logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realtek HD Audio – dźwięk tylko w jednym głośniku i słuchawce, ciche brzęczenie

patryk775116 08 Cze 2009 20:49 39695 7
REKLAMA
  • #1 6632379
    patryk775116
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam nie działa mi jeden głośnik od razu mówię że głośniki są sprawne gdy podłączam słuchawki też tylko jedna działa. gdy wyjmę wtyczkę od głośników i wsadzę do połowy działają oba głośniki słuchawki także ale jest ciche brzęczenie i głośniki grają bardzo cicho mam wszystko na maksa poustawiane. próbowałem podłączyć głośniki pod inne wejście bo mam ich sześć. W innym wejściu działa tylko muzyka w winamp gdy odpalam grę niema dzwięku gdy słucham filmów z youtube też niema dzwięku nie wiem co mam zrobić jakieś porady. Moja karta dzwiękowa to zintegrowana realtek hd audio.
  • REKLAMA
  • #2 6632530
    Piti_88
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    1. Zobacz w ustawieniach karty dźwiękowej, czy Ci się balans nie przesuną.Kliknij na ikonkę głośniczka. Powinna być po prawej stronie na pasku menu start. Następnie zobacz, czy suwak pod napisem "Balans" jest na środku. Jeżeli nie - przesuń go tam. Tak samo sprawdź głośność. Jeżeli suwak jest na dole lub po środku - daj go na samą górę.
    2. Włącz muzykę i podłącz słuchawki bezpośrednio do portu w komputerze, w którym zawsze miałeś podłączone głośniki. Jeżeli grają dwie słuchawki, znaczy to, że coś jest uszkodzone w kablu od głośników. Jeżeli dalej gra jedna słuchawka, a balans masz ustawiony tak jak wyżej, to uszkodzenie znajduje się w porcie, a to już wyższa szkoła jazdy.
    3. Jeżeli grają obydwie słuchawki, to problem prawdopodobnie tkwi w kablu. Zastanów się czy nie był dociśnięty np. do ściany czy pociągnięty przez kogoś. Sprawdź czy na całej jego długości nie ma żadnego uszkodzenia.
    Jeżeli słuchawki będą grać normalnie, a głośniki nie - najprostszym rozwiązaniem będzie wymiana kabla sygnałowego. Może to być też usterka polegająca na zimnym lucie, czy przepaleniu jakiegoś kondensatora.
  • REKLAMA
  • #3 6632545
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6632589
    patryk775116
    Poziom 11  
    mam balans tak jak muwiłęś z tą blaszką to całokiem możliwe bo w innych gnizdach wtyczka pewnie siedzi a w tym leciutko. Sprubuje podgiąć
  • #5 6634002
    Manfred48
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Tylko hmm jak wyciągniesz wtyczkę do połowy to wtedy do obu styków we wtyczce dotyka tylko jeden styk w gniazdku i robi się MONO.

Według mnie masz upaloną kartę dźwiękową, te zintegrowane są najbardziej na to podatne.

P.S. Popraw pisownie bo post jest nieczytelny.
  • #6 6634066
    pawel380V
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Sprubój jeszcze dinstalować sterowniki od dźwięku i zainstaluj ponownie, ja miałem taki sam problem ale niestety u mnie okazało się uszkodzone gniazdo.
  • REKLAMA
  • #7 6634187
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6634646
    patryk775116
    Poziom 11  
    A może by się dało jakoś zamienić to wejście od głośników na jakieś inne bo mam ich sześć. Może jakoś tym programem realtek AC'97 audio bo mam taki program razem ze sterownikami do karty dzwiękowej

Dodano po 0 [sekundy]:

A i jeszcze jedna rzecz czemu jak podłączę do innego gniazda to działa dzwięk w winamp stereo jest i jest wszystko ok. A jak uruchamiam jakąś grę to dzwięku wogle nie słychać . Dodam jeszcze że w niektórych grach dzwięk jest np penumbra black pluge i soldat a już w toca 3 niema .A te inne wejścia działają tylko wtedy jak w tym programie od karty dzwiękowej zmienię na 4 ch głośnik. A jak chcę podłączyć głośniki do tego wejścia zielonego co tam jeden głośnik nie działa to musze zmienić na słuchawki bo inaczej dzwięku nie słychać nawet w tym jednym głośniku nie wiem o co chodzi

Dodano po 27 [minuty]:

problem rozwiązany przynajmniej narazie podłączyłem głośniki do tego wejścia na słuchawki z przodu kompa i działają normalnie jednak coś jest z wejściem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku w jednym kanale (lewym lub prawym) podczas korzystania z głównego, tylnego gniazda audio w karcie zintegrowanej Realtek HD Audio. Problem dotyczył zarówno głośników, jak i słuchawek. Częściowe włożenie wtyczki do gniazda powodowało pojawienie się dźwięku w obu kanałach, ale z cichym brzęczeniem. Sprawdzono ustawienie balansu audio, które było poprawne. Sugerowano uszkodzenie gniazda audio, w tym wygięte lub zużyte styki, co może prowadzić do nieprawidłowego połączenia i objawów mono z przydźwiękiem. Rozważano również uszkodzenie zintegrowanej karty dźwiękowej lub problem ze sterownikami. Testy z innymi tylnymi gniazdami wykazywały częściowe działanie (np. dźwięk w Winamp, ale brak w grach czy na YouTube bez zmiany konfiguracji na 4-kanałową). Ostatecznie problem został tymczasowo rozwiązany poprzez podłączenie głośników do przedniego gniazda słuchawkowego, co potwierdziło usterkę tylnego gniazda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA