logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BenQ P52 - samoczynnie wyłącza się podczas pracy

vendettta 17 Cze 2009 17:53 3198 11
REKLAMA
  • #1 6668610
    vendettta
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak w temacie,laptop potrafi na samym necie(przegladanie stron) wyłączyc sie i ponownie uruchomić 5 razy na dzień.A gdy chcę pograć wystarczy nieraz 2min i koniec.Od razu mówie że czysciłem cały układ wentylacyjny-było sporo brudu i jedyne co sie poprawiło że wentylator nie chodzi na okrągło tylko załancza sie co jakiś czas.Pasty nie wymieniałem bo jest jeszcze mieciutka i świeżutka.

Gdy komputer gasnie to od razu jest czarny obraz i system uruchamia się od nowa lub na sekunde pojawia sie niebieski ekran cały zapisany ciągiem liter.
  • REKLAMA
  • #2 6668646
    _tl_
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    I wlasnie o ten niebieski ekran nam chodzi. Jesli nie jestes w stanie spisac kodu bledu z niebieskiego ekranu poszukaj go w podgladzie zdarzen i wklej tutaj badz sam pogogluj. Uzyj jakiegos programu do monitorowania temperatury i upewnij sie ze procesor jest dobrze chlodzony.

Pozdrawiam.
  • #3 6668901
    vendettta
    Poziom 10  
    Dziekuje za szybka odpowiedz:DCzyli jak nie zdąże zpisać tego kodu(nieraz to trwa tak szybko że nie dam rady)to znajdę ten kod w podglądzie zdażeń?Teraz właśnie w nim jestem i w razie nastepnego wyłączenia gdzie mam szukać bo jest:
    -Aplikacja
    -Zabezpieczenia
    -System
    -ACEEvenLog
    -Internet Explorer
    -Microsoft Ofice Giagnosics
    -Microsoft Office Sessions
  • #4 6668956
    _tl_
    Poziom 17  
    System lub aplikacja.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6670041
    vendettta
    Poziom 10  
    No znowu sie wyłączył,było niebieskie tło ale tylko sekunde,sprawdziłem w podglądzie zdarzeń i"
    SYSTEM
    Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów.Wyniki tej operacji były nastepujące: 0x0000007a (0x0600c88. 0xc0000102, 0x01911d8, 0x48529804).
    APLIKACJA
    Nie można znaleźć opisu dla identyfukatora zdarzenia (0) w źródle (btwdins).Być może komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lib plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego.Możesz użyć flagi/AUXSOURCE= do pobrania tego opisu

Wie może ktos jak to rozszyfrować?????

Dodam jeszcze że zrobiłem teścik Speedfan na sporym stresie i było tak:

CPU usage 80%-100%
    HDO 51-53
    TEMP1 54
    Core 56-60

Test robiłem dwukrotnie i za każdym razem po 20min komp sie wyłączył(za pierwszym razem tak jakby normalny restart a drugim razem zawiesił sie obraz i dźwięk)
  • #6 6670646
    _tl_
    Poziom 17  
    Nie wyglada na to zeby system Ci sie przegrzewal. Jakiego oprogramowania antywirusowego uzywasz? Testowales komputer uzywajac Spybota, Combofixa itp. Zacznij od sprawdzenia dysku w poszukiwaniu bledow i zaznacz oczywiscie ich naprawe. Wynikow tej operacji szukaj rowniez w podgladzie zdarzen. Niezaszkodzi jesli zeskanujesz powierzchnie dysku uzywajac np. HD Tune i oczywiscie sprawdz SMART dysku.
    Ten blad w aplikacjach (btwdins) pojawia sie przy bluetooth, choc czesto podczepia sie pod to jakies niechciane oprogramowanie. Zrob rowniez pare cykli Memtestem.
    Wiem ze narazie bardzo rozlegle ale niewiele informacji o tych kodach bledow w necie.

Pozdrawiam.
  • #7 6673334
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Z mojego doświadczenia - miałem wręcz identycznie w swoim Asusie. Odesłałem do serwisu, wymienili całą płytę główną. Uszkodzona była grafika + mostek według serwisu.
  • REKLAMA
  • #8 6681604
    Krzysiu22
    Poziom 15  
    Wytrzyj procesor i wntylator ze starej i nałóż nową pastę. To pomoże
  • #9 6692496
    vendettta
    Poziom 10  
    Szanowni,po wyczyszczeniu wentylatora i radiatora efekty były takie że wentylator pracuje jak nalezy czyli nie kręci na maxa cały czas tylko załancza sie co pare minut-jak na początku.Także sukces:D

Pasty nie wymieniłem gdyz nie miałem akurat przy sobie ale nie była bardzo twarda i krucha tylko mięciutka jak ciepła plastelina.

Po złożeniu całego systemu chłodzenia komputer dalej sie wyłączał

Podczas składania nie założyłem dolnej przykrywy lecz zrobiłem to pare dni temu i od tamtej pory nie wyłączył sie ani razu

Myślicie że mogła mieć to jakis wpływ?

Aha,myślicie że paste jednak należy wymienić?
  • #10 6694003
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Podejrzewam uszkodzenie mostka - odpowiednie wycięcie płyty może znów spowodować usterkę.

A co do pasty - jeśli temperatury spadły i całość działa jak od nowości to wymiana nie jest już teraz konieczna, ale z czasem wskazana.
  • #11 6694176
    vendettta
    Poziom 10  
    skaktus co masz na myśli "odpowiednie wycięcie płyty" ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 6701879
    miroslaw1001
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    vendettta napisał:
    Jak w temacie,laptop potrafi na samym necie(przegladanie stron) wyłączyc sie i ponownie uruchomić 5 razy na dzień.A gdy chcę pograć wystarczy nieraz 2min i koniec.Od razu mówie że czysciłem cały układ wentylacyjny-było sporo brudu i jedyne co sie poprawiło że wentylator nie chodzi na okrągło tylko załancza sie co jakiś czas.Pasty nie wymieniałem bo jest jeszcze mieciutka i świeżutka.

Gdy komputer gasnie to od razu jest czarny obraz i system uruchamia się od nowa lub na sekunde pojawia sie niebieski ekran cały zapisany ciągiem liter.
    prosze wymienić pamięci ram.

Dodano po 5 [minuty]:

wymienić pamięc ram powinno pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop BenQ P52 samoczynnie wyłącza się i restartuje podczas przeglądania internetu oraz w trakcie grania, często pojawia się krótki niebieski ekran z kodem błędu. Czyszczenie układu wentylacyjnego poprawiło pracę wentylatora, który teraz działa okresowo, jednak problem wyłączania się nie ustąpił. Pasta termoprzewodząca nie była wymieniana, ponieważ jest wciąż miękka. W podglądzie zdarzeń systemowych pojawia się błąd 0x0000007a, a aplikacja btwdins generuje komunikaty związane z Bluetooth. Testy obciążeniowe CPU wykazały temperatury w normie (54-60°C), co wyklucza przegrzewanie jako przyczynę. Zalecane jest sprawdzenie dysku twardego pod kątem błędów (np. HD Tune, SMART), skanowanie antywirusowe (Spybot, Combofix) oraz test pamięci RAM (Memtest). Możliwe uszkodzenie mostka płyty głównej lub grafiki, co w podobnym przypadku wymagało wymiany płyty głównej. Po ponownym złożeniu systemu chłodzenia i założeniu dolnej pokrywy laptop nie wyłącza się, co sugeruje wpływ obudowy na chłodzenie. Wymiana pasty termoprzewodzącej nie jest pilna, ale zalecana w przyszłości. Jeden z użytkowników zasugerował wymianę pamięci RAM jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA