logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP VC-A30 - jak uruchomić silnik napędu taśmy po wymianie kondensatorów?

ksimon 12 Maj 2004 00:47 2348 10
REKLAMA
  • #1 636891
    ksimon
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    witam mam video sharp vc-a30 mam schemat i nie moge sobie poradzic z uruchomieniem silnika od napędzania taśmy.wymieniłem kondensatory i diody na wtórnej części zasilacza i pomogło to tylko w tym ze video zaczelo wyśwletlac(bo przedtem nie było nic) prosze o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 642478
    ksimon
    Poziom 14  
    z przykrością musze stwierdzić,że nic nie dała wymiana kondensatora,choć wydawał się podejżany.wydaje mi sie ze może być ty jakiś błąd w zasilaczu,bo daje jakby zbyt duże napięcie tzn. zamiast napięć +,- 2,9V mam ok 30V.Niestety nie mogę znaleźć przyczyny. ???
  • REKLAMA
  • #4 644860
    jangiere
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Przy tym uszkodzeniu powinny Cię interesować napięcia 5v i 12v,
    ew. sterowanie capstaina - jakiś BA
    2,9v to zasilanie displaya!
    Pozdrawiam
  • #5 644987
    ksimon
    Poziom 14  
    na zasilaniu 5v jest ok. lecz zamiast 12 mam 17 czy to nie padł stabilizator na 12v?a moze nie szukac przyczyny w zasilaczu ?co to jest capstan?
  • REKLAMA
  • #6 645016
    jangiere
    Poziom 20  
    capstan to ten silnik, który nie startuje
    zmierz napięcie bezpośrednio na nim-17 noga
    M5244- 12v-na niej wisi kond.10mikro
  • #7 645019
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Witam
    Capstan to właśnie silnik o którym piszesz !! od napędy taśmy.
    Tak jak ktoś napisał wcześniej przyjrzyj się dokładnie ścieżkom na tym silniku w okolicy kondensatorka który wymieniłeś 10uF . Ten objaw w dużej liczbie przypadków to przeżatra ścieżka od wylanego elektrolitu z tego właśnie kondensatora. Spawdz wzroko jak idą ścieżki a później multimetrem czy dana ścieżka przewodzi!!
    Pozdrawiam
  • #8 647035
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Panowie! Coście się tak uparli przy tym capstan motorze? Mam identyczny przypadek i nawet już podstawiłem cały napęd capstan motor i nic. Ale wcześniej sprawdziłem , że na 13 i 17 nodze układu M52440ASP jest 12Volt.Niestety nie mam schematu i nie wiem jak ten układ jest sterowany. Dam znać jak problem uda mi się rozwiązać. Pozdrawiam.
  • #9 647153
    alexrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    W tym rozpatrywanym przypadku stawiałbym na SERVO. Miałem przypadek z VC-A30 tylko ,że u mnie nie startował silnik od dysku wizyjnego.
  • #10 647185
    jangiere
    Poziom 20  
    na capstan przychodzi jeszcze PC 5V włączane przez Q953
  • #11 650055
    ksimon
    Poziom 14  
    moi Drodzy.Dziekuje serdecznie za pomoc.UDAŁO SIE. niestety mój nieprofesjonalizm zawiódł.okazało sie,że naprawde ścieżka na podłączeniu 12V do silnika byla wyżarta i nie przewodziła.Dziekuje wszystkim,którzy mieli ochote pomóc mi w moim problemie.Video działa bez większych zarzutów.pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.ksimon

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej uruchomienia silnika napędu taśmy w video Sharp VC-A30 po wymianie kondensatorów i diod na wtórnej części zasilacza, problemem okazało się uszkodzenie ścieżki zasilającej 12V do silnika capstan. Pomimo wymiany kondensatora na silniku i sprawdzenia napięć, pojawiło się zbyt wysokie napięcie (około 17V zamiast 12V), co sugerowało uszkodzenie stabilizatora lub ścieżki. Capstan to silnik odpowiedzialny za napęd taśmy. Zalecano dokładne sprawdzenie ścieżek wokół kondensatora 10µF na silniku oraz pomiar napięć bezpośrednio na nóżkach układu M52440ASP, który steruje silnikiem. Ostatecznie problem rozwiązała naprawa przerwanej ścieżki zasilającej 12V, co przywróciło prawidłową pracę silnika i urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA