logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć osiedlowa.Przesyłanie danych między użytkownikami.

Coolin 24 Maj 2009 21:55 1581 6
REKLAMA
  • #1 6570613
    Coolin
    Poziom 11  
    Witam. Mam nadzieje,ze wybralem dobre forum do tego watku jezeli nie to sorki.Mam nastepujacy problem:Internet mam od prywatnego uslugodawcy i kazdy kto korzysta z tego netu ma wew IP tej sieci.Ostatnio sie tak zastanawialem z kumplem aby wykorzystac to polaczenie wewnetrzne i wysylac miedzy soba pliki tylko jak to zrobic?Co trzeba skonfigurowac?Jak ustawic zeby wysylac bezposrednio miedzy soba?Z gory dzieki za info.

Popraw pisownię.
    marek216
  • REKLAMA
  • #2 6570853
    mm2006
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Jeśli jesteście w jednej podsieci, czyli dostajecie z tej samej podsieci to możecie wykorzystać chociażby otoczenie sieciowe w windowsie. Jeśli nie to możecie zainstalować FTP, DC++, cokolwiek.
  • REKLAMA
  • #3 6570865
    Coolin
    Poziom 11  
    no w otoczeniu sieciowym komputery sie nie widza wiec trzeba by bylo wykorzystac jakos IP czy cos.Nie wiem jak to dokladnie zrobic.
  • #4 6571523
    Siles
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam

Zgadzam się z kolegą wyżej możesz spróbować przez te programy.

Jednak jeżeli komputery się nie widzą może to być wina braku protokołów, więc sprawdź czy ty i twoi koledzy macie TCP/IP i IPX

A tutaj zapodaje link do dobrego programiku skanującego sieć lokalna w poszukiwaniu innych kompów. Jeżeli będzie zgodność pakietów na waszych kompach a programik nie znajdzie innych kompów no to widocznie nie należysz do tej samej pod sieci co koledzy. Dlatego warto w takim przypadku skontaktować się z dostawca lub administratorem sieci z prośba o przeniesienie ciebie lub kolegów do tej samej podsieci.

http://www.darmoweprogramy.org/606/Advanced-IP-Scanner

Co do przesyłania danych to jak pisałem na początku lub :

http://totalcmd.pl/download/add/add/LanGet - LanGet

A tutaj mały dodatek, może się przyda:

http://shider.pl/LANczat/ - LanCzat

Pozdr. Siles
  • REKLAMA
  • #5 6571896
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Zobacz jakie maja IP koledzy. Następnie włączcie udostępnianie jakiś folderów na dysku. Teraz wystarczy tylko wpisać w uruchom \\IP-komputera z którym chcesz się połączyć lub jego nazwę sieciową.
  • REKLAMA
  • #6 6575224
    Coolin
    Poziom 11  
    Hmm!Chyba mi sie wydaje,ze nic z tego nie bedzie bo jest na innym serwerze ja mam IP 10.33.16.64
    maska 255.255.248.0
    brama domyslna 10.33.16.1

Dane kumpla
    IP 10.18.88.19
    maska 255.255.248
    brama domyslna 10.18.88.1

Przy skanowaniu IP tym programem Advanced ip scanner przy skanowaniu mojego zakresu ip czyli 10.33.16...znajduje jakies kompy ale nie moge sie do nich podlaczyc czy cos zrobic a jak wpisuje zakres kumpla 10.18.88... to znajduje tylko jednego aktywnego kompa.
    A gdy robilem uruchom \\ip kumpla to nic sie nie dzialo :(

Moze zadzwonie do admina?Czy jakies inne pomysly?
  • #7 6575553
    mm2006
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Przy takiej masce i adresach z klasy A nie jesteście w jednej podsieci jeśli chodzi o adresację. Zainstalujcie sobie jakieś DC++, niech ktoś z Was postawi huba np. przez YoshiHub albo PtokaX i możecie sie wymieniać plikami, czatować itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet od prywatnego dostawcy, gdzie wszyscy mają wewnętrzne adresy IP, ale znajdują się w różnych podsieciach (adresy IP i maski podsieci różnią się). Próbuje skonfigurować przesyłanie plików bezpośrednio między komputerami w sieci osiedlowej. W przypadku gdy komputery są w tej samej podsieci, można wykorzystać udostępnianie plików w Windows (otoczenie sieciowe) lub protokoły TCP/IP i IPX. Gdy komputery nie widzą się nawzajem, warto sprawdzić konfigurację protokołów i użyć narzędzi do skanowania sieci, np. Advanced IP Scanner, aby potwierdzić obecność innych urządzeń. Jeśli komputery są w różnych podsieciach, bezpośrednia komunikacja jest utrudniona. W takim przypadku rekomendowane jest użycie programów P2P, takich jak DC++ z hubem (np. YoshiHub, PtokaX), które umożliwiają wymianę plików i czatowanie niezależnie od podsieci. Można także rozważyć kontakt z administratorem sieci w celu przeniesienia komputerów do jednej podsieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA