logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nocleg w namiocie i zwierzeta , jak je odstraszyć?

ALexpla 03 Cze 2009 20:58 8969 8
REKLAMA
  • #1 6612271
    ALexpla
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam. Od niedawna często wyjeżdżam z ojcem pod namiot i obawiam się zwierząt mieszkających w pobliskich lasach , głównie dzików. Niektóre dziki jak czuja zapach pokarmu dochodzącego od ludzi potrafią podejść i rozgrzebywać wszystko w celu jego znalezienia , sam bylem światkiem takiej sytuacji. Alarm który by go wykrył na niewiele się tu zda , bo co dalej?
    Może odstraszacze ultradźwiękowe? Choć podobno to nie działa. Może koledzy mają jakąś wypróbowaną metodę ? Będę wdzięczny za wasze pomysł :) Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6613658
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Nie chce mie się wierzyć w te dziki. Jako że dosyć często widywałem tylko kawałek zadka takich 'odważnych' dzików czmychających w krzaki po zauważeniu człowieka.
  • REKLAMA
  • #3 6613745
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Twoje obawy są niepotrzebne , dziki bardzo starannie omijają człowieka mają wspaniały węch i słuch i dlatego spotkania z nimi są bardzo rzadkie . Niebezpieczna może być tylko locha z młodymi warchlakami ale tylko wtedy jak byś wkroczył na jej terytorium . Bardziej obawiaj się komarów . :D
    Pozdrawiam .
  • #4 6614457
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Chyba nie sprawiają tobie przyjemności te wyjazdy? Może powiedz to ojcu. Wydaje się, że jedynym faktycznie niebezpiecznym zwierzęciem u nas może być niedźwiedź, ale do odstraszenia to chyba tylko broń hukowa. Więc miej nadzieję, że nie będzie źle.
  • REKLAMA
  • #5 6615635
    ALexpla
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Dziękuję ze koledzy zabrali głos w dyskusji. Wyjazdy bardzo mi się podobają , za niedługo zamierzam jechać gdzieś sam , jednak obawiam się właśnie dzikich zwierząt. Osobiście widziałem jak w nadmorskim lesie dziki atakowały namiot , w którym musiało znajdować się jedzenie. Dobrze że ludzie uciekli z niego i siedzieli w przyczepie campingowej. Wiec nie jestem do końca przekonany o bezpieczeństwie. Czy w przypadku ataku gaz pieprzowy byłby skuteczny?
  • #6 6615681
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Nie uwierzę jak nie zobaczę atakujących żarłoczych dzików...
    Gdyby ci ludzie tupnęli chociaż nogą - już dzików nie było.
  • REKLAMA
  • #7 6615748
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    ALexpla napisał:
    Osobiście widziałem jak w nadmorskim lesie dziki atakowały namiot , w którym musiało znajdować się jedzenie. Dobrze że ludzie uciekli z niego i siedzieli w przyczepie

Takie zachowanie dzikich zwierząt jest spowodowane poprzez nieprzemyślane dokarmianie dzikich zwierząt , po pewnym czasie zwierzęta są nauczone i wręcz domagają się pożywienia ( idą na łatwiznę ) . Nie wiem jak u nas ale w wielu krajach taki proceder jest zabroniony . Jak się wybierzesz w tereny bardziej oddalone od cywilizacji to na pewno się z taką sytuacją nie spotkasz . :D
    Pozdrawiam .
  • #8 6617444
    yoji
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Spróbuj nasikać dookoła namiotu ?
    Widziałem coś takiego w "Sztuce przetrwania" na Discovery Channel.
    Pozdrawiam
  • #9 6617518
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Sorki miśki ale z perspektywy kogoś kogo pogoniły dziki i miał je w ogródku jesteście nieco śmieszni ;)
    Miałem przyjemność spierniczać przed odyńcem i to w parku (co z mojej perspektywy śmieszne nie było) i nie był wcale płochliwy może zamiast spierdzielać powinienem mu dać linka do tego tematu bo wy wiecie ze
    są płochliwe ja wiem a on nie wiedział ;).
    Porównywanie jego rozmiarów do małego fiata może było by przesadzone ale był wysokości ławki w parku i troszkę krótszy

A spotkanie z dzikami jestem w stanie zaliczyć codziennie podczas spaceru z psem szczególnie w zimie wychodzą z lasu.

A bardziej na serio w okolicy Katowic są dziki które się ludzi nie boją powinny zostać dostrzelone bo to tylko kwestia czasu aż jakieś dziecko rozszarpią kilka psów już rozszarpały. Ale puki co nikogo to nie obchodzi pewnie jak by mieli odstrzelić to by ekolodzy zaczęli protestować

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obaw związanych z biwakowaniem w namiocie w pobliżu lasów, głównie z powodu dzików poszukujących pożywienia. Użytkownik opisuje sytuację ataku dzików na namiot i pyta o metody odstraszania. Część odpowiedzi bagatelizuje problem, twierdząc, że dziki są płochliwe i unikają ludzi, a niebezpieczna może być jedynie locha z młodymi. Sugerowano, że agresywne zachowanie może być wynikiem dokarmiania zwierząt przez ludzi. Wśród potencjalnych metod odstraszania wymieniono reakcje psychologiczne (tupanie), odstraszacze ultradźwiękowe (ich skuteczność jest kwestionowana), broń hukową oraz nietypową metodę znaczenia terenu moczem (na podstawie programu survivalowego). Jeden z użytkowników zaprzecza powszechnej płochliwości dzików, opierając się na własnych doświadczeniach z ucieczki przed odyńcem i obserwacji dzików w pobliżu obszarów zurbanizowanych. Pytano również o skuteczność gazu pieprzowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA