logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech Z-5500 – słaby bas i ciche przednie głośniki, czy to normalne?

szoker6 02 Maj 2009 17:29 3881 8
REKLAMA
  • #1 6482009
    szoker6
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Mam takie pytanie niedawno kupiłem sobie głosniki podane w temacie jednak wydaje mi sie ze to nie jest to wczesniej miałem głosniki Creativa i bas był dużo lepszy pomimo tego ze miał o 130 W mocy subwoofer a W Logitechach ma 188 a po drugie przednie głosniki graja ciszej pomimo tego ze wszystkie sa tej samej mocy sprawdzałem na kanaly i wszystkie głosniki graja ciszej jak podłące pod ten kanał. Jesli ktos ma takie głosniki bardzo prosiłbym o opinie jego jak powinny grac te głosnki bo niewiem czy sa nie do konca sprawne technicznie czy poprostu to jest wielki bubel za nie małe pieniadze
  • REKLAMA
  • #2 6482028
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Jednym z najważniejszych elementów Twojego zestawu głośnikowego Logitech Z-5500 Digital jest wyraźnie większy i potężniejszy subwoofer.
    Jego konstr. jest nieco odmienna od tej, jaką miałeś w subwooferze Creative.

Teraz głośnik jest umieszczony we frontowej stronie obudowy a nie na dole. To, że średnica głośnika to 25 cm to oczywiste, o 5 cm więcej niż miałeś w poprzednim zestawie Creative.

Być może należy jeszcze przestawić subwoofer w inne miejsce. Aby subwoofer spełniał swoje zadanie - należy wiedzieć również o kubaturze pomieszczenia, które ma "zaspokoić".

To, że większy głośnik i większa moc i cena rzecz jasna nie koniecznie musi iść w parze że z jakością.
  • REKLAMA
  • #3 6482051
    szoker6
    Poziom 10  
    ok rozumiem ale poprzedni zestaw Gigaworks programer takze miał umieszczony głosnik z przodu tyle ze tak jak mówisz był o 5 cm mniejszy ale cena jest kolosalnie wieksza mozna powiedziec i co powiesz o jednym kanale ktory ciszeszj gra. Najlepiej rowniez idzie porownac Logitechy do Creativow na tv jest kolosalna roznica duzo tanszych i słabszych Creativow na Logitechach praktycznie bas njest nie slyszalny (podlaczonych do tv) Zakupiłem ten zestaw po przeczytaniu wielu opini Wszysy je bardzo chwalili a mi one bardzo nie pasuja

Dodano po 28 [minuty]:

jedna z opini ktora przeczytałem
    Daja nieźle popalić,posiadają fajną opcję Turbo boost (po dojechaniu do końca skali volume przekręcająć pokrętło głosu odpala dodatkowa moc) i nie usłyszałem jeszcze charchotu z tych głośników...505w RMS nie jest jedynie chłytem matertindowym lecz naprawde mocą..Pracowały u mnie na SB X-FI FATAL1TY a obecnie na ASUS XONAR D2 i naprawde dają nieźle po uszach...Zresztą zestawianie LOGITECH Z-500THX vs CREATIVE GIGAWORKS G500 mija się z celem...Całkiem inna moc i półka cenowa
  • REKLAMA
  • #4 6482201
    jokrasa
    Poziom 28  
    No to dziwne co piszesz. Może spróbuj je jednak podmienić, a przed podmianką posłuchać.
  • REKLAMA
  • #5 6482262
    szoker6
    Poziom 10  
    Praktycznie słuchałem starych dla zapamietania głosu i od razu podlaczyłem logitechy pierwsza reakcja ładnie graja no bo co mozna powiedziec o głosnikach duzo drozszych ale im wiecej słucham tym gorsz opinie mam o nich
    Dodaje informacje
    Głosniki kupiłem na allegro facet ktory sprzedawał pisał ze sa one powystawowe czyli takie które lezały w sklepie zgubił im sie pilot nie mogli sprzedac i taniej wystawili na allegro myslisz ze moze one sa uszkodzone bo ja jestem takiej mysli ale z drugiej strony jak moga byc uszkodzone jak graja sam juz niewiem co mam o tym myslec
  • #6 6482333
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ja tych Logitech'ów słuchałem i byłem pod wrażeniem.

Biorąc pod uwagę opinie znajomych pracujących w M M czy Saturn - dziwne przypadki i uszkodzenia są w wystawkach/sztukach wystawowych - ludzie testują bez litości, bo to nie ich. Pokrętło jest często na max w skali. Już nie mówię o laptopach, gdzie świadomie niszczą dane na dysku.

Ale u Twoich głośników, zrobiłbym jeszcze test na innym kompie. Kable w ogóle są w porządku?

Jak ma się głośność całego zestawu? I czy nie ma żaden głośnik "chrypki" ? Może zmniejsz wysokie tony, podwyż niskie i zwiększ głośność.
  • #7 6482355
    szoker6
    Poziom 10  
    glosniki jak na razie robiłem na 1/3 mocy głosnosci graja naprawde głosnio i bas tez zwieksza sie z glosniascia dlatego na komputerze jeszcze bym przebolal jakby tak grały ale na tv to jest tragedia jeslichodzi o bas prawie go nie słychac własnie op to chodzi ze nie mam nikogo ze znajomych z takimi głosnikami nie moge porownac i dlatego nie wiem co zrobic kombinopwałem juz z ustawieniami tonow
  • #8 6482422
    jokrasa
    Poziom 28  
    SoundTouch ma także wbudowane wejścia cyfrowe dźwięku S/PDIF: elektryczne współosiowe typu RCA (gniazdo cinch) oraz optyczne TOSlink.

Może warto skorzystać z optycznego wyjścia dla amplitunera pod TV ?
  • #9 6482847
    szoker6
    Poziom 10  
    tez nad tym myslalem i dlatego sprobuje tego wyjscia ale tez myslalem o podlaczeniu jakiegos korektora dzwiekowego do regulacju tonow co ty na to

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem ze słabym basem i cichymi przednimi głośnikami w zestawie Logitech Z-5500 Digital, szczególnie przy podłączeniu do telewizora, porównując go negatywnie do posiadanego wcześniej zestawu Creative Gigaworks Programer. Pomimo wyższej mocy subwoofera w Logitech (188W vs 130W w Creative), bas jest odczuwalnie słabszy, a jeden kanał gra ciszej. Wskazywano, że konstrukcja subwoofera (głośnik z przodu) i jego ustawienie mają wpływ na odbiór basu, a wyższa moc i cena nie zawsze oznaczają lepszą jakość. Zasugerowano, że zestaw powystawowy mógł ulec uszkodzeniu. W celu rozwiązania problemu zaproponowano sprawdzenie połączeń, test na innym komputerze oraz skorzystanie z cyfrowego wyjścia optycznego S/PDIF (TOSlink) lub elektrycznego (RCA Cinch) dostępnego w SoundTouch do podłączenia pod telewizor, a także rozważenie użycia korektora dźwiękowego do regulacji tonów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA