logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak efektywnie uczyć się programowania w C++ poprzez praktyczne przykłady?

josephh 18 Gru 2002 16:47 2702 15
REKLAMA
  • #1 67433
    josephh
    Poziom 1  
    w jaki sposób najlepiej się uczyć w praktyce tego języka (przykłady itp.)
  • REKLAMA
  • #2 67523
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    Porzeczytaj sobie ten opis i zdecyduj co dalej.Jest tam co nieco o C++ napisane.Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • cpp.zip (76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 67774
    TomASS
    Poziom 12  
    Najlepiej to zacząć od ściąnięcia sobie kopilatora-wg mnie najlepszy jest Dev C++ (jakies 10MB- poszukaj na http://plikoskop.internauci.pl), porobić trochę ćwiczeń (poszukaj na www.ift.uni.wroc.pl), a następnie przeczytać helapa WinAPI. Ale najważniejsze to pisać,pisać i jeszcze raz pisać[/code]
  • REKLAMA
  • #4 67807
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Ciekawa jest "Symfonia C++" i "Thinking in C++".
  • #5 67811
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Zainstaluj sobie Kazaa Lite, znajdziesz tam bardzo duzo ebook'ow na temat c++, m.in, te wspomniane przez deliberabundusa
  • #6 68550
    lazka
    Poziom 12  
    Gdzie mogę znaleźć Visual C++ 6. Pozdrawiam. LaZka
  • REKLAMA
  • #7 69078
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ostatnio nawet widziałem w M1 leżało koło DELPHI 6
  • #8 69246
    lazka
    Poziom 12  
    Dzięki przyjacielu. Jadę do M1!! Wiesz może jeszcze gdzie mogę znaleźć program Visual C++ 6. Może jakiś link.
  • #9 69271
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Ja proponuę jednak znaleźć trochę miejsca na dysku, zainstalować jakiegoś linuksa, i "poczuć magię programowania w vi".
  • #10 69281
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Dlaczego tak od razu z grubej rury. Pod windows jest całkiem niezły cygwin który emuluje linux`a (a szczegolnie gcc) z wszystkimi zaletami i wadami (jeśli ma jakies wady?)
  • #11 69718
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    ostatnio (jakieś 2-3 misiące temu) w PC World Komputer (na 98%, ale może w jakiejś innej gazetce, pamięć już nie ta ;)) była pełna wersja nowoczesnego kompilatora C++, z zastrzeżeniem, że do zastosowań niekomercyjnych ;)
  • #12 70812
    ZbychJ
    Poziom 12  
    Witam

josephh napisał:
    w jaki sposób najlepiej się uczyć w praktyce tego języka (przykłady itp.)

Pytanie jest zbyt ogólne. Czy ma być to C+ dla uP czy dla komputerów? Jeżeli dla uP to zajrzyj na:
    www.easy-soft.tsnet.pl
    Znajdziesz tam darmowy (do 4kB kodu) komilator- debuger RC51. Ponadto w ostatnich numerach EP jest prowadzony kurs programowania C+ dla uP na bazie w/w kompilatora.
  • #13 73485
    lazka
    Poziom 12  
    Potrzebuje krutki programik który po uruchomieniu pokaże cza uruchomienia, oraz będzie od tego momentu odliczał czas. Jakieś porady jak to zrobić w c++, lub linki gdzie mogę znaleźć pomoc.
  • REKLAMA
  • #14 73607
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    lazka napisał:
    Potrzebuje krutki programik który po uruchomieniu pokaże cza uruchomienia, oraz będzie od tego momentu odliczał czas. Jakieś porady jak to zrobić w c++, lub linki gdzie mogę znaleźć pomoc.

Musisz trochę poszukać w sieci :)

Praktycznie w każdym kursie jest przykład np. zegra z wykorzystaniem timera systemowego. Albo funkcje do zczytywania godziny czy daty z systemu. A stron o C++ jest sporo więc na pewno znajdziesz coś co mógłbyś wykorzystać.
  • #15 74096
    lazka
    Poziom 12  
    Dużjuż tego przepatrzyłem i nic. Albo nie umiem szukać albo mam pecha.:)
  • #16 76449
    lazka
    Poziom 12  
    Co jest panowie. NAprawde nikt sie nie spotkał z programem który odlicza czas??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy efektywnych metod nauki programowania w C++ poprzez praktyczne przykłady. Zalecane jest rozpoczęcie od pobrania i instalacji kompilatora, przy czym często polecany jest Dev C++ ze względu na niewielki rozmiar i dostępność. Ważne jest systematyczne pisanie kodu oraz korzystanie z dostępnych kursów i materiałów online, np. na stronach uczelni lub w formie ebooków dostępnych przez programy typu Kazaa Lite. Wskazano także na książki "Symfonia C++" i "Thinking in C++" jako wartościowe źródła wiedzy. Poruszono temat środowisk programistycznych, takich jak Visual C++ 6, dostępnego czasem w sklepach lub przez linki, oraz alternatywę w postaci systemu Linux z edytorem vi lub emulatora Cygwin pod Windows, który umożliwia korzystanie z gcc. Wspomniano o darmowych kompilatorach dla mikrokontrolerów (np. RC51) dostępnych na stronach specjalistycznych. W kontekście praktycznych przykładów pojawiło się pytanie o program odliczający czas w C++, z sugestią poszukiwania przykładów wykorzystujących timery systemowe i funkcje do pobierania daty i godziny. Ogólnie podkreślono, że kluczem do nauki jest praktyka i eksploracja dostępnych zasobów internetowych oraz literatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA