logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Amator 2 - radio nie odbiera stacji mimo szumu na zakresie U

GamaD 06 Maj 2009 19:09 3201 27
REKLAMA
  • #1 6498465
    GamaD
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam, mam problem z w/w radiem. Znalazłem je podczas wiosennej wystawki i dopiero teraz mam czas zająć się nim dokładnie. Po ogólnym wyczyszczeniu zająłem się usterkami - nie działa radio. Na D,S,K był cichy szum, a na U był taki szum jakby radio odbierało na tym zakresie radio działało, ale kręcenie gałką strojenie nic nie daje. Poprzedni właściciel wymieniał elektrolity, no to sprawdziłem czy zostały dobrze wlutowane, wymieniłem nawet układ UL1211 ale to tez nic nie pomogło. Prosze o pomoc
    Załączam jeszcze zdjęcie

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 6498551
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Czy radio było przestrajane na obowiązujące obecnie częstotliwości?
    jeśli nie to należy taką operacje wykona w głowicy zamkniętej w blaszanej obudowie ponad płytą główna. Nie jest to zbyt skomplikowane w tym odbiorniku. Schemat i opis znajdziesz na elektrodzie. Pozdrawiam.
  • #3 6498634
    GamaD
    Poziom 12  
    Radio NIE było przestrajane. Po podłączeniu anteny także nic sie nie dzieje, a w innych Amatorach które mam przed przestrojeniem było słyszalne zmienianie stacji nawet bez anteny. Radio jest USZKODZONE - na falach długich średnich i krótkich NIC praktycznie poza szumem nie słychać. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże...
  • #4 6499266
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Przy tym UL co wymieniłeś są kondensatory 33n lubią bruździć.
    Jest tam też peerek, warto też nim ruszyć.
  • REKLAMA
  • #5 6501377
    GamaD
    Poziom 12  
    Kondensatory 33n mam wymienić czy sprawdzić czy nie są uszkodzone? peerek jest ustawiony fabrycznie.

Dodano po 38 [sekundy]:

A i jeszcze jedno. Spójrz na zdjęcie - czy nie wydaje ci się że czegoś tam brakuje czy to fabrycznie tak ma być?
  • #6 6501402
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie wiem czy brakuje. Z schematem porównaj. Kondensatorów nie sprawdzaj tylko wymień. Sprawdź też zasilanie czy jest na wszystkich blokach tunera.
  • #7 6502319
    arturkali5
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprawdż napięcia na tym UL 1211.

1. 2,8V
    2. 3V
    5. ok. 1,3
    6. 0,6V ( to jest ważne , nie podane na schemacie)
    12. 2.1V
    13 i 14 + zasilania

PR-kiem reguluje sie napięcie na wyprowadzeniu 5.
    Ustawia się go na max. szum przy włączonym zakresie UKF.

Przy prawidłowym działaniu wzmacniacza p.cz. sygnał podawany "z palca"
    na nóżkę (5 ) , będzie słyszalny w głośnikach.
  • #8 6505718
    GamaD
    Poziom 12  
    Teraz już szumów na FM nie ma, ale reaguje na wybieranie zakresów. Napięć wcale nie ma (to wyjaśnia dlaczego nie szumi) dotknięcie 5tej nóżki też nic nie daje, kręcenie Peerkiem to samo.

Dodano po 2 [minuty]:

A i dodam że kręcenie peerkiem obok układu UL1601 powoduje szumy.

Dodano po 4 [godziny] 16 [minuty]:

Pomocy!

Przypominam o pkt. 16 regulaminu.
    GM
  • #9 6507407
    Tomas20
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Sprawdź napięcia zasilajace oba układy, zwłaszcza UL1211, a te elektrolity przy UL 1211 to oryginały, z tym że to jakieś japońskie, spróbuj je wymienić, bo z pewnością sa stare
  • #10 6507789
    GamaD
    Poziom 12  
    Tak jak już pisałem UL1211 nie ma zasilania.
  • #11 6508147
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    GamaD, daj se już spokój z tym swoim "serwisowaniem" sprzętu, bo widzę że babrasz się i potykasz jak z tym magnetofonem MDS w innym temacie.

Poskładaj jakieś KIT-y, czy coś i w ten sposób trenuj, a nie uszkadzasz bardziej obwody niż są uszkodzone.
  • #12 6508387
    GamaD
    Poziom 12  
    Taką pomoc od was otrzymałem...

Dodano po 7 [minuty]:

No piszcie mi co mam wymienić a nie jakieś głupoty! Jak pisze że UL1211 nie ma zasilania to nie ma!
  • #13 6508418
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    GamaD napisał:

No piszcie mi co mam wymienić a nie jakieś głupoty! Jak pisze że UL1211 nie ma zasilania to nie ma!
    No ale wróżek tu nie ma. Trzeba sameu się trochę wysilić. Mamy do Ciebie przyjechać i za Ciebie pomierzyć według schematu czemu zasilania na UL nie ma?
  • REKLAMA
  • #14 6508480
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    GamaD napisał:
    No piszcie mi co mam wymienić a nie jakieś głupoty!

Że jak..? Żądasz niemalże aby ktoś dzielił się gratis wiedzą? Bardzo kiepski ruch wykonałeś.

GamaD napisał:
    Jak pisze że UL1211 nie ma zasilania to nie ma!

Skoro niema zasilania UL-a, to szukaj skąd powinno dochodzić.

p.s. Idziesz od pinu 14-tego.
  • #15 6508749
    GamaD
    Poziom 12  
    Ok sprawdziłem ten 14ty pin. Jest tam napięcie 6V Miernik był ustawiony na pomiar DCV w pozycji "2" mierzone względem masy. To poprawnie?

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdzę jeszcze pozostałe nóżki

Dodano po 6 [minuty]:

Ok sprawdziłem na takim samym ustawieniu miernika jak poprzednio.

1. 11,0
    2. 9,0
    5. 5,0
    8. 1,207
    10. 9,0
    12. 9,0
    14. 10,0

Nóżki których nie wymieniłem nie pokazywały żadnego napięcia.
  • REKLAMA
  • #16 6508844
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    Krzysztof L. napisał:
    ... Że jak..? Żądasz niemalże aby ktoś dzielił się gratis wiedzą? Bardzo kiepski ruch wykonałeś. ...

Myślę, że to nie miejsce na takie teksty, nie chcesz nie pomagaj :!: Inni pomogą
    bezinteresownie, po to zostało stworzone to forum.

Wracając do tematu: kolego to radyjko jak widać dość długo było nie używane pomijając fakt przestrojenia. Bardzo częstą usterką było zły kontakt na przełącznikach (izostatach) śniedziały blaszki. Należy je wyczyścić.
  • #17 6508870
    GamaD
    Poziom 12  
    Oczywiście było już wszystko czyszczone i NIGDY się z takim problemem nie spotkałem a miałem już z 5 Amatorów do przestrojenia, mam jeszcze Amatora 3 i 2b i w nich nie było takiej usterki. Wszystkie przełączniki są wyczyszczone i na pewno kontaktują.

Dodano po 17 [minuty]:

Witam ponownie, wreszcie coś się ruszyło! Na D,S i K słychać jakieś ciche skwierczenie (trzeba dać na cały regulator) a na U przy antenie słychać szum, głośny bardzo. Jednak radio nic nie odbiera, wskaźnik dostrojenia na środku i świeci się cały czas lampka stereo chyba że wcisnę przycisk stereo. Co teraz robić?

Dodano po 33 [sekundy]:

A i co do tego wskaźnika to jest na połowie ale tylko na U.

Dodano po 1 [minuty]:

I kręcenie tym peerkiem obok UL1211 wpływa na położenie wskaźnika oraz na głośność szumów.

Dodano po 25 [minuty]:

Dodać mogę tylko że wskaźnik sie podnosi i świeci lampka stereo TYLKO przy wsadzonej antenie.
  • #18 6510482
    GamaD
    Poziom 12  
    No to jak? Pomagacie czy nie?

Dodano po 3 [minuty]:

Nie ukrywam, że zależy mi na tym radiu a jesteśmy już tak blisko jego pełnej sprawności...
  • #19 6510603
    energizer
    Poziom 12  
    Witaj
    Podaj sygnał p.cz. z innego działającego i przestrojonego radia na wejście wzmacniacza p.cz. w Twoim Amatorze. Nie zapomnij połączyć masy obu urządzeń i znajdź w radiu z którego bierzesz sygnał jakąś silną stację.
    Jeśli tor wzmacniacza p.cz. jest sprawny powinieneś uzyskać odbiór mniej lub bardziej zniekształcony.
    Mam nadzieję że masz schemat Amatora :spoko:
  • #20 6510615
    GamaD
    Poziom 12  
    Amator ma wejście sygnału, nawet dwa i oczywiście tam podłączyłem źródło no i gra wspaniale1 W ogóle co to za podejrzenia że uszkodzony wzmacniacz?
  • #21 6510656
    energizer
    Poziom 12  
    Ale nie chodzi o wzmacniacz mocy m.cz. tylko o wzmacniacz p.cz. 10,7 Mhz w torze radiowym. Jednym z elementów tego bloku jest właśnie UL1211. Tak na prawdę nie wiemy czy głowica jest sprawna, czy też UL1211 czy stereodekoder. No i sygnał 10,7 Mhz nie podajemy na gniazda DIN :shii: tylko musisz spojrzeć na schemat (szukałem u siebie na dysku ale już go nie mam) lecz przed filtry ceramiczne FCM 10.7 MHz (jeśli pobierasz sygnał 10,7 Mhz prosto z głowicy UKF.
  • #22 6510755
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    GamaD napisał:
    No to jak? Pomagacie czy nie?

Dodano po 3 [minuty]:

Nie ukrywam, że zależy mi na tym radiu a jesteśmy już tak blisko jego pełnej sprawności...
    Pomagamy cały czas...A Ty nas zaskakujesz coraz bardziej...Swoją marną wiedzą.
  • #23 6512312
    GamaD
    Poziom 12  
    Chyba lepiej będzie wymienić też układ stereodekodera a nie sie bawić, przerywać ścieżki i podłączać tam źródło no bo to troche bawienia się jest, a taki UL1201 dużo nie kosztuje.
  • #24 6512389
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Obyś tylko zdołał uruchomić to wogóle to będzie dobrze a wymianą stereodekodera się nie zajmuj na razie.

Wyreguluj tak peerkiem aby zgasła dioda STEREO a szum był jak najgłośniejszy. Jeśli ukf nie przestrojony to raczej nic nie odbierzesz.
  • #25 6513320
    GamaD
    Poziom 12  
    No wiem że jeżeli UKF nieprzestrojony to zabardzo nic nie bedzie, ale przynajmniej jedną stacje ma odbierać (wiem to z doświadczenia). Już wyregulowałem i dioda stereo nie świeci się. CO teraz?
  • #26 6513341
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    energizer napisał:
    Ale nie chodzi o wzmacniacz mocy m.cz. tylko o wzmacniacz p.cz. 10,7 Mhz w torze radiowym. Jednym z elementów tego bloku jest właśnie UL1211. Tak na prawdę nie wiemy czy głowica jest sprawna, czy też UL1211 czy stereodekoder. No i sygnał 10,7 Mhz nie podajemy na gniazda DIN :shii: tylko musisz spojrzeć na schemat (szukałem u siebie na dysku ale już go nie mam) lecz przed filtry ceramiczne FCM 10.7 MHz (jeśli pobierasz sygnał 10,7 Mhz prosto z głowicy UKF.
    Zastosuj się do tego.
  • #27 6516933
    Tomas20
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Niekoniecznie musi odbierać cokolwiek, najważniejsze że jest głośny szum, choć powinny być słyszalne jakieś różnice, podczas strojenia. Czy agregat strojeniowy w głowicy UKF nie jest zapieczony tzn. kręci się kółko a sam agregat nie, tak często zdarzało się w amatorach, trzeba by psiknąć WD 40 wtedy.
  • #28 6518519
    GamaD
    Poziom 12  
    Agregat się kręci.

======================================================

[Temat zarzucony. Zgodnie z zasadami działu. Mariusz Ch.]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia Unitra Amator 2, które po ogólnym wyczyszczeniu i wymianie elektrolitów oraz układu UL1211 nie odbiera stacji na falach długich, średnich i krótkich, a na UKF słychać jedynie szum bez możliwości strojenia. Radio nie było przestrojone na obecne częstotliwości, co jest konieczne dla poprawnego odbioru, zwłaszcza na UKF. Brak zasilania na układzie UL1211 został potwierdzony, a pomiary napięć na jego nóżkach wykazały nieprawidłowości. Zalecane jest wymienienie kondensatorów 33nF przy UL1211 oraz sprawdzenie i wyczyszczenie przełączników zakresów, które często mają złe styki. Wskazano również na konieczność sprawdzenia zasilania układów i poprawności połączeń, zwłaszcza pinu 14 UL1211, gdzie powinno być napięcie około 10V. Podłączanie sygnału pośredniej częstotliwości (p.cz. 10,7 MHz) z innego sprawnego radia do wzmacniacza p.cz. w Amatorze pozwala na weryfikację działania tego toru. Wskazano, że układ stereodekodera UL1601 nie powinien być wymieniany na początku, a regulacja peerkiem powinna powodować zmianę szumu i wskaźnika dostrojenia. Możliwe jest, że głowica UKF wymaga przestrojenia lub że agregat strojeniowy jest zapieczony, choć w tym przypadku agregat się kręci. Temat został zamknięty bez pełnego rozwiązania, ale wskazano główne kierunki diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA