logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz 20 PIN płyta główna 24 PIN - kilka pytań

falconus 15 Maj 2009 01:13 6146 5
REKLAMA
  • #1 6531811
    falconus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    WITAM

mam następujący zasilacz

Fortron 550W
    Model: 550-8 FSCFSP

płyta ma 24 piny,

wiem że wiele razy był już poruszany ten temat, dużo przeczytałem ale tak naprawdę nadal nie jestem pewien po co te 4 dodatkowe piny(żółty pomarańczowy czarny i czerwony) przy tym 24-pinowym gnieździe

za co one tak naprawdę odpowiadają(co zasilają jakie obwody płyty głównej)

Druga sprawa czy takie przerobienie 20 pinowego zasilacza na 24 pinowego jest obojętne pod które piny się podepnę(jest po kilka czarnych gnd czerwonych 5v , żółtych 12v i pomarańczowych 3,3V kabli wychodzących z zasilacza) czy lepiej 12v,5v i gnd wziąść z jakiegoś wolnego i nieobciążonego moleksa a 3,3 i tak trzeba wziąść z głównego zasilania płyty(20pin) tylko najlepiej który?

Problem w tym że każdy z tych 20 pinów już jest obciążony a jakaś standardowa przejściówka bierze przypadkowe(oczywiście z odpowiednim woltarzem piny i daje je na te 4 dodatkowe) będzie kiepsko jak już któryś będzie mocno obciążony i bez tego.

Wiem że trochę pogmatwałem ale wierze że ktoś zrozumie moje rozważanie i podpowie pod które najlepiej się podepiąć piny żeby najrówniej obciążyć ten wzmacniacz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6531873
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    falconus napisał:
    wiem że wiele razy był już poruszany ten temat, dużo przeczytałem ale tak naprawdę nadal nie jestem pewien po co te 4 dodatkowe piny(żółty pomarańczowy czarny i czerwony) przy tym 24-pinowym gnieździe

http://www.formfactors.org/developer/specs/atx2_2.pdf

ATX_Spec_v.2.2 napisał:
    [...]
    Main Power Connector changed from 20 pin to 24 pin to support PCI-Express* requirements.
    [...]
    4.1 Power Supply Connectors
    For the main ATX power board mounted connector, due to the power requirements needed to support PCI-Express it is highly recommended that systems supporting PCI-Express utilize a 24 pin header. This may be a 24 pin Molex*44206-0007 or equivalent. [...]

falconus napisał:
    Wiem że trochę pogmatwałem ale wierze że ktoś zrozumie moje rozważanie i podpowie pod które najlepiej się podepiąć piny żeby najrówniej obciążyć ten wzmacniacz

Jaki wzmacniacz?

BTW: gniazdo, wtyk, przewody się nagrzewają?, masz prądożerną PEG? Jak nie to zostaw jak jest.
  • REKLAMA
  • #3 6532078
    falconus
    Poziom 11  
    Przepraszam za słowo wzmacniacz, chodziło o zasilacz(źle napisałem)

Chcę to przerobić ponieważ zmieniłem zasilacz z słabego take me 400W, który nie dawał rady za dużo podkręcić podzespołów, a na tym forteonie zauważyłem że ogólnie jest dużo silniejszy bo CPU mogę kręcić na maxa ale za to grafika nawet nie wyciąga tego co na tym 400watowym.
    Stąd moje domysły że ta kostka24 pin w porównaniu z 20pinową jeszcze jakoś dodatkowo wzmacnia ''grafikę na PCI Ekspress''

i tylko chcę się dowiedzieć czy lepiej samemu odpowiednio podpiąć czy poprostu kupić przejściówkę standardową.
  • REKLAMA
  • #4 6533281
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 858
    Możesz zostawić 20PIN... Jeśli działa to nie ma potrzeby używania przejściówki.
  • REKLAMA
  • #5 6534139
    falconus
    Poziom 11  
    OK i tak zrobię nie użyję przejściówki:-)

chodziło mi tylko o to że na poprzednim kiepskim zasilaczu(ALE MIAŁ 24PIN) mogłem lepiej wykręcić kartę a na tym(20PIN) nie chociaż jest o niebo lepszy

JUŻ SOBIE ZROBIŁEM PRZEJŚCIÓWKĘ, ZE STAREGO ODCIĄŁEM TE 4 PINY I WPIĄŁEM SIĘ W PRZEW +12V,+5V,GND z całkowicie nie obciążonego moleksa.
    A z +3,3V wpiąłem się do jednego z przewodów z zasilania 20pin(są tam 3 pomarańczowe)
    Niestety rzadnego efektu to nie dało ani na lepiej ani na gorzej(przynajmniej nie zauważyłem)

TEMATU JESZCZE DO JUTRA NIE ZAMYKAM BO MOŻE ZNAJDZIE SIĘ KTOŚ KTO BĘDZIE WIEDZIAŁ DOKŁADNIEJ POCO NA PŁYTACH ROZBUDOWALI 20PIN NA 24PIN(CO TE DODATKOWE WPOMAGAJĄ)

NAJPÓŹNIEJ PO JUTRZE ZAMYKAM TEMAT

POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA PRÓBY POMOCY
  • #6 6534153
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Cytat:
    TEMATU JESZCZE DO JUTRA NIE ZAMYKAM BO MOŻE ZNAJDZIE SIĘ KTOŚ KTO BĘDZIE WIEDZIAŁ DOKŁADNIEJ POCO NA PŁYTACH ROZBUDOWALI 20PIN NA 24PIN(CO TE DODATKOWE WPOMAGAJĄ)

Wysil się trochę i sam znajdź odpowiedź.
    ATX 2.01 i 2.2 i będziesz miał jasność.

Temat zamykam, lenistwa nie tolerujemy!
REKLAMA