logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcje i podłączenia wyjść w gniazdku antenowym - co podłączyć?

DmasterR 27 Kwi 2009 21:06 25922 17
  • #1 6463878
    DmasterR
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam

Posiadam gniazdko antenowe pokazane na rysunkach poniżej.
    Pytanie: do czego służą poszczególne wyjścia i co tam podłączamy

Dzieki za pomoc

pozdr

• #2 6463957
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 823
    Wg mnie to standardowe gniazdo RTV SAT górne gniazdo to Sat lewe chyba TV prawe Radio lub odwrotnie

Pozdrawiam
  • #3 6464149
    DmasterR
    Poziom 17  
    lewe to radio Ale to jest końcowe prawda? Bo jedna śrubka na to wskazuje

Wystarczy tylko podłaczyć i działa prawda? Bo mam podobne i nie działa:cry:
    Ile moge maksymalnie podłaczyć tv do tego gniazdka???

Co jeszcze potzrebuje aby to dzizłało?
    Bo mam 3 kable: z satelity z 2 konwenterów i antenowy

Co potzrebje do tego jeszcze?? Jakies rozgałęźniki czy coś?
  • #4 6465275
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Zbierz swoje myśli w jedną logiczną całość. Narysuj, napisz o co konkretnie Ci chodzi.

Jak widzisz, gniazdko ma 3 wyjścia, 1 TV, 1 Radio, 1 SAT i takie jest jego przeznaczenie (co nie oznacza, ze pod wyjście TV czy R, nie mógłbyś podłączyć więcej odbiorników).

Musisz wiedzieć jak zbudowana jest cała instalacja, bo gniazdko to tylko jego ostatnia część.
    Pzdr
    opis gniazda http://www.matt.com.pl/katalog/res/docs/kk-GVK1.pdf
  • #5 6465369
    DmasterR
    Poziom 17  
    Chodzi mi o to że:

Mam satelite a w niej 2 konwentery. Z tych konwenterów idą 2 kable antenowe. Mam jescze zwykłą antenę naziemną czyli w sumie 3 kable.
    Teraz te 3 kable musze podłaczyć do tego gniazdka czyli 2 z satelity i jeden z anteny naziemnej

• #6 6465632
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Teraz wszystko jasne.

W Twojej sytuacji jedno gniazdko nic nie rozwiąże. Bez kombinacji zrobiłbym tak - przewody sat wyprowadził z puszki (pod gniazdkiem) bezpośrednio do tunera sat (przedłuż przewody na beczkach) a przewód od anteny podłączył tylko pod te gniazdo - pod warunkiem, że do tej anteny nie posiadasz zasilacza.
    pzdr
  • #7 6465650
    DmasterR
    Poziom 17  
    No ale jest wyprowadzenie (wyjście ) na Sat w gniazdku, to dlaczego mam tak robić?
  • #8 6466455
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Masz podwójny konwerter - to są dwa osobne tory, których nie możesz łączyć. Prawdopodbnie są gniazda, które posiadają dwa wejścia i dwa wyjścia sat - wtedy takie możesz założyć, ale i tak pozostaje problem anteny naziemnej - musisz ją zsumować z jednym z przewodów SAT przed gniazdkiem zwrotnicą RTV SAT - co w Twoim przypadku wydaje mi się bezsensowne.
    pzdr
  • #9 6467881
    DmasterR
    Poziom 17  
    mozę dać sumator który zsumuje Sat i Tv jako jeden kabel.
  • #10 6469058
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Możesz to zrobić, (pisałem w poście wyżej) ale gdzie go chcesz założyć ? Sumator/ zwrotnicę stosuję się w sytuacji kiedy miałbyś jeden przewód między antenami a odbiornikiem, Ty posiadasz komplet przewodów, jeżeli chodzi Ci tylko o estetykę i masz miejsce gdzieś na poddaszu, możesz zsumować sygnał (osobiście staram się unikać sumatorów rtv/sat)

pzdr
  • #11 6469228
    DmasterR
    Poziom 17  
    moge to tak zrobić?

W gniazdku 2 bede miał wyprowadzenie na Tv i Sat pierwszego konwentera. Przed tym gniazdkiem bedzie sumator.
    W gniazdku 1 tylko na Sat

Bedzie to działało? Czy mogę normalnie za gniazdkiem z wyjscia TV podpiąć wzmacniacz antenowy aby sygnał był lepszy?
  • #12 6470795
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Na pierwszą część pytania - ok, może tak być

Wzmacniacz za gniazdkiem - zależy co chcesz poprawić - jeżeli obraz na gniazdku jest już kiepski, wzmacniacz tego nie zmieni - może minimalnie, jeżeli "dobry" obraz chcesz przesłac dalej - możesz wstawiać wzmacniacz.
    pdr
  • #13 6472499
    DmasterR
    Poziom 17  
    Chcę poprawić jakość obrazu TV, nie SAT. Do każdego tv daje sie wzmacniacz (zasilacz).

Chodzi mi o to czy wzmacniacz antenowy (zwykły zasilacz jak do każdego telewizora) podłącza się:
    - między wyjście tv gniazdka antenowego a telewizor,
    - na wejście sumatora tv zwykłej anteny

Jak powinno się podłączyć? Chyba że żadna odpowiedź nie jest prawidłowa, to proszę poprawcie jak możecie

pozdr
  • #15 6473421
    DmasterR
    Poziom 17  
    tzn. że bedę mógł podłączyć na jedno wejście sumatora tj. tv zasilacz?
  • #16 6473943
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Google przyjacielem jest.
    GVK-1 to końcowe gniazdo abonenckie do sieci z multiswichami. Do tego typu instalacji o których myślisz to nie bardzo się nadaje.
    Składowa stała - do zasilania i sterowania - jest przenoszona tylko z gniazda satelitarnego. I trzeba o tym pamiętać. Połączenie które narysowałeś wymaga niestety innych gniazdek.
  • #17 6474222
    DmasterR
    Poziom 17  
    Pytanie jest bardzo proste: Gdzie mam podłączyć zasilacz antenowy do wzmocnienia sygnału TV ??Każdy telewizor go ma. Nie chodzi mi o wzmocnienie Sat , tylko TV :D
  • #18 6479043
    DmasterR
    Poziom 17  
    Dzisiaj podłączałem te gniazdko. Okazało się że trzeba podłączyć wzmacniacz przed wejsciem tv sumatora. Reszta ok

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie się moim tematem :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy funkcji wyjść w gniazdku antenowym typu RTV SAT (TV, Radio, SAT) i sposobu podłączenia do niego wielu źródeł sygnału: anteny naziemnej oraz sygnału satelitarnego z konwertera podwójnego (dwóch niezależnych torów). Stwierdzono, że standardowe gniazdko z jednym wejściem nie obsłuży bezpośrednio dwóch sygnałów SAT i jednego TV. Zasygnalizowano, że gniazdo typu GVK-1 jest gniazdem końcowym do sieci z multiswitchami i przenosi składową stałą (do zasilania konwertera) tylko z wyjścia SAT. Zaproponowano możliwe rozwiązania, m.in. prowadzenie przewodów SAT bezpośrednio do tunera, zastosowanie sumatora/zwrotnicy RTV SAT przed gniazdkiem (choć odradzane przy dostępności wielu przewodów) lub użycie innych typów gniazdek. Omówiono schemat z dwoma gniazdkami i sumatorem. Dodatkowo poruszono kwestię podłączenia zasilacza/wzmacniacza sygnału TV naziemnej. Ustalono, że wzmacniacz sygnału TV naziemnej należy podłączyć przed wejściem TV sumatora sygnałów, a nie za gniazdkiem abonenckim. Ostatecznie użytkownik potwierdził poprawne działanie instalacji po podłączeniu wzmacniacza przed sumatorem sygnału TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA