ktoś wie jak to podłączyć to prosiłbym o pomoc.Będę wdzięczny!Przepraszam za jakość zdjęć ale nie udało mi się innych zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 6456590
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Masz wszystko napisane na tej instrukcji z tym , że korzystasz z tabelki po prawej czyli AC '97 .

2) gnd do gnd

5) linu out-r do spkout r

9) line out-l do spkout l

6) ) return r - to chyba powroty do kanałów fro-r czyli speak r - to podłącz do NC

10) return l -to chyba powroty do kanałów fro-l czyli speak l to podłącz do NC

3) mic in do mic -in

1) mic power do mic bias

W BIOS wejdź w ustawienia i odnajdź ustawienia front audio i zmień na ac '97.
  • REKLAMA
  • #3 6456830
    trajmund
    Poziom 10  
    Podłączyłem tak jak napisałeś ale w biosie nie mogę niczego takiego znaleźć.W słuchawkach nie mam głosu i mikrofon też nie działa.
  • REKLAMA
  • #4 6456866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6456910
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Podłączenie kabelków jest oki. Co najwyżej jedna masa do jakiegoś kanału może być mylnie podpięta. Natomiast byłoby słychać z drugiego i mic powinien śmigać.

Przepatrzyłem fotki czy czasem nie jakiejś zworki uaktywn. panel front audio. - nie widziałem.

Przejrzyj BIOS czy nie masz opcji pod tytułem:

Front audio = disabled i zrób enabled

lub coś w tym stylu.
  • #6 6457062
    trajmund
    Poziom 10  
    A możesz mi bliżej wyjaśnić o co Ci chodzi z ustawieniami sterownika Windows?

Dodano po 5 [minuty]:

W biosie naprawdę nie mogę niczego znaleźć związanego z ustawieniami dźwięku czy wyboru pomiędzy AC'97 AUDIO a HD AUDIO.Może problem tkwi w oprogramowaniu REALTEK'A do karty dźwiękowej?
  • REKLAMA
  • #8 6855174
    kowal162
    Poziom 17  
    Ocena: 94
    W biosie przestaw opcje karty FP-audio z hd-audio na AC-97 i przedni panle jak dobrze podłaczeyłes wg instrukcji bedzie działał idealnie wiem bo ma abita an52s.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem przedniego panelu audio (słuchawki, mikrofon) obudowy do płyty głównej Abit AN52 wyposażonej w zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek HD Audio 7.1. Użytkownik miał trudności z poprawnym podłączeniem i aktywacją portów, doświadczając braku dźwięku i działania mikrofonu. Zidentyfikowano, że problem może wynikać z niepoprawnego połączenia pinów headera audio na płycie lub z ustawień BIOS. Płyta Abit AN52 posiada header front audio obsługujący standardy AC'97 i HD Audio. Zalecane rozwiązanie polega na podłączeniu przewodów panelu frontowego zgodnie ze schematem AC'97 dostępnym w instrukcji płyty głównej oraz zmianie ustawienia w BIOS płyty dotyczącego front audio z HD Audio na AC'97. Sugerowano również aktualizację sterowników karty dźwiękowej i BIOS płyty jako kroki rozwiązywania problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA