logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić błąd Otwórz za pomocą na dysku C: w systemie Windows?

17ania83 04 Maj 2009 18:04 5064 11
REKLAMA
  • #1 6489013
    17ania83
    Poziom 10  
    Witam zdaje sobie sprawę że taki jak mój problem pojawił się wielokrotnie ,tylko nie wiem czy dam sobie z nim sama radę ,a chciałabym spróbować .Mógłby ktoś pomóc .
  • REKLAMA
  • #2 6489039
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    To jest mały, nieszkodliwy, i irytujący trojan. Ma bodajże dwa pliki na każdym dysku, bezpośrednio na nim, oba są ukryte i dodatkowe kopie w katalogu windows. Wyłącz je z aktywnych programów (ulubione 3 klawisze w windowsie), wywal z auto startu (przez msconfig), z systemu i dysków.
    Powinno pomóc.
  • #3 6489047
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Flash Desinfector, Combofix - co tu więcej pisać? - Trzeba użyć (i będzie dobrze).
    No może jeszcze to byś przejrzała tematy w dziale "Pogotowie Antywirusowe" - już po tytułach znajdziesz opisujące podobne Twoim kłopoty.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #5 6489339
    17ania83
    Poziom 10  
    zrobiłam tak jak pisało mam nadzieje że dobrze wysłałam.to ten combofix
    Załączniki:
    • ComboFix.txt (11.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 6490490
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    Odinstaluj Avire skoro masz Avast.

Podlacz zainfekowane nosniki i uzyj Flash Disinfector.

Uzyj CFScript.txt:

Driver::
    SetupNTGLM7X
    ASKUpgrade

Registry::
    [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{6c9fd57e-f68d-11dd-a99a-000b6ad9ad58}]

Folder::
    d:\program files\AskBarDis\

Na koniec zablokuj dostep do klucza mountpoints2.
  • REKLAMA
  • #7 6490727
    gryzzly
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    a mnie coś nie pasują jeszcze wpisy ...

d:\windows\Fonts\desktop.ini
    d:\documents and settings\ania\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\FLVService
    [HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoint s2\{9c99e1b3-3337-11dd-886e-806d6172696f}]
    H:\cqxj.exe
    d:\windows\system32\sc.exe
    d:\windows\system32\nmdfgds0.dll
  • #8 6490838
    Kolobos
    Spec od komputerów
    sc.exe to plik systemowy! nmdfgds0.dll zostal juz usuniety..
    H:\cqxj.exe to sie znajduje na nosniku, z ktorego zostal zainfekowany system, mozna go usunac recznie pozniej. Po uzyciu Flash Disinfector i tak sie nie uruchomi.

To nic groznego:
    d:\windows\Fonts\desktop.ini
    d:\documents and settings\ania\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\FLVService <- to od Flv Player'a
    [HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoint s2\{9c99e1b3-3337-11dd-886e-806d6172696f}]

Za to mozna usunac jeszcze:
    d:\windows\Ask & Record Toolbar
    d:\program files\Ask & Record Toolbar
  • #9 6491309
    17ania83
    Poziom 10  
    fajnie zrobiłam tak jak pisałeś i dysk lokalny C,D,E znów się normalnie otwiera,ale jak na "mój komputer" chcę otworzyć np.dokumenty udostępnione to mi otwiera się okno z wynikiem wyszukiwania!? i zawiesza się komputer!
    Może powinnam napisać to wcześniej ale jak skanowałam kompa avastem to znalazł mi kilka wirusów tylko wysłałam je do kwarantanny bo jak kiedyś w podobnym poleceniu dałam polecenie usunąć to juz nie włączyłam kompa!
  • Pomocny post
    #10 6492077
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wpisz w uruchom: regsvr32 /i shell32.dll
    nastepnie sprawdz czy dokumenty udostępnione otwieraja sie poprawnie.
  • REKLAMA
  • #11 6493226
    17ania83
    Poziom 10  
    jak wpisuje te hasła to mi przy shell32.dll wyskakuje "Uwaga" i jak "otwieram za pomocą "to wyskakuje okno że system nie może otworzyć tego pliku ! Po za tym teraz wszystkie pliki które otwieram to wynik wyszukiwania ,O rany ktoś mi pomoże czy tylko serwis mnie czeka.!

Dodano po 26 [minuty]:

pomyliłam wpisałam poprawnie i wszystko działa ,dzięki.
    Jeszcze jedno pytanie zaznaczoną mam pokaż ukryte pliki i foldery i pojawiły się na dysku lokalnym o jaśniejszym odcieniu folderu ,co z tym?ukryć i nie dotykać?
  • #12 6494005
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Dla własnego dobra i świętego spokoju ustawić ponownie opcję ukryj pliki i foldery.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem w systemie Windows polegający na pojawianiu się okna "Otwórz za pomocą" przy próbie otwarcia dysków lokalnych oraz innych lokalizacji systemowych, np. "Dokumenty udostępnione". Podejrzewano infekcję złośliwym oprogramowaniem typu trojan lub robak, który tworzy ukryte pliki i modyfikuje wpisy w rejestrze, w tym klucz mountpoints2.

Rozwiązanie problemu obejmowało następujące kroki:
1. Użycie specjalistycznych narzędzi do usuwania malware: ComboFix i Flash Disinfector.
2. Analiza loga wygenerowanego przez ComboFix w celu identyfikacji konkretnych plików i wpisów w rejestrze związanych z infekcją (np. AskBarDis, Ask & Record Toolbar, wpisy w mountpoints2).
3. Zastosowanie niestandardowego skryptu CFScript.txt dla ComboFix do usunięcia zidentyfikowanych elementów.
4. Użycie Flash Disinfector, szczególnie z podłączonymi potencjalnie zainfekowanymi nośnikami zewnętrznymi, aby usunąć pliki wykonywalne malware z tych nośników i zablokować ich autostart.
5. Zalecenie zablokowania dostępu do klucza rejestru mountpoints2.
6. Wystąpił dodatkowy problem z otwieraniem folderów systemowych (np. "Dokumenty udostępnione"), który objawiał się otwieraniem okna wyszukiwania i zawieszaniem systemu. Problem ten został rozwiązany poprzez wykonanie w wierszu poleceń komendy `regsvr32 /i shell32.dll`, która zarejestrowała bibliotekę systemową shell32.dll.
7. Po rozwiązaniu problemów z otwieraniem plików i folderów, zalecono ponowne ukrycie systemowych plików i folderów.

Dyskusja podkreśliła, że niektóre pliki wskazane w logu (jak sc.exe) są plikami systemowymi lub nieszkodliwymi elementami oprogramowania (desktop.ini, FLVService), a inne (jak cqxj.exe na nośniku H:) są związane z infekcją, ale zostaną zneutralizowane przez Flash Disinfector.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA