logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć instrukcję obsługi CB-radia Alan 78 bez plusa?

mateokrzyku 16 Cze 2009 00:44 11666 6
REKLAMA
  • #1 6661729
    mateokrzyku
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Szukam instrukcji obsługi do Alana 78 bez plusa. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam mateusz.

Post poprawiłem zgodnie z regulaminem pkt. 15 . [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6664017
    mateokrzyku
    Poziom 10  
    LXT potrzebna mi instrukcja do alan 78 bez plusa, jest to starszy model cb-radia.

a moze wie ktos jak maja byc podlaczane kabelki w wtyczce mikrofonu???
  • REKLAMA
  • #4 6664401
    LXT
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Szukałem trochę po internecie tego "Alana bez plusa" ale efektów zero niestety:cry:
  • #5 6670667
    mateokrzyku
    Poziom 10  
    napisalem do firmy maja poszukac ale zobaczymy czy znajda...

Dodano po 4 [minuty]:

mam jeszcze jeden problem z tym radyjkiem, klopot polega na tym ze radio ciezko odbiera i nadaje na niewielkich odleglosciach sygnal jest cichy, za to siaga bardzo ladnie z odleglosci 30 km sygnal jest glosny i wyrazny... dodam ze bylo ono naprawiane, poprzedni wlasciciel podlaczyl je pod 24V i ugotowal polowe radia....
  • REKLAMA
  • #6 6670737
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    mateokrzyku napisał:
    a moze wie ktos jak maja byc podlaczane kabelki w wtyczce mikrofonu???

I do tego potrzebna Ci instrukcja obsługi. ???

Do kabelków jest potrzebny schemat radia.
    Tu proszę bardzo schemat Alana 78 (bez plusa).

Gdzie znaleźć instrukcję obsługi CB-radia Alan 78 bez plusa?

Na dole schematu masz rozrysowany cały mikrofon.
    Numer pinu i do czego służy:
    1 - Mikrofon
    2 - SPK-Głośnik
    3 - PTT
    4 - UP/DWN
    5 - GND masa
    6 - + zasilania (do mikrofonu i up/dwn)

Identyczne wyprowadzenia jak w Alanie 78+ .

O kolory nie pytaj, ponieważ są różne w różnych mikrofonach. Możesz przyjąć , że :
    czerwowny - to PTT
    czarny - to masa lub Głośnik
    żółty - to mikrofon
    brązowy - to up/dwn
    niebieski - to głośnik lub up/dwn
    pomarańczowy - to + zasilania
    oplot - to ekran mikrofonu i zawsze jest na masie

To tylko przykłady kolorów. Czerwony, oplot i żółty to na 99% pewniaki.

Pozdrawiam.
  • #7 6677224
    mateokrzyku
    Poziom 10  
    instrukcja potrzeba mi po to żeby ustawić wszystko jak należy, bo np. po wyłączeniu radia włącza się ono na 1 kanale a w górnej części wyświetlacza jest liczba C, i co to oznacza??? jak dam do 40 kanału to przechodzi na D i tak do E a potem zaczyna od A. Poza tym mam kłopot z nadawaniem i nasłuchem na niewielkich odległościach, syf z 30 km w lini ściąga pięknie i wyraźnie czasami muszę skręcić głośnik, a za to nie mogę się dogadać w odległości 1-2 km głośnik na maksa same zakłócenia i praktycznie sumy na min i tak ciężko coś usłyszeć, nie wiem czy to moja wina w ustawieniach czy radio zostało źle naprawione...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano instrukcji obsługi do starszego modelu CB-radia Alan 78 bez wersji PLUS. Udostępniono link do forum z instrukcją oraz schemat mikrofonu, który zawiera opis wyprowadzeń pinów: 1 - mikrofon, 2 - głośnik, 3 - PTT, 4 - UP/DWN, 5 - masa (GND), 6 - zasilanie mikrofonu (+). Podano przykładowe kolory przewodów mikrofonu, z zaznaczeniem, że mogą się różnić w zależności od egzemplarza. Autor zgłaszał problemy z odbiorem i nadawaniem na krótkich dystansach, gdzie sygnał był cichy i zakłócony, natomiast na większych odległościach (ok. 30 km) odbiór był wyraźny i głośny. Wspomniano o możliwym uszkodzeniu radia spowodowanym podłączeniem do zasilania 24V oraz o konieczności prawidłowego ustawienia radia, gdyż po włączeniu pojawia się na kanale 1 z oznaczeniami literowymi (C, D, E, A) na wyświetlaczu, co wymaga wyjaśnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA