logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa model XA-005 transformator można wymienić ?

andrise 23 Cze 2009 01:41 1956 10
REKLAMA
  • #1 6691332
    andrise
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Posiadam wzmacniacz aiwa model XA-005 najprawdopodobniej spalił się w nim transformator, istnieje możliwość jego wymiany ?
  • REKLAMA
  • #2 6691347
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1176
    Skąd jesteś pewny że uszkodzony transformator? Sprawdziłeś czy dostaje zasilanie? Bezpiecznik główny...
    A może posiada ten transformator bezpiecznik termiczny przy uzwojeniu pierwotnym...
  • REKLAMA
  • #3 6691352
    andrise
    Poziom 10  
    Od razu mówię że sie nie znam aż tak dobrze na tym wszystkim;P

Ale prąd do niego dochodzi to wiem na pewno wszystkie bezpieczniki są całe(sprawdzone) ogólnie te kable co z niego wychodzą nie dają prądu. Ogólnie to też mnie dziwi, jak grał pare godzin i sie zgrzał to sie wyłączył, ale diody sie świecił a raz jak grał to się wyłączył i nawet sie diody nie świeciły na samym początku myślałem ze to tylko bezpieczniki ale wymieniłem i dalej nic cicho .... a szkoda mi go wyrzucać bo to dobry wzmacniacz
  • REKLAMA
  • #4 6691359
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Więc może to być bezpiecznik termiczny na uzwojeniu pierwotnym(o ile jest- trzeba sprawdzić). Jego nie widać.
  • #5 6691360
    andrise
    Poziom 10  
    Można jaśniej ?:P wiem ze zmieniłem 3 bezpieczniki,bo tylko tyle jest widocznych, a jest jeszcze jakiś ?, w tym transformatorze ?
  • #6 6691361
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Możesz dać fotke? Od strony pierwotnego...
  • REKLAMA
  • #7 6691363
    andrise
    Poziom 10  
    no właśnie nie mogę zrobić :/
    ale ten bezpiecznik o który Ci chodzi jest w transformatorze ?
  • #8 6691367
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Tak. Jeżeli uzwojenie jest zawinięte taką taśmą izolacyjną, to pod paroma warstwami powinien być owy bezpiecznik. Trzeba delikatnie oderwać tą izolację i szukać go. Napisz czy kable na pierwotne uzwojenie wchodzą do trafa- pod tą taśmę?
  • #10 6691375
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    OK. To szukaj tego fuse. Tylko delikatnie. Też jest owinięty miedzią? To oderwij tam gdzie wchodzą kable 230V i szukaj połaczenia jednej i drugiej żyły z uzwojeniem- może trafisz na bezpiecznik. Jak nie to trafo do wymiany. Powodzenia.
  • #11 6691399
    andrise
    Poziom 10  
    Niestety nie znalazłem nic :/ teraz pozostaje wymiana całego transformatora tylko ciekawe czy gdzieś taki sam dostane

Ale dzięki za dobre chęci ;))

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wzmacniacza Aiwa model XA-005 podejrzewa uszkodzenie transformatora, gdyż urządzenie przestało działać po przegrzaniu. Sprawdzone zostały bezpieczniki zewnętrzne oraz zasilanie, które dochodzi do transformatora, jednak kable wychodzące z transformatora nie przewodzą prądu. Wskazano możliwość istnienia bezpiecznika termicznego ukrytego pod izolacją uzwojenia pierwotnego transformatora, który może być przyczyną braku działania. Zalecane jest delikatne usunięcie izolacji w celu znalezienia i sprawdzenia tego bezpiecznika. Po braku jego odnalezienia pozostaje wymiana całego transformatora, choć pojawia się problem z dostępnością identycznego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA