logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32] Wybór programatora do STM3210E-EVAL: uLink-ME czy RLink?

hal_9k 28 Kwi 2009 16:06 2505 4
REKLAMA
  • #1 6466625
    hal_9k
    Poziom 11  
    Witam,

Zapewne zapytam o jakąś oczywistą rzecz, ale niestety nie potrafiłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na forum wśród istniejących materiałów :)

Noszę się z zakupem płytki ewaluacyjnej STM3210E-EVAL lub jej pokrewnej (Keila wydał podobną). Jako że płytka ma być tylko bazą do prototypów więc poszukuję czegoś co pozwoli mi zaprogramować nie tylko zestaw ewaluacyjny, ale także procek na własnym PCB.

1. Jeśli dobrze zrozumiałem to okrojona wersja JTAG uLink-ME współpracuje jedynie z Keilowymi rozwiązaniami. Co to znaczy? Że tylko soft + interfejs + płytka ewaluacyjna?

2. Czy Rlink który współpracuje z RIDE7 daje się bez problemów podłączyć do zrobionego przez siebie PCB z JTAGiem?

3. Czy Rlink współpracuje także z innymi aplikacjami niż RIDE7?

4. Czy zajęcie się RIDE7 jest dobrym pomysłem czy może lepiej coś innego? Pytanie proszę potraktować pod kątem tego, że zamierzam dopiero zacząć przygodę z uC a potrzebuję to zrobić sprawnie ponieważ muszę zrealizować pewien mały projekt. Na chwilę becną nie zamierzam zajmować się innymi prockami. Sądzę że nauka STM-a zajmie mi wystarczająco dużo czasu..

To chyba wszystkie pytania jakie mi się nasunęły na myśl. Mam nadzieję że nikogo one nie przyprawią o poziom frustracji którego odzwierciedleniem będzie demolka sprzętu w zasięgu rąk ;)

Pozdrawiam,
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 6466849
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    1. Nie - po prostu nie użyjesz tego JTAGa pod żadnym innym softem niż Keil
    2. Da się podłączyć do czego chcesz
    3. Poprzez OpenOCD może współpracować z gcc, ale jest trochę wolny (bardzo wolny).
    4. Jak dla mnie Ride jest beznadziejny, ale co kto woli. Pozatym idea płacenia za soft który można mieć za darmo (w końcu Ride wykorzystuje darmowy pakiet CodeSourcery - czyli darmowe gcc) wydaje mi się poroniona. Jeśli chcesz szybko zacząć z ARMami, a nigdy nie robiłeś nic na mikrokontrolerach, to raczej nic z tego nie będzie. ARM to nie AVR czy '51, które działają "po prostu" - takie jest moje zdanie.

Co do JTAGa, to lepiej zrobić sobie samemu - wyjdzie cie to z 10x taniej niż RLink (chyba około 500zł). Muszę oczywiście polecić swoje rozwiązanie, o którym poczytasz na mojej stronie ( http://www.freddiechopin.info/ ) jak i na tym forum ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1191756.html ). Do wyboru do koloru - wersja do zrobienia samemu (4R|\/|-JT4G Rev01) albo - jesli nie chce ci się robić płytek- odezwij się, mam jeszcze jednego JTAG-lock-pick do sprzedania - na pewno taniej niż RLinka albo tego Keilowego <:

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #3 6467541
    hal_9k
    Poziom 11  
    Akurat tutaj sprawa wygląda tak, że mam przeznaczony przez firmę jakiś budżecik:) Mały bo mały ale pasuje go jakoś wykorzystać. Więc idea płacenia za soft nie jest całkiem bez sensu.

Swego czasu dłubałem trochę przy 8051 i Hitachi H8/300H ale było to dawno i czuję się mocno zagubiony :) Jako że dość sporo naczytałem się ach-ów i och-ów o STM32, to postanowiłem że coś z tym zrobię zwłaszcza, że jest możliwość na bezpłatny dostęp do sprzętu :) Szkoda takiej okazji marnować.

Odnośnie JTAGa, bardzo chętnie się tym zainteresuję. Zaraz się też zabiorę za próbę złożenia czegoś darmowego (mowa o sofcie) ale jeśli ktoś ma jakiś ładny opis jak i co z czym, to chętnie poznam linka. Jeśli nie to sam będę googlował albo szukajkował na elektrodzie :)
  • REKLAMA
  • #4 6468841
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    hal_9k napisał:
    Akurat tutaj sprawa wygląda tak, że mam przeznaczony przez firmę jakiś budżecik:) Mały bo mały ale pasuje go jakoś wykorzystać. Więc idea płacenia za soft nie jest całkiem bez sensu.
    Równie dobrze możesz za tę samą kasę kupić 2 płytki startowe, a programator sobie samemu wystrugać. To wszystko zależy od Twojego "poziomu lenistwa", albo kupujesz gotowe, albo więcej się nauczysz i masz lepsze zabawki własnej roboty. Gotowe układy nie są złe jeśli nie masz czasu na odkrywanie ameryki w konserwach, jednak wcześniej czy później wracasz do punktu wyjścia.
  • #5 6471118
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Skoro chcesz zapłacić, to już lepiej zapłacić za lepsze pakiety od CodeSourcery - ze środowiskiem, lepszym debuggerem i zawsze najnowsze. Obecnie Ride używa gcc od CodeSourcery z 2007 roku. Od tego czasu wydano z 5 kolejnych wersjii pakietu CodeSourcery, a na dniach wydana zostanie kolejna. O ile dla takiego ARM7 nie ma to większego znaczenia - bo to stara architektura - to już dla nowoczesnego Cortexa - najnowsza ARMv7 - ma całkiem spore.

Pozatym nie wiem czy Ride nie jest ograniczone tylko do układów od ST. A ARMy nie kończą się na ST...

Co do opisu darmowego środowiska - najlepszy jest chyba w sekcji How To dla pakietu yagarto. Zastosuj więc opis dla pakietu z CodeSourcery i po sprawie.

4\/3!!
REKLAMA