logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 2610-brak podswietlenia, urwane złącze od wyświetlacza

ClubX 03 Cze 2009 16:42 1638 7
REKLAMA
  • #1 6611133
    ClubX
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Pewnego czasu miałem N 2610 z zetafona na 3 lata. Kiedyś i się zawiesił i nie chciał wyłaczyć, wyjąłem baterie, włożyłem i sie nie chciał już włączyć. Nie działał miesiąc, w końcu rozebrałem, nie miałem akurat torxa i rozebrałem go płaskim, przeczysciłem, podgrzałem i sie załączył. Działał jakieś 3 miesiące, potem nie używałem jej, leżała na parapecie (było to w zime). Leżała tydzień na parapecie nad kaloryferem z wodą do 80*C. Potem chciałem włączyć, włączyła się ale bez podswietlenia całkowitego. Jest w niej tylko jedna biała dioda która wiem że działa ale nie sama. Działało tak jakiś czas bez podświetlania. Potem kombinowałem i całkowicie złącze się urwało. Móglbym to zrobić sam, ale nie wiem czy da sie to zrobić moją lutownicą. Drugi dylemat to gwarancja, telefon jest jeszcze na gwarancji to ie wiem czy kombinować dalej i czy gwarancja beędzie obejmowałamje rozkręcenie i grzebanie w nim.
  • REKLAMA
  • #2 6612736
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    zanieś do kogoś kto więcej robi w telefonach , bo więcej narobisz szkody w nim.Niech ktoś "znający się" na rzeczy , oceni czy warto to jeszcze naprawiać.
  • REKLAMA
  • #3 6613365
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 264
    Jeżeli pady oderwały się od płyty lub będzie widać że w nim sam grzebałeś to gwarancję niestety możesz oprawić sobie w ramkę na pamiątkę... Nie rozumiem po co ludzie próbują sami naprawiać sprzęt, który mają na gwarancji, na dodatek nie mając do tego narzędzi.
  • REKLAMA
  • #4 6616895
    ClubX
    Poziom 15  
    Pady to są te łączenia cynowe od płytki? jeśli tak, to pare sie urwało chyba...
  • Pomocny post
    #5 6616968
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Nokia 2610-brak podswietlenia, urwane złącze od wyświetlacza

Te szaro/czarne to złącze (nie ważne czy od lcd czy np od taśmy), po lewej i prawej widać srebne "nóżki" one są lutowane do płyty głównej, pod nimi na płycie głównej są pady, musisz obejrzeć dokładnie pod lupą lub mikroskopem czy jest do czego lutować te "nóżki".
  • REKLAMA
  • #6 6772589
    ClubX
    Poziom 15  
    Niestety te pady niektóre się urwały niektóre trzymają czyli nic jużnie pomoże.
  • #7 6772821
    gsmangel
    Użytkownik obserwowany
    Pomoże, można podciągać ścieżki, ale bardzo duży pracy, ogólnie się nie opłaca.
  • #8 6814170
    ClubX
    Poziom 15  
    no nic dałem sobie spokój z tym fonem, najwyżej kupie płyte główną

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z telefonem Nokia 2610, w którym występuje brak podświetlenia oraz uszkodzone (urwane) złącze wyświetlacza. Użytkownik początkowo próbował samodzielnej naprawy po zawieszeniu się telefonu i problemach z uruchomieniem. Po stwierdzeniu braku podświetlenia i dalszych próbach naprawy doszło do fizycznego uszkodzenia złącza wyświetlacza, w tym urwania padów na płycie głównej. Ustalono, że takie uszkodzenia mechaniczne prawdopodobnie unieważniają gwarancję. Naprawa urwanych padów przez podciąganie ścieżek jest technicznie wykonalna, ale często nieopłacalna. Użytkownik rozważa rezygnację z naprawy bieżącej płyty głównej lub zakup nowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA