logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć bootowalną dyskietkę startową do Windows XP?

adass 12 Maj 2004 22:09 5892 10
REKLAMA
  • #1 638321
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    jak utworzyć dyskietke startową butowalną do xp albo skąd wziąść . NIE MOGĘ odpalić nowego kompa .pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 638364
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    Nie ma chyba dyskietki startowej xp, wpisz w google "obraz dyskietki startowej" a napewno znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 638373
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Dyskieki startowe do xp chyba sa. Ale nie rozumie w czym problem. Najprosciej bedzie skombinowac bootowalna plyte z xp. Ustawiasz jakos 1 dysk cd-rom i instalujesz. Jezeli masz bootowalna 98 to tez by sie chyba dalo odpalic program instalacyjny. Uruchamiasz kopa z obslua cd i w dosie uruchamiasz program instalacyjny.
  • REKLAMA
  • #4 638455
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Nie ma forum, ale na stronie głównej w dziale komputery, jest link, do dyskietek bootowalnych, a zresztą, weż szukaj i powinno być, ja sam kiedyś ściągałme z linka podanego na forum --> poszukaj
  • #5 638540
    Piszczyk
    Poziom 12  
    Witam

Są takie dyskietki i nie ma problemu z ich znalezieniem,
    poniżej podaje ci dwa linki jeden dla XP Pro i XP HE

Windows® XP Professional - Narzędzie: dyski instalacyjne do instalacji uruchamianej z dyskietek.

http://download.microsoft.com/download/whistl...stall/310994/WIN98MeXP/PL/WinXP_PL_PRO_BF.EXE

Windows® XP Home Edition - Narzędzie: dyski instalacyjne do instalacji uruchamianej z dyskietek.

http://download.microsoft.com/download/WinXPH...stall/310994/WIN98MeXP/PL/WinXP_PL_PER_BF.EXE

Po ściągnięciu pliku przyszykuj sobie 6 sformatowanych dyskietek i uruchom *.exe, wszystko jest po polskiemu więc nie będziesz miał problemu

Pozdrawiam
  • #6 638566
    adass
    Poziom 25  
    mam juz plytke CDna niej jest program startowy i win95,98 me ofise ale nie moge niewiem jak dalej instalować np 98 utworzyłem partycje C i D sformatowałem obie i nie ma setup zeby z CD na HDD wgrać nie robiłem jeszcze tego .
  • #7 638571
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    dobre, ja nie chwaliłbym się takimi piratami
    masz dwa wyjścia
    a)używając komend
    x: x to litera napędu cd
    cd xxxx przechodzenie do katalogu xxx
    cd xxx
    setup

b)przekopiować katalog z instalką do katalogu np win(albo w dosie, albo pod windą u kogoś) i postępować jak wcześniej tylko użyć litery dysku

Tej płłyty nie odpalisz, potrzebujesz dyskietki startowej
  • REKLAMA
  • #8 638762
    Piotr-king
    Poziom 2  
    :roll: :twisted: W systemach WinXp, jak pamiętam dyskietkę startową tworzy się podczas instalacji systemu. Możliwe, że można ją utworzyć w zakładce dodaj-usuń składniki windows. Nie pracuje na tym systemie i nie jestem tego pewien.Trzeba sprawdzić. :roll: :twisted:
  • #9 638808
    Jaca1984
    Poziom 11  
    wpisz nastepujaca komende instalujac z CD. Zakladajac ze Twoj CD to naped oznaczony jako "E" :
    jak uruchomi ci sie komp z dyskietki to pisz dokladnie tak: (pomijajac to A:\)

A:\ e:
    potem wpisz jezeli masz wszystko w katalogu glownym, plyty:
    E:\setup
    I po sprawie. A jezeli masz na plycie windowsa nagranego np w katalogu Win98 to wpisz tak:
    E:\cd win98 (ENTER)
    E:\WIN98\setup
    i tyle. Nic innego nie zrobisz jhezeli nie masz botowalnego windowsa. Pozatym upewnoj sie czy w fdisku ustawiles aktywna partcje.
    Jezeli nie bedziesz sobie radzil z tym to daj mi znac na GG: 1756794
  • #10 640942
    adass
    Poziom 25  
    dzieki za wskazówki. opanowałem ustrojstwo :) off temat .POZDRAWIAM
  • #11 640953
    Kryniu
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    pod XP możesz utworzyć potrzebnę są 3 dyskietki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskietka startowa do Windows XP istnieje i można ją utworzyć lub pobrać z oficjalnych źródeł Microsoftu jako zestaw dyskietek instalacyjnych umożliwiających uruchomienie instalacji systemu. Do utworzenia bootowalnej dyskietki potrzebne jest pobranie odpowiedniego pliku EXE (dla wersji Professional lub Home Edition) i przygotowanie 6 sformatowanych dyskietek. Alternatywnie, instalację Windows XP można przeprowadzić z bootowalnej płyty CD, ustawiając w BIOS-ie napęd CD jako pierwszy nośnik startowy. W przypadku problemów z uruchomieniem instalacji z CD, można użyć dyskietki startowej do uruchomienia systemu DOS i ręcznego wywołania programu setup z płyty CD. Ważne jest, aby na dysku twardym była aktywna partycja, a instalacja może wymagać użycia poleceń DOS do nawigacji i uruchomienia instalatora. Dyskietki startowe dla Windows XP są dostępne do pobrania i nie ma potrzeby tworzenia ich samodzielnie z innych systemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA