logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa helikoptera, czym zastąpić przekładnię?

Elektryk0 17 Cze 2009 22:07 5426 15
REKLAMA
  • #1 6669922
    Elektryk0
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie wiedziałem gdzie ten temat będzie pasował więc zamieszczam go tu.
    Mam helikopter zdalnie sterowany ale jest zepsuty.
    Przy śmigle była przekładnia, której większe koło ( zamontowane na
    wale śmigła ) się starło i zamiast koła zębatego mam łyse koło.
    Postanowiłem więc zastąpić tą przekładnie przekładnią najpierw pasową...
    jednak po namyśleniu doszedłem do wniosku że straty mogą być na tyle
    duże że helikopter się nie wzniesie. Co o tym sądzicie ?

Jednak potem skapnołem się że mam kilka pasków zębatych z ksera i tak się szczęśliwie zdarzyło że jeden
    z nich pasuje do zębatki na wale silnika oto zdjęcie :

Zębatki z wału nie idzie zdjąć gdyż jest przytwierdzona fabrycznie ?!
    A może się da tylko niewiem jak czy w wysokiej temperaturze udało by
    się napiszcie jeśli wiecie jak to ściągnąć ?

Jednak teraz tak pasek który mam jest za duży mam fabryczną konstrukcje i nie pasuje do niej przy zastosowaniu drugiego koła odległość między nimi jest zbyt mała i pasek jest za luźny czy da się go jakoś skrócić ?

Po trzecie wał śmigła ma niewielką średnice dużo mniejszą niż średnica dziurki drugiego koła pasowego czy są jakieś... " wałopowiększacze " albo śruby w kształcie rurki ( nagwintowane wewnątrz i na zewnątrz ) ?

Helikopter to jest ten
    http://www.allegro.pl/item7300695_dragonfly_duzy_helikopter_kurier_15zl_okazja.html

kolega dał mi bo on i tak mówił że go nie naprawi Smile

Moderowany przez _PREDATOR_:

65

• REKLAMA
  • #2 6670967
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Przekladnia zebata w tym przypadku zmienia kierunek obrotów a pasowa nie. Pomyslales o tym ?
  • REKLAMA
  • #3 6671017
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    No to zamieni sobie + z - i załatwione
  • #4 6673178
    Elektryk0
    Poziom 10  
    Dobra chłopaki udało mi się to naprawić, wpadłem na bardzo dobry pomysł i wszystko już działa ( helikopter się wznosi i to dość wysoko ).
    Mam jednak do was kolejne pytanie.

Helikopter ma jedno śmigło z dwoma łopatkami jednak czy udało by się
    tak przerobić z wykorzystaniem np. regulatora PID i akcelerometrów by śmigłowiec mógł zawisnąć w powietrzu, stanąć na określonej wysokości ?

Na chłopski rozum myślałem żeby to zrobić tak że maszyna leci do góry
    nagle dostaje informacje by się zatrzymać i zwalnia obroty silnika jeśli zacznie spadać w dół o czym da znać czujnik ( np. akcelerometr ) to zwiększy obroty silnika a jeśli wyleci za wysoko to zmniejszy i tak będzie balansować. Nie chce tego w tak prosty sposób zrobić ale jeżeli to by działało to z regulatorem PID chyba tym bardziej, nie wiem co o tym sądzicie czy da się to zrobić ?
  • REKLAMA
  • #5 6673422
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Co to masz za smiglowiec? Kazdy z zyroskopem potrafi zawisnac nie wazne ile ma lopat . Sa tez dostepne uklady optyczne obserwujace horyzont i poziomujace smiglowiec w zasadzie jest to kwestia podlaczen jesli uzywasz standardowej aparatury do zdalnego sterowania gorzej jesli to sa chinskie zabawki zazwyczaj jednorazowe i jap cokolwiek padnie a pierwsze sa silniki szczegolnie smigla ogonowego to ciezko dopasowac inny typ silnika , najczesciej jest to sprawa szczotek weglowe zamiast srebrnych.

Zdania rozpoczynamy wielką literą.
    Proszę to poprawić.
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
  • #6 6673556
    Elektryk0
    Poziom 10  
    Czyli jak walne żyroskop i akcelerometr + PID + ATmega to będzie mógł
    wisieć w powietrzu jak to kulturalnie zaprogramuje nie potrzeba
    podwójnego śmigła ?!.
  • #8 6675938
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    No jak ma wisieć w powietrzu bez drugiego śmigłą?A co będzie równoważyć siłę działająca w przeciwnym kierunku do obrotu śmigła.!?Bez drugiego śmigła helikopter będzie się obracać wokół własnej osi - nie wzniesie się.
  • REKLAMA
  • #9 6676182
    Elektryk0
    Poziom 10  
    Przecież mówię że już się wznosi wiem że to zabawka ale
    da się na pewno podrasować poza tym przecież helikopter ma
    śmigło z tyłu które zapobiega obracaniu się maszyny dookoła.
  • #10 6678289
    submariner
    Poziom 32  
    Mala szansa by cokolwiek udalo sie podrasowac tam wszystko i tak jest przeciazone i obliczone na pare godzin latania , zmien model na cos konkretnego , jak ma dobrze latac w zawisie to lepiej taki z 2 przeciwbieznymi wirnikami , silniczki w smigle ogonowym to jest to co pierwsze pada.
  • #11 6680531
    Elektryk0
    Poziom 10  
    Dobra ok w takim razie być może porzucę ten pomysł.
    Mam jednak kolejne pytanie wiadomo że w warunkach domowych
    prościej było by zrobić samolot i taniej ( myślę o śmigłach do samolotu
    i silniczkach ). Materiały tzn. drewno ewentualnie styropian są u mnie pod dostatkiem więc z tym nie będzie problemu podobnie z narzędziami.
    Na elektronice znam się na tyle by poradzić sobie ze stworzeniem własnej
    aparatury RC może nie jakiejś wypasionej ale wystarczającej.

Kolejne głupie pytanie jest następujące :

Czy silnik 6400 rpm, 14W jest w stanie ruszyć samolot ważący 4kg ?
    Czy ktoś w ogóle może mi powiedzieć z jaką średnią prędkością
    obrotową pracują silniki samolotów a właściwie to w jakich granicach ustala się ta prędkość wiem że to zależy od konkretnej konstrukcji ale tak mniej więcej ?
  • #12 6681637
    submariner
    Poziom 32  
    14 w na pewno nie poruszy samolotu dla podniesienia 4kg potrzebujesz min 500-800W takie silniki - BLDC maja ok 8000 obr/min i potrzebuja akumulatorow o duzym pradzie wyladowania kilkadziesiat A .
    Jak chcesz dlugo latac to zbuduj motoszybowiec- raczej kup gotowy bo nie majac doswiadczenia nie poradzisz sobie , obecne konstrukcje sa bardzo precyzyjne , wycinane laserem z dokladnoscia ok 0.1mm .
    Realne latanie takim motoszybowcem to ok 1min wznoszenia i dlugi lot czasem z godzine , najczesciej kilkanascie minut zalezny od termiki z predkoscia 50-100km/h , potem znow wznoszenie ok 1min i tak az do rozladowania pakietu akumulatorow nawet kilka godzin. Podczas takiego lotu mozna nakrecic fajne filmy oraz porobic niezle zdiecia.
  • #14 6682202
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Elektryk0 napisał:

Na elektronice znam się na tyle by poradzić sobie ze stworzeniem własnej
    aparatury RC może nie jakiejś wypasionej ale wystarczającej.

Kolega mi zaimponował.
    Na tym forum niewiele osób jest w stanie to zrobić.
    Szczere gratulacje.
    ;)
  • #15 6759719
    Alton88
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Panowie zakupiłem sobie 3 kanałowa zabawkę , fajna sprawa :)
    Irytuje mnie bateria 8paluszków AAA łącznie 8,4v 600mAh ...
    A jak by tak wsadzić 3 baterie z telefonu 3,6v 2000mah ? :) są lżejsze ?? sprawdzi sie ? :)
  • #16 6770275
    mazi0000
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Nie sprawdzi się baterii z telefonu nie możesz rozładować poniżej 3v na cele bo spuchnie i gdzie widziałeś baterie z telefonu takiej pojemności a i mogłeś kupić używaną lamę v3 za 200zł

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonej przekładni zębatej w zdalnie sterowanym helikopterze, gdzie większe koło zębate na wale śmigła zostało starte. Próba zastąpienia przekładni pasowej została odrzucona ze względu na zmianę kierunku obrotów i potencjalne straty mocy. Autor znalazł pasujący pasek zębaty, lecz koło zębate na wale silnika jest fabrycznie przymocowane i trudno je zdjąć. Wskazano, że helikopter ma śmigło ogonowe zapobiegające obracaniu się maszyny, co umożliwia wznoszenie się mimo braku podwójnego wirnika. Poruszono temat stabilizacji lotu w zawisie za pomocą regulatora PID i akcelerometrów, jednak podkreślono, że prawdziwe modele helikopterów kosztują znacznie więcej i mają bardziej zaawansowane układy stabilizujące. W dalszej części dyskusji autor pytał o możliwość napędu samolotu silnikiem 14W o 6400 obr./min, co zostało ocenione jako niewystarczające do napędu 4 kg modelu. Zasugerowano stosowanie silników BLDC o mocy 500-800W i wysokim prądzie rozładowania oraz modele motoszybowców do dłuższych lotów. Poruszono także temat baterii, gdzie zasugerowano, że baterie z telefonów komórkowych nie nadają się do zasilania zabawek RC ze względu na wymagania rozładowania i pojemność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA