logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt zegarka na mikrokontrolerze 8051 – realizacja w EAGLE i Keil, jak zacząć?

Fragii21 02 Cze 2009 19:21 4148 10
  • #1 6607971
    Fragii21
    Poziom 10  
    Witam,
    mam do wykonania projekt na przedmiot Systemy Wbudowane. Mam do wykonania układ, jakiś najprostszy, np zegarek lub coś takiego. Użyty musi być mikrokontroler 8051, wykonanie musi byc w EAGLU i Keilu. Proszę o pomoc.
  • #2 6609357
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    No, czekamy na projekt kolegi żebyśmy mogli pomóc koledze go poprawić.
  • #3 6613381
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Troszkę światła dla kolegi:
    w zasadzie zaprojektowanie płytki sprowadzi ci się do 8051+ peryferii pozwalających na poprawną pracę uC,
    a napisanie programu w Keilu do użycia Timer'ów chyba że podłączysz sobie jakiś zewnętrzny układ RTC co będzie ci liczył czas, a wtedy zostanie ci jedynie obróbka tych danych
  • #4 6613900
    Fragii21
    Poziom 10  
    tylko iż ja nic z tego nie rozumie... zupełnie nie znam się na elektronice ale niestety mam taki przedmiot i musze go jakoś zaliczyć... nie mam nic zrobione
  • #5 6614101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6617151
    Fragii21
    Poziom 10  
    Oczywiście byly... tylko robiliśmy zupełnie co innego... czysta teoria... a tu wyskoczył z czymś takim... w archiwum? Drugi dzień szukam i nic znaleźć nie mogę :((
  • #7 6618118
    Kelas
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Skoro szukasz dwa dni to naprawde nie wiem jakich fraz uzywales w google ale mi po najprostszej "8051 clock" drugi link pokazal caly projekt takiego zegarka.
    http://www.rentron.com/at89c205.htm

Jak nie chcesz w asemblerze, pozostaje ci tylko napisac kod w Keilu (teorie podobno mieliscie), szukac innego projektu, albo zaplacic komus za wykonanie.

Eh ci wykladowcy :D
  • #8 6618675
    Fragii21
    Poziom 10  
    chetnie bym zlecił komuś ale nikt nie chce mi pomoc... :(

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

jak by ktoś był chętny mi pomóc to mam różne materiały i przykładowe projekty
  • #9 6619724
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6630426
    Fragii21
    Poziom 10  
    mam taki uklad, mam taki uklad

i prosze o plytke w eaglu
    Załączniki:
    • Xander.rar (177.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 6631762
    Kelas
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Schemat jest niekompletny, brakuje rezonatora poza tym sa tam jakies dziwne, niepodlaczone do niczego rezystory.
    W zaleznosci od tego jakiego procka '51 uzyjesz, potrzebny jest lub nie uklad resetu, przycisk tez by sie przydal.
    Brakuje zasilania, masy i napiecia kontrastu dla lcd.
    Pin EA procka nie moze wisiec w powietrzu, dla pracy z wewn pamiecia programu musi byc podlaczony do Vcc.
    Piny sterujace magistrala I2C musza byc typu otwarty kolektor, wiec mozesz wykorzystac port P0.
    Nie mozna podlaczyc Vbat DS1307 do Vcc, maksymalne napiecie baterii znajdziesz w nocie katalogowej to cos okolo 2,8V jesli dobrze pamietam. Generalnie jesli nie uzywasz podtrzymywania napiecia RTC mozesz zostawic ten pin niepodlaczony.

Generalnie uklad jest tak prosty ze nawet jesli nie umiesz eagle zrobienie go nie zajmie ci wiecej niz 2h. Tak jak mowilem, nikt nie robi tu niczego za darmo, oczywiscie poza dawaniem rad.

btw. czy twoje miasto to Skierniewice? Jesli tak, to w czwartek mozemy sie umowic i jakos sie dogadac w sprawie kompletnego ukladu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik potrzebuje pomocy przy wykonaniu projektu z przedmiotu Systemy Wbudowane, polegającego na zaprojektowaniu i zaprogramowaniu prostego układu (np. zegarka) z użyciem mikrokontrolera 8051. Projekt ma być zrealizowany w programach EAGLE (schemat, płytka PCB) oraz Keil (programowanie). Użytkownik deklaruje brak doświadczenia w elektronice i prosi o wskazówki od podstaw. W dyskusji zaproponowano rozpoczęcie od zrozumienia działania mikrokontrolera i peryferiów, wykorzystanie timerów wewnętrznych lub zewnętrznego układu RTC do liczenia czasu. Zalecono poszukiwanie gotowych projektów i zwrócenie uwagi na poprawną konfigurację pinów, zasilania, masy oraz układów peryferyjnych (rezonator, reset, przyciski, wyświetlacz LCD). Podkreślono konieczność sprawdzenia not katalogowych użytych elementów, zwłaszcza poprawności połączeń zasilania i konfiguracji portów do komunikacji szeregowej (np. I2C). Zasugerowano, że pomoc dotyczy porad, a nie gotowego wykonania projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA