logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalony gwizdek tonsil, dlaczego się spalił? Jak naprawić?

QlimaX16 23 Maj 2009 20:54 3338 8
REKLAMA
  • #1 6566016
    QlimaX16
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem,odkupiłem głośnik w stanie działającym wszytko grało...
    Raz słuchałem muzyki i nagle gwizdek przestał działać Sad.
    Czasami się włonczył a czami nie grał jednak teraz już nie działa całkowicie :/
    Chciałbym się zapytać czy od razu musiał się spalić?Czy może usterka jest gdzieś w środku niego. https://obrazki.elektroda.pl/72_1243104250.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/54_1243104279.jpg
    Bardzo mi zależy na nim bo naprawdę gra bardzo głośno !!!
    Z góry dziękuje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6566119
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Gwidzka używa sędzia jak "boczny" zasygnalizuje spalony. :-)
    Na pewno uszkodzeniu uległa cewka, którą można wymienić. Koszt cewki to 4-25 zł - zalezy gdzie i jaką kupisz. Przy odrobinie zdolności w posługiwaniu się śrubokrętem i lutownicą, wymienić możesz sam.
    Tak w ogóle ten tweeter "grał" całym pasmem, czy przez zwrotnicę? Bo jak grał bez zwrotnicy, to "musiał się spalić"

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6566283
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jest to zwrotnica. Kolumny musiały dostać mocno w d..., bo płytka pod cewkami jest przypalona. Za mocno katujesz kolumny - myślę że głównie - przesterem z za słabego wzmacniacza i to "zabiło" ten tweeter.
    Jakie to kolumny?
    Gwizdek ma zastosowanie na boisku. W kolumnach stosuje się tweetery, drivery. Lub ogólnie, głośniki wysokotonowe. Aż się dziwię że moderator jeszcze nie zwrócił Ci uwagi, :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 6571609
    QlimaX16
    Poziom 10  
    A ta cewka jak wygląda?
  • #7 6579680
    DjMapet
    Poziom 43  
    Na tej aukcji są takie cewki: 645152359
    Potrzebna będzie cewka do GDWK 9/80.
    Na pewno kupisz też w sklepie elektronicznym w twojej miejscowości.

Pozdrawiam.
  • #8 6581748
    QlimaX16
    Poziom 10  
    Ok dzięki za wszytko !
  • #9 6632566
    QlimaX16
    Poziom 10  
    A tak myślałem czy czasami ten głośnik basowy nie wyrwać(wyciąć)i kupić jakiś zamiennik bo jest z dziwnego materiału jak karton :) i nie wydaje za ładnego dźwięku...
    PoZdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spalonego głośnika wysokotonowego (tweeter) Tonsil, który przestał działać po podłączeniu do wzmacniacza o mocy 100 W i impedancji 8 Ω. Uszkodzeniu uległa cewka głośnika, co jest typową przyczyną awarii tego typu elementów. Cewkę można wymienić samodzielnie, koszt części waha się od 4 do 25 zł, a dostępna jest m.in. cewka do modelu GDWK 9/80. Przyczyną spalenia była najprawdopodobniej zbyt duża moc lub przesterowanie sygnału, co doprowadziło do przypalenia zwrotnicy i uszkodzenia tweeterów. Wymiana cewki wymaga podstawowych umiejętności lutowania i demontażu. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia wymiany głośnika basowego wykonanego z nietypowego materiału, który nie zapewnia zadowalającej jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA