logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 500 GB - jak naprawić dysk po złym firmware?

termoizolator 26 Kwi 2009 18:10 1352 6
REKLAMA
  • #1 6459294
    termoizolator
    Poziom 10  
    Witam wszystkich serdecznie.
    Otóż posiadam dysk twardy Seagate Barracuda 500 GB. Wszystko byłoby ok gdyby nie to że znajomy od którego ten dysk mam wgrał nie 'nowszego firmware' do niego. Spodziewam się że wgrał po prostu zły firmware bo bios wykrywa dysk ale nic nie można z nim zrobić.. czy jest jakaś możliwość aby go uratować jeszcze?? zdjęcie dysku:

z góry dzięki za odp :)
  • REKLAMA
  • #2 6459304
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Zastanów się. W końcu wgrał firmware czy go nie wgrał ? Dokładny model podaj wraz z wersją firmware. Na chwilę obecną możesz już zacząć czytać podwieszony temat o budowie terminala.
  • REKLAMA
  • #3 6459342
    termoizolator
    Poziom 10  
    Otóż prosze bardzo Panie Moderatorze... obrazek poprawione.. a co do firmware to wgrał sd16.. bios widzi dysk ale wypluwa error.. a w windowsie jak chce choćby tylko zaznaczyć ikone dysku to sie wiesza system... jeśli ktoś ma może firmware do tego dysku to bardzo bym sie ucieszył jakby sę nim podzielił... wszystkie dane dysku na zdjęciu są..
  • REKLAMA
  • #4 6459370
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6460492
    termoizolator
    Poziom 10  
    Zrobiłem dokładnie tak jak kazałeś.. i wyniki są następujące...

• REKLAMA
  • #6 6461223
    termoizolator
    Poziom 10  
    Wgrałem na sztywno firmware który znalazłem na stronie seagate... chodzi dokładnie o "MooseDT-SD1A-2D-8-16-32MB"

i wyniki są następujące:

a wiec dysk znów rusza itd itp.. ale przy starcie pokazuje mi że status SMART jest zły... potestowałem dysk różnymi programami i na różne sposoby... teraz na nim jest postawiony system.. a więc nie wydaje mi się aby był uszkodzony... da się z tym coś zrobić (oprócz wyłączenia sprawdzania SMART w biosie)??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z dyskiem twardym Seagate Barracuda 500 GB, który przestał prawidłowo działać po wgraniu niepoprawnego firmware (SD16). Początkowo BIOS wykrywał dysk, ale system Windows zawieszał się przy próbie dostępu. Zastosowano narzędzie MHDD z komendami EID, 2xF4 i F8 w celu diagnostyki. Następnie wgrano firmware "MooseDT-SD1A-2D-8-16-32MB" ze strony producenta. Po tej operacji dysk stał się ponownie funkcjonalny i można na nim zainstalować system operacyjny, jednak przy starcie zgłaszany jest błąd statusu SMART. Zasugerowano budowę terminala dyskowego i użycie komend F3 T> /1 oraz F3 1>N1 do próby naprawy błędu SMART.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA