logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV6000 - po włączeniu ciemność na ekranie

volo21 04 Maj 2009 18:30 7186 13
REKLAMA
  • #1 6489118
    volo21
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam wielki problem z kompem HP pavilon 6000 nie mogę go włączyć po naciśnięciu power zapalają się kontrolki po czym słychać dziwny dźwięk speakera i nic się dalej nie dzieje. Rozebrałem komputer ale nic nie zauważyłem podejrzanego. Zrobiłem zdjęcia płyty głównej
    nawet film nagrałem jaki to dźwięk jak ktoś chce to na prośbę mogę umieścić proszę o pomoc bo mam na laptopieu prace magisterska i muszę ja odzyskać. W komputerze 6 miesięcy temu była wymieniana płyta główna także to chyba nie ona. Proszę o jak najszybsza pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6489573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6489858
    volo21
    Poziom 11  
    Po wyjęciu ramu rzeczywiście jest inny dźwięk...
    Wyjąłem HDD i CD-ROM oraz baterie i cały czas to samo.
    Nie wiem czemu ale wydaje mi się że to wina karty graficznej tylko teraz pytanie czy ona jest zintegrowana czy nie.
  • REKLAMA
  • #4 6490196
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Pierwszą moją prośbę Kolega usunął nie poprawiając błędów.
    Ponawiam więc prośbę o poprawienie błędów i poprawne wklejenie grafiki.
    Kod, który otrzymasz, wklejasz w całości na forum.
    Informuję również iż jest to moja ostatnia prośba.
    Kolejne kasowanie moich wpisów, bez poprawienia postów, będzie skutkowało zamknięciem tematu, a Kolegę nagrodzę ostrzeżeniem.
  • REKLAMA
  • #5 6490346
    volo21
    Poziom 11  
    Tak dobrze?
  • #6 6490368
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    do robienia polnocny . masz osobna grafe. przy osobnej grafie sa 2 krotkie 1 dlugi dzwiek .

oddaj na reballing albo do wygrzania.
    koszt 150 350 zl
  • #7 6490444
    volo21
    Poziom 11  
    ok tylko teraz jak zamienić lub wyjąć tą grafikę? Dobra udało się wyjąć płytę główną. Proszę o wskazanie na zdjęciach gdzie jest niezintegrowana karta graficzna.
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #8 6490644
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6490664
    volo21
    Poziom 11  
    Na zewnętrznym monitorze nie działa, już sprawdziłem.
  • #10 6490702
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6490731
    volo21
    Poziom 11  
    Nie mam możliwości wymiany procesora w celu sprawdzenia. Podejrzewam że to grafika bo tak jak wyżej elektryk1e napisał przy włączaniu laptopa pojawia się 1 długi sygnał i 2 krótkie. Proszę teraz o pomoc w wymianie karty graficznej bądź jej usunięciu. Wydaje mi się że lepiej usunąć i jechać na zintegrowanej. Pozdrawiam
  • #12 6490992
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    no to skoro piszczy no to grafa. grafa jest zintegrowana.
    uklad jest pod radiatorem.

nic nie zrobisz oddaj do serwisu
  • #13 6492506
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6495029
    volo21
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Sprawa nie rozwiązana. Muszę wymienić całą płytę główną. Ale i tak dzięki za pomoc
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion DV6000, który po włączeniu wyświetla czarny ekran, zapalają się diody, słychać dźwięk ze speakera, ale system nie uruchamia się. Wcześniej laptop wyświetlał biały ekran, działał na monitorze zewnętrznym, po czym zawiesił się i przestał wyświetlać obraz zarówno na matrycy, jak i zewnętrznym monitorze. Podstawowe testy (uruchomienie bez RAM, HDD, ODD) sugerują, że płyta główna reaguje (różne dźwięki POST). Na podstawie sygnałów dźwiękowych (1 długi, 2 krótkie) wysunięto podejrzenie uszkodzenia karty graficznej. Dyskusja dotyczyła możliwości wymiany karty graficznej (czy jest zintegrowana czy na slocie MXM), prób reballingu lub wygrzewania chipsetu graficznego oraz potencjalnego uszkodzenia procesora. Nie udało się zdiagnozować konkretnego uszkodzenia, a użytkownik rozważał wymianę całej płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA