logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić stabilność serwerów DNS lokalnej kablówki?

jasek2 16 Cze 2009 00:15 12079 6
REKLAMA
  • #1 6661653
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Witam,

mam pewien problem z internetem w ostatnim czasie. Kilka razy dziennie strony www przestają się ładować, po kilku(nastu) minutach wszystko wraca do normy.
    Internet to lokalna kablówka, modem Motorola + wrt54gl, resetowanie sprzętu nic nie daje.
    W konfiguracji routera wszystkie dane są pobrane prawidłowo z DHCP operatora, w tym DNS. Żeby było śmiesznie dns odpowiadają na pingi (z routera i komputera), ale nie sposób już spingować żadnej strony po adresie (zarówno z kompa, jak i przez router).
    Moim zdaniem servery dns u operatora szaleją, ale nie wiem jak to sprawdzić, czy można podłączyć się telnetem, albo jakimś innym programem? Chciałbym wykluczyć, że problem jest u mnie zanim to zgłoszę.
    Dodam jeszcze, że problem jest tylko z serwerami DNS, z komunikacją bezpośrednio po adresach IP (np. gg) nie ma problemu. Może są jakieś ogólnodostępne serwery, z których mógłbym korzystać?
  • REKLAMA
  • #2 6661848
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Nie zostaje Ci nic innego, jak zadziwić do Twojego ISP i zapytać się co jest grane.
  • REKLAMA
  • #3 6661853
    jasek2
    Poziom 22  
    Problem w tym, że zadzwoniłem, przełączyli mnie do technika, a on spytał czy odpowiadają serwery na pingi, mówi no widzę, że serwer jest aktywny i w sumie tyle :).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6661857
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Masz może możliwość zmiany serwerów DNS? Ja też mam internet z kablówki, tylko że trochę innej, bo mieszkam za granicą. Nie orientuje się jak to jest teraz w Polsce. Jednak ja też ostatnimi czasy zauważyłem, że internet się blokuję (http), a GG działa. W mojej sytuacji reset routera i modemu (na raz), załatwia sprawę. Próbuj, a jak nie, to dzwoń do ISP i żądaj zmiany modemu.
  • Pomocny post
    #5 6663612
    agorny
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Ustaw sobie serwery opendns i zobaczysz czy to wina serwerów operatora.
  • REKLAMA
  • #6 6663879
    jasek2
    Poziom 22  
    Na serwerach openDNS działa ok. Ktoś z was używa może ich na stałe?
  • Pomocny post
    #7 6664086
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnością serwerów DNS dostarczanych przez lokalnego operatora kablówki, objawiający się okresowym brakiem ładowania stron internetowych mimo poprawnej komunikacji IP i odpowiedzi na ping serwerów DNS. Router (WRT54GL) i modem (Motorola) są poprawnie skonfigurowane, a reset sprzętu nie rozwiązuje problemu. Wskazuje się, że problem dotyczy wyłącznie rozwiązywania nazw DNS, natomiast komunikacja po adresach IP działa bez zakłóceń. W dyskusji zalecane jest skontaktowanie się z ISP, jednak technik potwierdził jedynie aktywność serwerów DNS na ping. Jako rozwiązanie proponuje się zmianę serwerów DNS na publiczne, np. OpenDNS, co w praktyce potwierdziło poprawę stabilności. Jeden z uczestników potwierdza długotrwałe korzystanie z OpenDNS jako stałego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA