logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki JVC 80-80kHz - dlaczego taki zakres częstotliwości?

cy_janek 20 Maj 2004 22:04 2051 15
REKLAMA
  • #1 651590
    cy_janek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    niejaka firma jvc ma w swoim asortymencie glosniki.... http://www.jvc.pl/produkty.php?objectID=229
    ..z zakresem częstotliwości siegającym 8O 80kHz. moze ktos mi wyjasnic po kiego grzyba taka czestotliwosc i skad wziac wzmacniacz z taka charakterystyka przetworzenia. a moze tego uzywaja HYCLE do lapania psow , wala czestotliwosc powyzej 25 khz i pieski :cry: wyja z bolu.
    i jeszcze jedno zastosowanie: do polowania na Nietoperze ....

...... a moze sie myle , bo moim skromnym zdaniem czlowiek (przecietnie ) slyszy nie wyzsza czestotliwosc niz 23 khz...
    pozdrawiam . Janek
  • REKLAMA
  • #2 651604
    oli60
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    no a co powiesz o narastaniu sygnalu?to jak strome zbocze jest w stanie przetworzyc glosnik ma chyba jakis zwiazek z czestotliwoscia graniczna glosnika..
  • #3 651831
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Ludzki sluch ma ciekawa wlasciwosc :
    mianowicie jesli wezmieny sygnal 12kHz trojkatny i sinusoidalny to odsluchujac je mozna je latwo rozroznic => dziwna sprawa bo o tym czy rozrozniamy takie dzwieki decyduja harmoniczne czyli 1 harmoniczna w tym przpadku to 24 kilo czyli poza zakresem slyszalnosci czlowieka stad wniosek ze mino iz samego sygnalu takiej czestotliwosci nie slyszymy jako tako to nasze uszy na to reaguja.
    Byl o tym artykuł w radioelektroniku przy okazji rozwazan o standardzie CD audio i nowo wkaraczajcego Super AudioCd kry moze przenosic ponad 20 kilo i to duzo

Poza tym jest to jak najbazdzeej wskazane dzialanie bo rozszezenie pasmo spowoduje bardziej rownomierne przenoszenie na jego krancach.
  • REKLAMA
  • #4 651903
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Spora czesc wysokiej klasy wzmacniaczy elektroakustycznych ma pasmo przenoszenia grubo ponad 50kHz, niektore nawet ponad 100kHz, takze cos w tym musi byc ;-)
  • #5 651975
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Sam dzwiek nie sklada sie z pasma 20Hz do 20kHz. Sa jeszcze Harmoniczne ktorych nie slyszymy a sa bardzo potrzebne. Po to sie buduje wzmacniacze i glosniki przenoszace te czestotliwosci (np 100kHz)

Proponuje lekture o ELektroakustyce
  • #6 652263
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ja dodatkowo proponuje taki eksperyment - posluchajmy nagrania na CD, potem je przerobmy na MP3 - powiedzmy 256kbps - co nam zniszczy wiekszosc harmonicznych, szczegolnie powyzej 8 kHz - roznica jest bardzo slyszalna na niekorzysc MP3, mimo, iz teorytycznie i tak w tle dzwiekow glosniejszych nie slyszymy tych cichych..
  • #7 653224
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    tomaszo - nie wiem, czy mp3 jest dobrym testem na to, czy słyszymy harmoniczne, czy nie. Przede wszystkim zmienisz model psychoakustyczny i już masz inne efekty. Druga rzecz to taka, że kodowanie mp3 nie "wycina" fragmentów pasma (jak to jest w powszechnej, obiegowej opinii) tylko je kwantyzuje (chyba że przepływność jest niska to wtedy faktycznie wytępuje zerowanie podpasm) a więc co nieco zniekształca. W dodatku kodowanie mp3 może być źródłem nowych harmonicznych (chociażby ze względu na występujący aliasing w dzedzinie czasu).
  • REKLAMA
  • #8 653299
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    H-doc - zgadzam sie. Nie jest to najlepszy przyklad, ale akurat MP3 po prostu wycina wszystkie dzwieki, ktore sa cichsze o jakas konkretna wartosc (nie pamietam juz..40dB??) - tak sie sklada, ze wieszosc harmonicznych idzie w piach...
  • #9 653688
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    A ja tylko dodam od siebie że fajnie by se było położyc na półke monitory z kopułką ze złota za prawie 4000zł ;).Apropo człowiek słyszy dobrze od ok 20Hz do 18khz potem czym wyższa cz. tym tylko głowa bardziej boli :).
  • #10 654809
    cy_janek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dziekuje za wyjasnienie..... ale mam pytanie wrecz przeciwne!
    do jaka najnizsza czestotliwosc mozna uzyskac... bo chyba im nizej tym lepiej. czyz nie ? :roll:
  • #11 654872
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    jeśli chodzi o dolną częstotliwość to jest to ok. 20 Hz, przy czym w tych okolicach zmienia się już trochę recepcja - wtedy to już jest bardziej czucie niż słyszenie. Zresztą wibracje odczuwalne są również dla częstotliwości podakustycznych. Zatem granica słyszalności leży w okolicach 20 Hz, ale niższe częstotliwości także potrafimy odebrać (tyle, że w nieco inny sposób)
  • #12 654953
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Najszersze pasmo jakie znalazłem w jakichkolwiek książkach to było pasmo od 16Hz po 21 kHz ponoc tyle muzycy mogli usłyszeć.

zobacz sobie ta kolumnienke http://www.tannoy.com/product.cfm?D=1&ID=46 - wygląda na małą.. ale jak się dokładniej przypatrzeć.

moim skromnym zdaniem te głosniki JVC sa przystosowane do działania ze wzmacniaczem o szerokim pasmie nie jest wcale powiedziane że mają pasmo do 80kHz. Po za tym nawet super tweetery z Tannoya mają max 54 kHz , ale po co to komu??

co do najniższej osiągalnej częstotliwości? napewno sa niskie , wcale nie musza być generowane przez głośniki. sekundnik ma częstotliwość przeskoku w prawo równą 1Hz, ale nie słyszymy ruchu powietrza fali przez niego powodowanej.

niskie częstotliwości da się uzyskać nawet na małym głosniczku kwestia tylko czy borok wytrzyma prąd prawie stały, po za tym skuteczność głośnika przy bardzo niskich częstotliwościach spada, wystarczy sobie włączyc generator dźwięków na bardzo niskie częstotliwości i póścić to zobaczymy tylko chowiący się w te i wewte głośnik. więc kwestia bardzo niskich częstotliwości jest wykonalna, ale pasmo przenoszenia normalnie opisywane to takie gdzie poziom dźwieku nie spada o -3 dB .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 655004
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    heh - parę dni temu miałem amplituner Yamaha A 1020 pasmo kończyło się jej przy 230kHz (-6dBm) .
    a po co to jak niby słyszymy do 20kHz
    jak chcemy odrużnić brzmienie dzwieku - szczegulnie prostokątów w muzyce torturowo metalowej , hard rok itp.
    jak dostaniemy np 10kHz to druga charmoniczna to już jest 20kHz i zabardzo nieodróżnimy czy to sinus czy coś innego, będzie tylko troszkę twardziej brzmiał, a przy następnej harmonicznej (40 kHz) odczujemy ostrzejszy ton , ale ostrą blachę usłyszymy dopiero przy kolejnej charmonicznej 80kHz , nawet niemuszą to być tak wysokie tony - gitara chodzi do 5kHz i wtedy potrzebujemy 10kHz - 20kHz i 40kHz
    przy muzyce spokojnej i brzmieniach zblizonych do sinusoidy to pasmo do 16-18 kHz spokojnie wystarczy. Wrażenie prostokątu odbieramy dopiero przy trzeciej wielokrotności danego tonu (choć to dalej jest trapez mocno odbiegający od prostokątu)
  • #14 656610
    fiLEM0Nik
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    tremolo napisal-zobacz sobie ta kolumnienke http://www.tannoy.com/product.cfm?D=1&ID=46 - wygląda na małą...
    no i sie przyjrzalem nieopatrznie :D
    Volume 370 litres
    Dimensions 1600 x 1000 x 850mm (63 x 39.4 x 33.5in)
    Weight 208kg (458.6lbs)
  • #15 657168
    Ansgary
    Poziom 11  
    Witaj.
    Uważam, że jeżeli ktoś to produkuje i jeżeli są na to klienci. to pewnie ma sens to produkować i zakładać takie wysokie częstotliwości.
  • #16 657931
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    jako ciekawostkę podam, że mój amplifiltr do kopułek tytanowych ma pasmo rzędu megaherców, przerzuty ustalałem na sygnale prostokątnym 1MHz i 4MHz, jako tranzystory wyjściowe pracują po 4 BD139/140 Philipsa i muszę przyznać, że warto było zastosować takie extremalne rozwiązanie :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy głośników JVC o zakresie częstotliwości do 80 kHz, co wykracza poza typowy zakres słyszalności człowieka (do około 20-23 kHz). Uczestnicy wyjaśniają, że rozszerzone pasmo przenoszenia głośników i wzmacniaczy (często powyżej 50 kHz, a nawet do 230 kHz w niektórych wzmacniaczach) jest istotne ze względu na reprodukcję harmonicznych i kształt sygnału, co wpływa na jakość i naturalność dźwięku, zwłaszcza przy odtwarzaniu złożonych sygnałów muzycznych. Harmoniczne powyżej zakresu słyszalności wpływają na percepcję dźwięku, mimo że same tony ultradźwiękowe nie są bezpośrednio słyszalne. Wzmacniacze i głośniki o szerokim paśmie umożliwiają wierniejsze odwzorowanie sygnału, co jest szczególnie ważne przy wysokiej jakości nagraniach (np. Super Audio CD). Poruszono także temat dolnej granicy pasma, która wynosi około 20 Hz, przy czym niższe częstotliwości są odczuwalne jako wibracje. Przykłady innych urządzeń o szerokim paśmie to wzmacniacze Yamaha A 1020 oraz kolumny Tannoy z pasmem do 54 kHz. Dyskusja podkreśla, że szerokie pasmo jest cechą zaawansowanych systemów elektroakustycznych, a nie tylko marketingowym zabiegiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA