logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu Siemes Amilo M3438G - nie zawsze się uruchamia

hessuss 02 Maj 2009 17:37 1447 2
REKLAMA
  • #1 6482023
    hessuss
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witajcie, mam kłopot z tym laptopem. Czasem trzeba nawet 10 razy nacisnąć włącznik żeby laptop się uruchomił, włącznik jest 100% sprawny więc pewnikiem coś nie tak z kluczami, od razu informuję, że jestem początkujący w temacie. Proszę o wskazówki co może być uszkodzone i w jaki sposób zmiernikować wadliwą część.
    Pozdrawiam Tomasz.
  • REKLAMA
  • #2 6482225
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Witam.

O jakich kluczach piszesz, które rzekomo mają wpływ na uruchomienie się laptopa?

Czy laptop się uruchamia, przechodzi procedury POST, a nie uruchamia się system operacyjny?

Czy w ogóle nie startuje cały sprzęt? Bez baterii na samym zasilaczu jest tak samo ?

Jeśli tak to możesz przyjrzeć się bliżej przycisku power.
  • #3 6482312
    hessuss
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Pisząc klucze miałem na myśli układy takie jak ten :
    Link
    Trochę poczytałem o tego typu uszkodzeniach i tam właśnie pisano o tych układach i używano słowa klucz.
    Laptop czy to z baterii czy to z kabla jak juz zaskoczy to się uruchomi i system działa. Chodzi tylko o to że czasem naprawdę trzeba kilkanaście razy depnąć power żeby się uruchomił, czyli włączył światełka i tak dalej. Sprawdzałem napięcia na wyjściu do baterii i jak nie jest włączony to tam jest w pewnym miejscu 17v a jak wreszcie zaskoczy to na innej nodze zaczyna być 3,6v czego nie ma jak jest wyłączony, mam wrażenie że to napięcie ładujące baterię. Na wtyczce z zasilacza do płyty głównej jest 21v. Włącznik podłączony do miernika ustawionego na "przegwizdanie" pika zawsze więc jest 100% sprawny. Tak kombinuje że po zwarciu włącznika na jakiś układ idzie jakiś stan ( niski bądź wysoki ) i wtedy ten układzik powinien zadziałać jak np tyrystor tylko nie wiem czy dobrze kombinuje.
REKLAMA