logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować składowe harmoniczne w sygnale zaworu proporcjonalnego?

bunus22 24 Cze 2009 02:14 3696 7
REKLAMA
  • #1 6695618
    bunus22
    Poziom 2  
    Witam.
    Staram się dobrać układ regulacji siły siłownika hydraulicznego sterowanego zaworem proporcjonalnym.
    Problem polega na składowej harmonicznej.
    Potrzebuje np siłę o częstotliwości 2 Hz.więc jak mogę się pozbyć składowych harmoicznych sygnału sterującego i co za tym idzie siły harmonicznej 4Hz
    Czy jest możliwość zastosowania filtra dolnoprzepustowego np do 3 Hz?? czy wchodzą w gre tak niskie pasma POMOCY:|
    Do tej pory starałem się wyeliminować tą harmoniczną za pomocą PID ale nie przynosi efektu;/
  • REKLAMA
  • #2 6696185
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    Witam.
    A gdyby tak powielić częstotliwość z czujnika?
    Np. różniczka - x2, albo powielacz częstotliwości z PLL - x10,x100, np. na bazie układu 4046 a następnie skalibrowany na Twoje potrzeby przetwornik częstotliwość na napięcie np. LM2907)

Może inaczej, jaki masz czujnik i co z niego masz na wyjściu (podaj przebiegi czasowe), jaką siłę mierzysz i czy ma ona zmieniać się w czasie?

To co przedstawiłem to jest dobry sposób gdy mierzymy małą częstotliwość np obrotów silnika BLDC jednak nie wiem czy będzie to dobra metoda na sterowanie tym zaworem...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6696594
    bunus22
    Poziom 2  
    Kolego nie bardzo rozumiem. Nie jestem elektronikiem. Problem polega na ty że steruje siłą o przebiegu sinusoidalnym. Potrzebuje siłę o częstotliwości 2 Hz ale powstają również jej składowe harmoniczne 4Hz,8Hz nie wiem jak się ich pozbyć. Dodałem do sterowania zaworem sprzężenie zwrotne z regulacją P potem PD i PI ale nie pomogło. Jeśli masz pomysł to proszę o pomoc. Czytałem coś na temat filtrów dolnoprzepustowych ale czy są pasma aż tak niskie np do 3 Hz. Też nie wiem czy problem leży sygnale sterującym czy budowie i własnościach zaworu lub siłownika.

Dodano po 26 [minuty]:

Witam.
    Na wyjściu mam przebieg czasowy sygnału siły. Robię z tego analizę fft i otrzymuję widmo częstotliwości siły. Okazuje się, że zadawałem siłę o 2Hz a są również "piki" dla 4 i 8 Hz. Co dałoby zwielokrotnienie częstotliwości tego sygnału?? Pisałeś, że nadaje się do niskich częstotliwości więc słucham.
  • REKLAMA
  • #4 6699028
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    A to jest jakieś zadanie czysto teoretyczne? Bo raczej nie słyszałem, żeby ktoś robił rozkład FFT sygnału ciśnienia oleju.
  • REKLAMA
  • #5 6699727
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    Moim zdaniem robisz tak:

1. Sygnał 2Hz (+harmoniczne)
    2. Powielacz x100 (otrzymasz 200Hz oraz harmoniczne x100)
    3. Filtr FDP (dolnoprzepustowy dla fg=300Hz)

Pozdrawiam.
  • #6 6704361
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Po prostu steruj zawór proporcjonalny sygnałem sinusoidalnym o częstotliwości 2 Hz a nie prostokątnym.
    I tak pozbędziesz się harmonicznych.
  • #7 6706003
    bunus22
    Poziom 2  
    gregor50+ napisał:
    Po prostu steruj zawór proporcjonalny sygnałem sinusoidalnym o częstotliwości 2 Hz a nie prostokątnym.
    I tak pozbędziesz się harmonicznych.

Właśnie, że jest obciążany sygnałem sinusoidalnym i powstają harmoniczne. Nie wiem jak się ich pozbyć.
    :|Masz jakiś inny ppomysł?
  • #8 6864259
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    A w jaki sposób generujesz sinusoidę 2 Hz?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy eliminacji składowych harmonicznych w sygnale sterującym zaworem proporcjonalnym do siłownika hydraulicznego, gdzie wymagana jest siła o częstotliwości 2 Hz. Problemem są niepożądane harmoniczne o częstotliwościach 4 Hz i 8 Hz, które pojawiają się mimo zastosowania sprzężenia zwrotnego i regulatorów PID, PD, PI. Rozważano zastosowanie filtrów dolnoprzepustowych o bardzo niskiej częstotliwości odcięcia (np. do 3 Hz), jednak pojawiły się wątpliwości co do ich skuteczności i praktyczności w tym zakresie. Zaproponowano metodę powielania częstotliwości sygnału za pomocą układów PLL (np. układ 4046) i przetworników częstotliwość-napięcie (np. LM2907), co może ułatwić filtrację harmonicznych po zwiększeniu częstotliwości sygnału. Podkreślono, że sygnał sterujący jest już sinusoidalny, więc harmoniczne mogą wynikać z właściwości zaworu lub siłownika. Pojawiła się sugestia, aby dokładniej zbadać sygnał i jego widmo FFT oraz rozważyć wpływ charakterystyki elementów wykonawczych na powstawanie harmonicznych. Nie uzyskano jednoznacznej metody eliminacji harmonicznych, ale wskazano kierunki dalszych badań i potencjalne rozwiązania filtracyjne oraz przetwarzania sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA