logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Putty, aby serwer widział klienta Windows?

zdalnapomoc.net 27 Cze 2009 10:23 2221 4
REKLAMA
  • #1 6709068
    zdalnapomoc.net
    Poziom 12  
    Witam wszystkich szczególnie zainteresowanych ww tematem :).
    Putty to bardzo przydatne narzędzie które umożliwia podłączenie sie do serwera linuxowego. Po zalogowaniu się na serwerze jest on widoczny od strony windowsa mogę go pingować po nazwie i adresie, a interesuje mnie to jak zrobić żeby serwer widział w taki sam sposób końcówkę podpięta przez putty ?
  • REKLAMA
  • #2 6709109
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6709207
    zdalnapomoc.net
    Poziom 12  
    No tak bo putty to klient ssh, a tunelowanie to polega na tym że przepuszczamy przez port 22 inny port więc tu nie o to chodzi. Ja chcę uzyskać efekt przy połaczeniu do serwera taki żeby serwer mnie zobaczył w sieci i mógł się łączyć z moimi zasobami.
  • REKLAMA
  • #4 6718834
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Myślę że do takiej pracy rozwiązaniem może być wirtualna sieć prywatna VPN. Dostępne jest oprogramowanie OpenVPN na Linuksa i Windowsa. OpenVPN tworzy tunel, poufność przesyłanych w nim informacji zapewniają odpowiednie mechanizmy kryptograficzne w oparciu o certyfikaty. Pracuje jako serwer-klient w trybach router lub bridge. W necie bez problemu znajdziesz opisy konfiguracji i generowania certyfikatów. Po połączeniu komputerów pracują one tak jak by były w jednej sieci. Możesz sobie wybrać który komputer będzie serwerem a który klientem, oraz Nr portu UDP/TCP. Ciekawą propozycję programów wraz instrukcjami przygotował STOKEN. Dość dobrze opisana konfiguracja OpenVPN
  • #5 6920021
    zdalnapomoc.net
    Poziom 12  
    Tak faktycznie VPN to jedyne słuszne rozwiązanei w tym wypadku. Dziękuje
REKLAMA