logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA-10+syg. wew.+strefy Sygnalizator wewnętrzny wyje.

Mario09 15 Maj 2009 17:57 1572 8
  • #1 6533868
    Mario09
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam taką zagwózdkę. Klientka poprosiła mnie, aby w jej systemie sygnalizator wewnętrzny nie zrywał jej w środku nocy na proste nogi.
    Konkretnie, system podzielony na dwie strefy, dwa szyfratory (LCD na dole domu, LED na piętrze). Chodziło o to, żeby w razie fałszywki w nocy sygnalizator wewnętrzny nie włączał się wraz z sygnalizatorem zewnętrznym kiedy czuwa strefa II (strefa II to dół domu).
    Zrobiłem to tak: Syg. zew. akustyka na OUT1, syg. zew. optyka na OUT2, syg. wew. na OUT3. Wydawało mi się, że jeśli przypiszę OUT3 tylko do strefy I to załatwi sprawę, ale okazało się, że niestety sygnalizator wewnętrzny wyje bez względu na to jak system zostanie uzbrojony (na dole czy też na górze). W jaki sposób można to rozwiązać?
    W Satelu klepali coś o liście wejść do wyjścia, ale to moim zdaniem bez sensu, bo cóż mi po tym, że wejście wyzwala wyjście skoro mogę je przypisać tylko do czujników które są na górze domu?
  • #2 6534157
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A masz ściśle podzielone czujniki na te strefy czy wydzieloną drugą a wszystkie do pierwszej ?
    Przydzielenie reakcji wyjścia do konkretnych wejść jest rozwiąniem dobrym, dload10 na to pozwala.
    Pozdr.J.
  • #3 6534456
    Mario09
    Poziom 12  
    Tak jak napisałem, dom podzielony na dwie strefy. Wszystkich czujek jest 9 szt. Wszystkie należą do strefy I, a 6 z nich do drugiej. Czujki od nr 1 do 6 to dół domu, nr 7 do 9 to góra. Jeśli przypiszę reakcję wyjścia OUT3 do 1-6 to rozwiązanie do bani bo będzie "wył" również wtedy, kiedy system będzie załączony częściowo, jeśli przypiszę do 7-9 to również kicha bo będzie działał tylko wtedy gdy alarm zostanie wywołany z czujników na górze domu.
    Jak z tego wybrnąć?
  • #4 6534728
    bartez132
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    jak bedziesz mial wejscia wpolne dla dwoch stref to nic nie zdzialasz... musialbys o rozdzielic ze wejscia od 1 do 6 to jedna strefa a wejscia od 7 do 9 to druga bez czujek wspolnych ... ja bym to zrobil na innej zasadzie moze troche pokreconej ale ma racje bytu... w sytuacji gdy czuwa caly dom dowolne wyjscie niskopradowe pod ktory podpiety zostanie przekaznik podaje mase dla sygnalizatora ... wyjscie niskopradowe ustawione jako wskaznik czuwania calosci... z kolei gdy system bylby zalaczony na noc wyjscie nie podawaloby masy i sygnalizator by nie zadzialal ... choc tak czytajac o czym piszesz to to powinno sie dac skonfigurowac normalnie na opcjach wyjscia syreny
  • #6 6535022
    Mario09
    Poziom 12  
    Bartez, niestety oba wyjścia nisko prądowe mam zajęte przez nadajnik do monitoringu (jedno-wskaźnik czuwania właśnie II strefy, gdyż bez względu na sposób uzbrojenia będzie się załączać, a drugie alarm włamaniowy).

Beno, Twój pomysł z linku który podałeś jest sprytny, tylko obawiam się, że zabraknie mi jednego wyjścia, chyba że optykę zepnę z akustyką i zwolnię sobie OUT2
    Dziękuję za podpowiedź.
  • #7 6536311
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Kolego - jak wewnetrzny sygnalizator nie ma działać na strefę dolną czyli jak ktoś jest w domu to po co ten sygnalizator. Jak jest włamanie z zewnątrz to wyje zewnętrzny a wewnętrznego i tak nikt nie słyszy.
    A jak chcesz by ten wewnętrzny nie wył przy naruszeniu strefy dolnej to dla kogo ma wyć?
    Pozdr.J.
  • #8 6537327
    slafwek
    Poziom 12  
    Mozesz kupic przekaznik na 12V przykladowo MP-2 jesli wyjscie niskopradowe przykladowo OUT5 masz zaprogramowane jako "wskaznik czuwania calosci" to na styki sterujace przekaznika dajesz staly + a minusem steruje OUT5. z outa3 com podpinasz bezp do sygnalizatora a drugi zacisk przez przekaznik do sygnalizatora. Jesli calosc nie jest uzbrojona sygn. wewn. sie nie zalaczy pozdro

Dodano po 2 [minuty]:

heh widze ze w linku juz to podali nie przeczytalem wczesniej
    pozdr
  • #9 6537568
    bartez132
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    slafewek czytaj cały wątek

Podsumowanie tematu

✨ W systemie alarmowym podzielonym na dwie strefy (I i II) z sygnalizatorem wewnętrznym i zewnętrznym pojawił się problem z niepożądanym uruchamianiem sygnalizatora wewnętrznego w nocy, gdy aktywna jest tylko strefa II (dół domu). Czujki są przypisane do stref, jednak wszystkie należą do strefy I, a 6 z nich dodatkowo do strefy II, co powoduje współdzielenie wejść i uniemożliwia selektywne sterowanie wyjściem sygnalizatora wewnętrznego (OUT3). Próby przypisania wyjścia do konkretnych czujek nie przyniosły oczekiwanego efektu, ponieważ sygnalizator włącza się niezależnie od uzbrojenia stref. Proponowano rozwiązania oparte na przypisaniu reakcji wyjścia do konkretnych wejść (funkcja dostępna w oprogramowaniu DLOAD10) oraz zastosowanie zewnętrznego przekaźnika 12V (np. MP-2) sterowanego wyjściem niskoprądowym wskazującym stan czuwania całego systemu, co pozwoliłoby na fizyczne odcięcie sygnalizatora wewnętrznego w nocy. Wskazano również, że obecne wyjścia niskoprądowe są zajęte przez nadajnik monitoringu, co komplikuje implementację. Dyskusja podkreśliła, że bez rozdzielenia czujek na wyłączne strefy lub zastosowania dodatkowego sprzętu (przekaźnika) trudno jest osiągnąć pożądany efekt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA