logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tower Pro SG51R – jak ograniczyć wychylenie serwa do małego ruchu skrzydeł?

niko 600 11 Maj 2009 22:29 7751 20
REKLAMA
  • #1 6518660
    niko 600
    Poziom 10  
    Witam,
    proszę o pomoc - mam micro serwo - Tower Pro SG51R , chcę go użyć do modelu samolotu , aby poruszał skrzydłami.
    Problem w tym ,że to serwo ma duże wychylenie , a do odchylenia skrzydeł potrzebny jest mini ruch , proszę o jakiś rysunek - schemat z opisem ,jak to zrobić?.

Z pozdrowieniami

Andrzej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6521817
    niko 600
    Poziom 10  
    Witam,
    problem polega na tym , że ; nie posiadam aparatury , mam tylko serwo-
    nie opłaca się kupować sprzętu/na dodatek b.drogiego/, do jednego mini-serwa .
    Potrzebuję jedynie jakiegoś rozwiązania , aby uruchomić serwer.
    Jestem "noga" w tym temacie , wiem tylko jak połączyć - plus , minus i to wszystko. Dlatego pytam , jak i co podłączyć ,aby za naciśnięciem przycisku
    serwer rozłożył skrzydła , a po następnym przycisku złożył skrzydła.

Pozdrawiam, Andrzej.
  • REKLAMA
  • #4 6521863
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Chcesz to mieć przewodowo czy bezprzewodowo? Najtańsze i najprostsze rozwiązanie to
    Tower Pro SG51R – jak ograniczyć wychylenie serwa do małego ruchu skrzydeł?
    - czyli serwo-tester na popularnym układzie NE555 i potencjometrze, którym możesz regulować wychylenie serwomechanizmu.
    Jeżeli umiesz programować to równie prosto można zrobić sterowanie na jakimś małym mikrokontrolerze...
  • REKLAMA
  • #5 6525331
    niko 600
    Poziom 10  
    Dzięki za schemat ; nie napisałeś czy to jest bezprzewodowy czy przewodowy.
    Oczywiście wolałbym bezprzewodowo / tzn. że będzie działać na pilot? - byłoby świetnie/.
    Dzięki i pozdrawiam,
    Andrzej.
  • #6 6525731
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Schemat jest do urządzenia jak najbardziej przewodowego. Bezprzewodowo to albo gotową aparaturą, albo mógłbyś złożyc coś na 433mHz- z tym, że musiał byś umieć bawić się mikroprocesorami i miał kilka setek w portfelu wolne...
  • #7 6526426
    niko 600
    Poziom 10  
    OK, wszystko jasne. Będzie na przewód.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam , Andrzej.
  • #8 6539920
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Możesz także zrobić to w tani sposób bezprzewodowo. Zależnie na jakiej odległości model miałby latać. Biorąc pod uwagę że jest to np. awaryjne lądowanie szybowca, albo coś z tego rodzaju, można użyć nadajników/odbiorników podczerwieni. ( Nie mówimy tutaj o zdalnym sterowaniu modelu, tylko o czymś w postaci awaryjnego przestawienia lotek itp.) Gdyby autor bardziej opisał swoje wyznaczone cele, dało by się coś wykombinować bardziej wygodnego :)
    Pozdrawiam :)
  • #10 6541305
    niko 600
    Poziom 10  
    Na szczęście mój model nie będzie latał, jest to model dekoracyjny / światła , praca silników , wyjazd z hangaru i rozkładane skrzydła/ i o te skrzydła chodzi.
    Więc zasięg będzie niewielki - kilka metrów w pomieszczeniu , mam nadzieję , że coś z pomocą kolegi zmontujemy i będzie to działać.
    A jeżeli nie , to mówi się trudno , będę pociągał za linkę .

Dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Andrzej.
  • #11 6541691
    lord_blaha
    Poziom 33  
    No to w takim wypadku podczerwień jak najbardziej się sprawdzi, diody odbiorcze można wkomponować nawet jako jakieś światła pozycyjne modelu czy coś :)
  • #12 7770744
    Michał 911
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Czy ten układ można zastosować do podłączenia czterech lub chociażby dwóch serw równolegle ?
  • #13 7780847
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Serwa muszą mieć oddzielne sterowania, nie łączy się serw równolegle, podany układ testowy w tym przypadku może oczywiście wysterować kilka serw ale będą działać (wychylenie) identycznie.
  • #14 7781171
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1179
    W sklepie modelarskim kupisz coś, co nazywa się "tester serwa", a jest po prostu układem proporcjonalnym, regulowanym potencjometrem. Kosztuje ok. 30zł.
    Np. firmy E-sky, pozwala podłączyć dwa serwa, na dwóch kanałach. Można też użyć rozgałęziacza "Y". Zasilanie testera z pakietu baterii 6V.
    Montujesz taki układ np. w podstawce pod model. Włacznik zasilania, 1 potencjometrem poruszasz serwem.
  • #15 7917819
    igorch
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Zbudowałem ten tester według tego schematu co na górze ale nie działa, serwo leci w jedna strone do końca i sie blokuje nie reaguje na potencjometr, co może być przyczyna, co sprawdzić??
  • #16 7918246
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1179
    Kup po prostu.
    http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2146,tester-serw-e-sky-ek2-0907-000504

Nie mamy pojęcia jak wykonałeś projekt i gdzie mogłeś popełnić błąd, a może być bardzo drobny i głupi.
    Analiza może zająć następne 3 strony tematu. Odżałuj 30zł i po sprawie.

Zasilasz to z pakietu 6V (np 4 baterie AA/AAA). Najwygodniej jest kupić wtyczkę do serwa i wg układu w serwie podłaczyć + baterii przewód czerwony, - czarny. Podłączasz pakiet pod wyjście "bat".
  • #17 7922119
    igorch
    Poziom 11  
    nie chodzi mi o sam tester, tylko miałem wykonać dowolny projekt na układzie 555, zrobiłem płytkę (na pewno wszystko dobra), ale serwo leciało do góry ciągle tzn w jedna stronę i brak reakcji na potencjometr, za którymś razem w środku serwa urwał się chyba potencjometr, bo niema ograniczenia wychylenia tzn nie blokuje się - można ręcznie zrobić pełen obrót, ale i tak działa tylko ze zmieniają się zakresy wychyleń. Testował ktoś inny ten schemat.

Przebudowałem także to na ten tester:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic871257.html
    Ale w tym przypadku totalnie brak reakcji ze strony serwa, serwo działa bo sprawdzałem na aparaturze.

A myślałem ze taki fajny projekt wyjdzie eh...
  • #18 7931479
    igorch
    Poziom 11  
    Już chyba doszedłem w czym leży problem, że serwo ucieka cały czas w jedna stronę. Myślę, że jest to spowodowane zbyt długim lub zbyt krótkim sygnałem impulsu podawanego w odstępie 20ms; długość sygnału ma się mieścić w przedziale 1-2ms, a tu zapewne się nie mieści więc dlatego.

W związku z tym mam pytanie który rezystor za to odpowiada??
  • #19 7945132
    misiek1994
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Mógłbyś pokazać płytke. To coś nie ma prawa nie działać. Ja bym próbował dać większy potek i zamienić ten 68k na 22k.
  • #20 7992313
    igorch
    Poziom 11  
    no jednak nie działa, dałem sobie spokój jak kiedyś mnie najdzie chęć to zrobie jeszcze raz.
  • #21 13936010
    pawo90
    Poziom 9  
    Witam,
    Trochę odświeżę temat... również posiadam serwo Tower Pro SG51R,
    Stworzyłem program do sterowania serwem, przy pomocy analizatora logicznego sprawdziłem jak prezentuje się mój pwm, i ma następujące parametry:
    21,9m/s - okres,
    i szerokości impulsu odpowiednio 1ms i 2ms...
    Mimo to przy tych nastawach serwo obraca się tylko w jednym kierunku, jaka może być przyczyna? :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania mikroserwa Tower Pro SG51R do sterowania niewielkim wychyleniem skrzydeł modelu samolotu dekoracyjnego bez użycia standardowej aparatury RC. Problemem jest ograniczenie zakresu ruchu serwa do małych kątów. Zaproponowano użycie prostego układu testera serwa opartego na układzie NE555 i potencjometrze, który pozwala regulować wychylenie serwomechanizmu przewodowo. Alternatywnie rozważano sterowanie bezprzewodowe, np. za pomocą nadajników i odbiorników podczerwieni, co jest możliwe przy niewielkim zasięgu w pomieszczeniu. Wskazano, że serwa nie można łączyć równolegle bez oddzielnego sterowania, a do testów można użyć gotowych testerów serw, np. firmy E-sky. Problemy z własnoręcznie wykonanymi układami na NE555 najczęściej wynikają z nieprawidłowego czasu trwania impulsu sterującego (powinien mieścić się w zakresie 1-2 ms przy okresie około 20 ms). Zalecane jest dostosowanie wartości rezystorów i potencjometrów w układzie, aby uzyskać poprawne sterowanie. W przypadku braku aparatury i prostych wymagań sterowanie przewodowe za pomocą testera serwa jest najpraktyczniejszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA