logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić Neostradę 2Mb na 125m? Wybór sprzętu i zasięg routera

arturo-75 28 Kwi 2009 22:39 1710 4
REKLAMA
  • #1 6468411
    arturo-75
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!!!
    Otoz chcialbym podzielic neta-neostrada 2mb.Jest sporo wypowiedzi na ten temat ale dalej nie wiem co z moim przypadkiem.......Z mojego Pc-ta chcialbym przeslac neta kolesiowi ale w sasiednim budynku.Odleglosc po kablu to 125m w lini prostej jakies 100m budynki sie widza.Wyczytalem ze routery maja gdzies do 100m zasiegu po kablu........mam strasznego klina ,musle zeby zakupic jakis sprzecik ale jaki.......i czy to mi wypali na te odleglosc........??? Czy ktos moze mi cos doradzic????Prosze o pomoc!!!

Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6468438
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Dobry (firmowy) router powinien bez problemu działać na tych 125m kabla, ale koszty połączenia komputerów przez Wi-Fi powinny być porównywalne (budynki się widzą).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6468471
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    ja widze 3 rozwiazania (kolejnosc rozwiazan w kolejnosci rankingowej w kategorii cena/trudnosc wykonania w danych warunkach)

1) router z wifi i jakas dobra antena yagi
    co do sprzetu polecam dowolny router linksysa (na ios cisco), antene mozna kupic badz zbudowac samodzielnie (schematy znajdziesz na elektrodzie)

2) polaczenie kablowe - kabel miedziany (po drodze repeater - wiec musisz miec na trasie kabla jakies miejsca w ktorym moglbys go postawic)

3) polaczenie kablowe - swiatlowod

@shadow0013: w ostatecznosci mozna troche naginac zalozenia iso/osi, ale w tym przypadku to jest 25%... ja bym nie ryzykowal.
  • REKLAMA
  • #4 6468481
    arturo-75
    Poziom 10  
    Często sie spotkałem na forach z Linksys,podobno są dobre?
    Chyba bym wolał przez kabel,może ten sygnał będzie stabilniejszy?Jak coś ta chyba lepiej kupić przewód sieciowy,osiem żyl chyba tak?
    Pozdro!
  • #5 6468497
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Regulamin świadczenia usługi neostrada tp stanowi, że:
    § 1
    12) Lokal – miejsce wskazane przez Abonenta, w którym świadczona jest Usługa
    § 6
    4) nie umożliwiać korzystania z Usługi osobom trzecim poza Lokalem,

Zatem kolega pragnie naruszyć ten regulamin. W związku z tym temat zamykam.
REKLAMA