logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować odtwarzacz MP3 z radiem KEH-P7800R przez IP-Bus Pioneera?

rlemon 17 Maj 2004 16:29 2131 1
REKLAMA
  • #1 645615
    rlemon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Czy ktoś posiada informację o protokole używanym w magistrali IP-Bus Pioneera?
    Zrobiłem odtwarzacz mp3 (cos w rodzaju Yampp'a ) i chcę go wmontować do radioodtwarzacza KEH-P7800R zamiast mechanizmu kasety i sterować jak zmieniaczem MultiCD.
    Problem polega na tym że w sieci mało jest konkretnych informacji o tym protokole, jedyne co znalazłem to:

1. http://www.mictronics.de/?page=cdc_proto
    2. http://www.vitat.spb.ru/eng/index.php?L1=ip-bus

Ten drugi to gotowy projekt jednak wykonałem go według opisu autora i nie bardzo chce działać z moim radiem.
    Chciałbym zrobić cały projekt od podstaw ale właśnie brakuje mi specyfikacji IP-Bus.
    Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 650736
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    To rzadko poruszany temat na Elektrodzie. Pewnie z racji na tajemnice firmowe. Nikomu nie zależy na ujawnianiu takich informacji. Ale stronki do których podajesz linki są ciekawe i pewnie się jeszcze rozwiną.
    Pamiętam że kilka lat temu był pomysł na produkcje CD-BOXów do marketów (takie do posłuchania sobie płyty przed ew. zakupem) z wykorzystaniem zmieniaczy CD.
    Nasiedziałem się wtedy nad protokołem Kenwooda i wyczaiłem większość rozkazów i danych na łączu. W zasadzie odebranie pojedynczego bajtu nie jest problemem - gorzej z pogrupowaniem na ramki danych i skojarzenie z funkcjami. W swoim projekcie użyłem emulatora AT89C2051 i laptopa z terminalem jako monitor tego co sie dzieje na łączu. Poeksperymentuj. Jestem za tym aby temat się rozwiną. Może uda się wykonać amatorskie translatorki protokołów do łączenia sprzętów różnych firm ?
REKLAMA