logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5LD2-VM + Intel Pentium Dual Core - błąd napięcia i uCode, co robić?

bardzodobrze 24 Cze 2009 22:29 4815 17
REKLAMA
  • #1 6699394
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    Witam, dzisiaj przyszedł mi procek, więc założyłem i przy włączeniu od razu Error o złym napięciu CPU Voltuage error Press F1 to Resume, wszedłem do biosu i VCORE Voltage siweciło na czerwono i niebiesko bo prąd skakał z 1,080V na 1.112V I raz było dobrze raz źle. Więc wpisałem w szanowne google, ten komunikat no i panowie tam radzili reset biosu, tak też uczyniłem. Po restarcie pojawił się:

Intel CPU uCode loading error
    oraz
    CPU Voltuage error Press F1 to Resume

Po wciśnięciu F1 wszystko szło do momentu ładowania się systemu gdzie po krótkim ładowaniu wyskakiwało niebieskie tło na nim dużo cyferek i literek i nastepywał restart i tak w nieskończoność.

I teraz nie wiem czy mam aktualizować biosa (nie wiem jak to się robi, ale podobno w tej płycie można zrobić to za pomocą pendrive)
    Czy jakoś go poustawiać. Proszę o pomoc :)

Dodano po 26 [minuty]:

Tutaj http://forum.pclab.pl/t452862.html Jest Taka płyta jak moja i też mam to logo MAXDATA gdyby ktoś mi wytłumaczył jak po kolei mam wgrywać tego Biosa, to byłbym wdzięczny:)
  • REKLAMA
  • #2 6699653
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Musisz zaktualizować bios.
  • REKLAMA
  • #3 6699663
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    http://www.opoka.org.pl/varia/internet/bios.html
    Jeżeli twoja płyta obsługuje Asus EZ Flash to mozesz sam plik biosa wgrać na płytę lub pendrive, uruchomić EZ Flasha, wskazać gdzie jest bios i już po kłopocie.
  • #4 6701188
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    Nie chcę się za bardzo brać za ta aktualizacje chociaż by się przydała. Mam ta płytę z firmy MAXDATA i gdy chcę zaktualizować poprzez ASUSUpdate wyskakują mi błędy. Udało mi się uruchomić system poprzez zmienienie jakiegoś typu dysku w BIOSie czy coś nie wiem nawet co zrobiłem, ale działa:) I teraz co z tymi dwoma błedami czy aktualizować ten BIOS , bo nie wiadomo co z tym prądem czy to zignorować i co z tym drugim błędem: Intel CPU uCode loading error nie wiem osd czego on jest.

I jeszcze jedno

We właściwościach pisze 2,8Ghz i 1,05Ghz Czyli że na jednym rdzeniu mam 2,8 a na drugim 1,05Ghz? Sprzedawca zapewniał, że jest 2x 2,8Ghz.

Dodano po 9 [minuty]:

Ale tu pisze, że 2x 2,8Ghz, niech mi ktoś powie o co chodzi z tym 1,05Ghz:)
  • #6 6702108
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    No ja nie wiem nie ma nigdzie BIOSu 1024kb do mojej płyty jak próbuje wgrać najnowszy pokazuje mi się coś takiego:
  • #7 6702542
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Na stronie producenta płyty głównej, też nie ma biosu? Pobierz i wgraj pod DOS-em, a nie Windows.
  • #8 6702593
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    Wszedzie jest bios 512kb.
  • #9 6702659
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Pobierz ze strony producenta bios, a będzie odpowiedni. Dlaczego upierasz się przy tych 1024 kB?
  • #10 6702710
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Przeczytales w ogole link, ktory sam podales?!
    http://forum.pclab.pl/t452862.html masz tu podane jaki dokladnie bios sciagnac i skad oraz jak wgrac. jezeli masz problem z przeczytaniem to nie wiem jak Ci mozna pomoc.

:arrow: mat_ed
    To oem dla maxdaty i ma bios 1024KB, autor sam podal link do forum pclab, gdzie ma podane jaki bios ma sciagnac (P5LD2-VM DH), wiec ma tylko problem z czytaniem.
  • REKLAMA
  • #11 6702714
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    Upieram się, dlatego że wyczytałem gdzieś, że jak mam wgranego 1024kb to nie moge wgrać mniejszego.

Dodano po 45 [sekundy]:

Kolobos napisał:
    Przeczytales w ogole link, ktory sam podales?!
    http://forum.pclab.pl/t452862.html masz tu podane jaki dokladnie bios sciagnac i skad oraz jak wgrac. jezeli masz problem z przeczytaniem to nie wiem jak Ci mozna pomoc.

Ale to jest do P5LD2-VM DH a ja mam P5LD2-VM, czy to też bez różnicy ?
  • REKLAMA
  • #12 6702726
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Ale to jest do P5LD2-VM DH

Inny nie pasuje, wiec co z tego, ze do P5LD2-VM DH skoro pasuje i dziala?
    Przeczytaj w koncu link, ktory sam podales zamiast zadawac zbedne pytania.
  • #13 6702736
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    Sory, ale nie chce niczego zepsuć... Jeszcze nie aktualizowałem BIOS-u więc nie wiem.
  • #14 6702752
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeciez inni napisali, ze wgrali i dziala.
  • #15 6708260
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    Nie wiem o co chodzi, uruchamiam w DOS-ie amiflash wszystko ok wszędzie klikam Y wszystko się robi podaje nazwę BIOS-u (pliku z biosem) wciskam enter.

Później pisało coś Erse... i jakieś cyferki obok tego. i na koniec Flash Rom Programming Succesfull.
    Później Press any key to ReBoot.

Więc wciskam enter robi sie restart i BIOS jest ten sam co był. Co jest nie tak?
  • #17 6712371
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeczytasz w koncu ze ZROZUMIENIEM strone do ktorej podales link?! Podpowiem Ci: afuwin.
  • #18 6712399
    bardzodobrze
    Poziom 10  
    Udało mi się zaktualizować :) ale dalej wyskakuje Intel CPU uCode loading error .Ta płyta przecież obsługuje pentium dual core, dodam, że przed ustawieniami fabrycznymi biosu było ok.I mam dwa systemy na dwóch oddzielnych dyskach... i na tym co teraz pracuje dziwnie się uruchamia system.. Tak wyłania się po woli jak by się ciął i nagle płynnie się wyłania i ładuję się. Na starym systemie wszystko płynnie działa , nie wiem o co chodzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej ASUS P5LD2-VM z procesorem Intel Pentium Dual Core, gdzie po instalacji CPU pojawia się błąd napięcia CPU (CPU Voltage error) oraz komunikat Intel CPU uCode loading error. W BIOS-ie napięcie VCORE skacze między 1,080V a 1,112V, co powoduje niestabilność systemu i ciągłe restarty z niebieskim ekranem. Zalecane jest zaktualizowanie BIOS-u, najlepiej za pomocą narzędzia Asus EZ Flash lub pod DOS-em, korzystając z odpowiedniego pliku BIOS-u. W dyskusji podkreślono, że należy pobrać BIOS dedykowany dla modelu P5LD2-VM DH, który jest kompatybilny z P5LD2-VM, mimo różnicy w nazwie. Aktualizacja BIOS-u wymaga zmiany nazwy pliku na prostszą (np. LD2.ROM) i wykonania flashowania w DOS-ie za pomocą amiflash lub afuwin. Po udanej aktualizacji błąd napięcia nadal występuje, a system uruchamia się niestabilnie na jednym z dwóch zainstalowanych systemów operacyjnych. Problem z Intel CPU uCode loading error może wynikać z niepełnej kompatybilności lub ustawień BIOS-u po aktualizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA